keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Siivoo vaatekaappis osa 3.

Vaatekaapin siivous operaatio jatkuu: kun olet käynyt kaikki rytkysi läpi, on aika sulloa ne takaisin kaappiin. Jotta voimme vaihtaa sulloa-sanan johonkin kivempaan verbiin, mietitään vähän ensin:

Ajattele laatikon ulkopuolelta: voisiko hyllytasoja siirtää ja tasojen paikkaa vaihtaa? Voisiko kaappiin hankkia lisälevyjä? Jos haluat lisää tankotilaa, voisitko hankkia liikutettavan rekin? Itselläni on n.1,5m leveä kasattava rekki, joka aikoinaan oli jopa erikseen olohuoneessa, kunnes hoksasin ahtaa sen vaatehuoneeseen. Sain tilaa, kun poistin hyllytasoja ja samalla siirsin hyllylevyjen paikkoja - eipä tarvitse enää kerätä kamaa huojuviksi torneiksi, kun hyllyt ovat lähempänä toisiaan.
Älä automaattisesti laita kaikkea samaan paikkaan missä ne olivat vaan mieti minkälainen järjestys sinulle sopii. Mitä vaatteita tarvitset arjessa? Laita työvaatteet hollille. Jos tahdot urheilla enemmän, pistä urheilukamppeet etusijalle - ehkä saat vedettyä ne myös päällesi. Jos pysyt paljon kotosalla, laita ensimmäiseksi näkösälle oleskeluvaatteet ja siirrä juhla- ja menokamat syrjään.

Mieti järjestystä myös syvemmin: mille tasolle ja mihin kohti mitäkin? Lajittele vaatteet ja asusteet sen mukaan mikä sinulle sopii parhaiten. Ne lähimmäs mitä käytät eniten, nosta alimmille ja ylimmille hyllyille ne mitä harvoiten tai mitkä vievät eniten tilaa. Lajittele tyylisi ja vaatekappaleidesi mukaan yö- ja alusvaatteet, hengailuvaatteet...Jos elät väreistä, lajittele puserosi vaikka väriteemoittain, jos niin tahdot. Mieti mihin jää tilaa vähän käytetyille, mutta ei vielä pyykkiin meneville?

Seuraavaksi joitakin esimerkkejä nykyisistä järjestelyvalinnoistani:
Alaosat eli housut ylempänä ja puserot alempana. Välissä mainioita metallikoreja lisätasoina.
Olen vilukissa, joten en laita kaikkia lämpimiä vaatteita kesälläkään pois, mutta siirrän ne yhtä ylimmälle tasolle - ovat poissa silmistä, mutta tarpeeksi ulottuvilla hypotermian varalta.
Pidän hengareissa erikseen hameet, mekot ja yläosat (paitapuserot, jakut, liivit). Sen tietyn puseron tai mekon löytää helpommin, kun samankaltaiset kaverit ovat yhdessä nipussa eikä kaikki sekaisin.
Taaimpana laidassa ovat juhlavaatteet, iltapuvut ja talvitakit. Suosittelen käyttämään pukupusseja.
Yövaatteet pidän erillään pienissä koreissa. Irroitettavat sisusvuoret voi aika-ajoin heittää pesuun.
Tai miten olisi asusteiden ym. säilytykseen yhteen sointuvat laatikot? Osta valmiina tai päällystä itse.
Tarkoitus on vielä tehdä laatikoille pienet nimilaput, jotta myös muistan mitä missäkin on.
Entä alusvaatteet? Pieniä laatikoita voi myös laittaa lipastonlaatikkoon järjestystä pitämään. Laatikon jakajia ja lokerikkoja myydään edullisesti myös ihan tavararaloissa.
Löysin mahtavan tavan mahduttaa rintaliivit (noloa..) kompaktiin tilaan: laita ne limittäin. Poimin vinkin jostain kevään Cosmopolitanista. Kas, kätevää - pysyvät rintsitkin paremmassa kunnossa.
Juhlasukkikset ym. harvemmin käytettävät alusvaatteet säilytän omissa pakkauksissaan. Tilasäästön vuoksi pitää aina väliin merkkailla laitoihin pakkauksien sisältö, esim. nude polvi on yhtä kuin ihonväriset polvisukat.. (kyllä niitäkin joskus tarvitsee).
Bikinit ym. kesän sesonkikamat ranta-asusteista hupi-aurinkolaseihin ovat pienissä kaupan paperikasseissa. Ovat helposti ulottuvilla ja nopeasti siirrettävissä. Nerokasta, taisin sitten joskus muinon jo tietää miksi kannattaa hamstrata nätit ostoskassit - nyt niille tuli hyötykäyttöä!
Isot kassit ovat lattialla rivissä: siellä on mm. laukkuja ja kangaskasseja. Laukkuja on myös hyllyllä rivissä ja lattialla isossa korissa, josta pikkulaukut tarttuu helposti käteen mukaan. Jos omistat paljon laukkuja, ne on hyvä erottaa toisistaan tavalla tai toisella järjestyksen ylläpitämiseksi.
Suosittelen myös kaikenlaisia naulakoita niin vaatekaappien oviin, kuin -huoneiden seiniin. Pistän käytössä olevan laukun aina koukkuun niin se ei retkota enää lattialla. Välillä vaihtelen laukkua siihen tahallani, jotta muistaisin välillä vaihtaakin laukkuja johonkin toiseen.
Sitten pari sanaa hengareista. Oletko ikinä ajatellut minkälaisia hengareita vaatteesi tarvitsisivat?
Käytä ainakin takeille, jakuille ym. olkapään paikkaa tarvitseville puisia (tai muovisia) muotoiltuja hengareita. Nykyisin saa myös ostettua sellaisia leveneviä lisäpaloja olkapään tasoille.
Käytä alaosille nipsutin-hengareita. Housu- ja hamehengareiksikin niitä kutsutaan.
Myös "vanhan ajan" litistävät hengarit toimii esim. myös olkaimettomien tuubimekkojen kanssa.
Esimerkiksi maksi- ja niskalenkkimekotkin voi pujottaa erilaisille housuhengareille.
Entä pikkuolkaimiset yläosat, jotka meinaa aina tippua hengareiltaan? Jos et halua ostaa valmiiksi liukuesteisiä hengareita, pingota kaksi tavallista kumilenksua koukuista hengarikoukkuun.
Nyt pysyy olkaimet paikoillaan kumikitkan ansiosta, eikä rytkyt roiku tai tipu yhdeksi mytyksi lattialle. Tämä voisi olla ihan suositeltavaa jopa joillekin vaateliikkeillekin, krhmm hmm..you know what i mean..
Ja kikkakakkonen: jos hengarissa ei ole koukkuja, voit myös pujottaa kuminauhan hengarin ympäri.
Kummari toimii hyvin stopperina. Ja on halpaa hommaa jos vaihtoehtona on ostaa uudet hengarit.
Kolmas keino pitää vaatteet hengareilla on käyttää kangaspäällysteisiä hengareita. Ne tosin vievät paljon tilaa ja siksi itselläni ei ole niitä kuin muutama luksusta tuomassa.
Kokeilin myös kerran tehdä itse pehmustetun hengarin (ei kuvassa), siitä tutoriaali täällä.
Jos vaatteessa on niitä typeriä nauhalenksuja, käytä niitä! Viikattavista vaatteista leikkaan ne aina pois (ja laitan talteen), mutta hengarissa säilytettävissä vaatteissa ne on enemmän kuin käteviä - varsinkin, jos ne ovat Mangon tapaan kainaloiden kohdalla eikä olkapäiden tasalla.
Extravinkki: älä turhaa näe vaivaa pyykinpesun jälkeen kääntää vaatteita oikeinpäin (kai nyt kaikki pesee vaatteensa nurin, eikö?), kun sen voi tehdä sitten pukiessakin. Tässä laiskuuden huipentumassa on se etu, että harvemmin käytettävät vaatteet eivät "pölyty" tai saa nukkaa tm. vieressä olevasta vaatteesta. 
Järkevää on myös aina pujottaa tyhjillään olevat hengarit limittäin, koska mikään ei ole raivostuttavampaa kuin kiireessä etsiä vaaterekistä tyhjää hengaria. "Missä se on, eikö oo yhtään..??!!"
Sitten pari vinkkiä vielä asusteiden ja hengareiden yhteiselosta: pujota lengginssit tai sukkahousut hengareihin - voivat viedä vähemmän tilaa ja ovat paremmin käyttöön otettavissa kuin esim. boxista.
Myös huivit, henkselit, kravatit - mitä nyt omistatkaan - voivat riippua hengareissa.
Hehkutan Ikean Komplement-tuotteen perään. Se on liian yksinkertainen (ja halpa: n.5e!) ollakseen niin mahtava mitä se on: kuinka paljon sen renkuloihin mahtuukaan kapeaan tilaan huiveja, vöitä tai vaikka aurinkolaseja. Käy ihmeessä ostamassa omasi ellei sitä sinulla jo ole.
Vaatehuone ennen siivousta ja nyt tässä siivouksen jälkeen: eipä ole enää kasoja, joiden välistä pujotella! En tähän hätiin saanut uutta mattoa tai muuten vaihdettua vaatehuoneen värejä, mutta palataan sisustamiseen myöhemmin.
Siinäpä se!

ED// Tulipahan muuten pari kertaa kirjotettu sana hengari. Hengari, hengari, hengari..siinä vasta hassu sana!

6 kommenttia:

  1. Tämä juttusarja kyllä innosti siivoamaan vaatekaapin. Tai siis oman osuuteni siitä = 3 hyllyä + 0,4m tankotilaa... Huomiselle vapaalle taitaa siis olla ohjelmaa keksittynä! Mahdollisesti sitten täytyy palkita itsensä ompelemalla uudet verhot keittiöön. :)

    VastaaPoista
  2. Heli,
    kiva kuulla, mahtavaa et innostuit siivoamaan! :) Ompelu onkin aina sitä parasta hommaa vapaana päivänä :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos juttusarjasta! Pidän tämän mielessä kun seuraavan kerran saan aikaiseksi järjestää vaatekaappini; sinulla on hurjan paljon hyviä vinkkejä ja ideoita! Mikset muuten voisi kirjoittaa diy -kirjan? Ideasi nimittäin ovat paljon parempia ja käytännöllisiä kuin monessa muussa tee-se-itse -kirjassa näkemäni. :)

    Muuten, itse kutsun vaateripustinta henkariksi. En ole itseasiassa kuullutkaan sanaa muodossa hengari, joten rakkaalla lapsella taitaa olla monta nimeä. :)

    VastaaPoista
  4. maria,
    ole hyvä, kiitos vain :) kuul heti kun saan paremman kameran ja kustantajalta diilin niin teen vaikka kirjasarjan! Täytyy myöntää, että kirjan tekeminen on vuosia ollut haaveena :) ehkä se joskus toteutuisi?

    Hengari ja henkari ovat kuulemani mukaan koko maan jakavia sanoja, murrekysymys siis :)

    VastaaPoista
  5. Moi. Mää ostin VIHDOIN (kun löysin kirpparilta käyttämättömän :) ) ikean huivihengarihärvelin - mut en mää osaa käyttää sitä. Laitaksää siihen huivit yms. samalla tavalla kuin sukkikset hengariin vai mitenkä? I'm stupid.
    Kiitos siis tästä sarjasta, oon jo aikaa sitten siivoillut vaatekaappini näillä nikseillä ja onpa kyllä ollut ihana huomata miten pienellä ne sitten tosiaan pysyy järjestyksessä! Hauskaa kevättä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olettaen, että puhutaan samanlaisista hengärihärveleistä, niin mä vain taitan esim.putkihuivin kaksinkerroin ja pukkaan härveliin. Mitä vähemmillä rutuilla selviää, niin sitä parempi! :) Ja kyllä ne pysyy aika hyvin kuitenki - ellei sitten ole kyse satiinihuiveista. Kokeile oma keino, tuskin siihen on "ainutta viisaan oikeaa tapaa" ;)
      Kiva kuulla, että niksit ovat olleet hyödyllisiä! Kiitos, hauskaa kevättä sinullekin :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.