maanantai 18. heinäkuuta 2011

Siivoo vaatekaappis osa 1.

Faktahan on, että siistitkin vaatekaapit pitäisi koluta läpi aina sesongin vaihtuessa, eli kaksi kertaa vuodessa. Kuulemma. Mutta kuka oikeasti ehtii, muistaa ja jaksaa ensimmäisten kylmien/lämpimien säiden tullessa alkaa siivoamaan hyllytasoja? "Jes, nyt voinkin taas käydä nämä lumppuni läpitse!" 

Oikeestihan sitä kahmitaan ja etsitään kiroillen laatikoista villakamat esiin, unohdetaan bikinit kivaan yhteiseloon villasukkien kanssa ja ollaan tyytyväisiä. Joulukuussa kirotaan taas, kun muistetaan, että ne kesävaatteet ovat vieläkin esillä tilaa viemässä. "No, ovatpahan siellä sitten jo valmiina ensi kesää varten!". Sama rumba toistuu, kun keväällä unohdetaan vuorostaan neuleet ja syksyllä niitä etsitään kädet palellen "Missä **tossa ne on...Ai, mitäs ne tässä tekevät, minähän pistin ne keväällä..!" Jaa, kun et muistanutkaan ja oikun on nyt kiva vetää pölyttyneet neuleet päälle. Joukosta löytyy myös se kymmenen vuotta vanha, virttynyt ja liian pieneksi jäänyt villapusero. "Pitäis tuokin jo heittää pois.."

Tuntuuko tutulta? Vielä, kun on lomaa jäljellä, kehotankin kaikkia: siivoahan nyt vaatekaappisi!
Tämä on viikon kestävä teema, jonka tavoitteena on antaa puhtia ja vinkkejä vaateluolansa siivoamiseen ja hallitun kaaoksen ylläpitämiseen. Teema lähtee liikkeelle itse siivoamisoperaatiolla ja tilasyöppöjen poistamisilla, jatkuen järjestelemiseen ja päättyen koottuihin ideoihin kuinka säilyttää ja uudistaa vanhoja vaatteitaan ja asusteitaan = shopataan siis ilmaiseksi omissa vaatekaapeissamme!
Kuva.
Vaihe YKSI: Lähdetään liikkeelle siitä mitä tahtoisimme. Minkälaisen vaatekaapin haluaisit? Oma unelmien "kaappini" olisi oikea pukeutumishuone, jossa olisi kunnolla valoa ja tilaa. Ollapa rikas...!
Mutta ollapa opiskelija, jonka todellisuus näyttää tältä. Tiedän, että saan olla onnellinen, että minulla on vaatehuone, koska monet joutuvat taistelemaan yhden-kahden kaapin kanssa, mutta...ahneus kasvaa syödessä ja uskokaa pois, vaatehuonekaan ei koskaan voi olla liian iso. Kuten kuva todistaa, haaveiden vaatehuoneeni on todella kaukana todellisuudesta. Ei valoa, ei tilaa. Vain kasoja hämärässä.

Miten unelmaa voisi tuoda todellisuutta lähemmäksi? Katsotaan haavetta uudelleen: mitä muuta siellä on kuin valoa, tilaa ja rahaa huutavia elementtejä? Vaaleita sävyjä, kauniita hengareita, nätit vaatepinot... Etsi inspiraatiokuvasi ja etsi sieltä yksityiskohtia, jotka voivat olla toteutettavissa.

Otetaan siis vaihe KAKSI: siivoussuunnitelma. Onko päämääränä vain järjestellä vai olisiko syytä karsia osa vaatteista pois? Tee tavoitteen mukaan tiukat päätökset, joiden mukaan siivoat. Itselläni siivoussuunnitelma sisältää kolme mahdollisuutta jokaiselle vaatteelle: säilytä, heitä pois (kirppikselle) ja laita DIY-kasaan. Osa 2:ssa käydään läpi lisää siivoussuunnitelmaa, mutta ensin seuraava vaihe:
Vaihe KOLME: tyhjennys. Siivous ei ole mielestäni täydellinen, jos siivottavaa pinta-alaa ei ensin tyhjennä kokonaan. Sen voi tehdä kerralla tai osittain, mutta pääasia, että sen tekee, koska vain siten kaikki tulee myös käytyä läpi eikä sorru ajatukseen "Noh eihän noissa ole mitään vikaa, käyn nuo läpi sitten ensi kerralla!" ja toiseksi, kai ne tasotkin on hyvä välillä pyyhkiä pölyistä?
Edellä näytetyn kuvan neljä tasoa tyhjensin sohvalle huojuvaksi torniksi. Tässä vaiheessa teki mieli tuikata koko sohva tuleen, jotta ei tarvitsii mennä vaiheeseen NELJÄ: käy kaikki läpi käyttäen siivoussuunnitelmaasi. "Eikä, ottasko eka päikkärit?"

Jotta siivoushommat eivät jää puolitiehen, ehkäise ja vältä uupuminen valikoimalla siivousajankohtasi hyvin. Varaa siivoukselle aikaa - älä ala hommiin illalla, jolloin aika kuin energiakin todennäköisesti loppuu kesken. Tee urakka keinojen avulla, jotka pitävät vireyden korkealla - laita tanssimusiikkia, juo kahviöverit tai keksi vaikka itsellesi porkkana, jolla palkitset itsesi saatuasi hommat päätökseen. Pidä siivous johdonmukaisena, yksinkertaisena ja päämäärätietoisena: mikä on kivempaa kuin järjestyksessä olevat vaatteet?

Eli pitkästä turinasta tiivistys: aseta tavoite ja siivoussuunitelma. Päätä milloin aloitat hommat.

Jatko-osaa odotellessa, voit lukaista viime vuoden siivouspostauksen: Operaatio: räjäytä vaatehuone.
post signature

5 kommenttia:

 1. Onnea projektiin! Vaatekaapin siivous ei ole ainakaan omaa lempipuuhaani, mutta lopputuloksen takia se kannattaa. :)

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvä idea! Pitäisi itsekin tutkia taas tuo vaatekaappi läpi ja viedä osa kirpputorille :)

  VastaaPoista
 3. Varpunen,
  kiitos, tuskin se on kenenkään lempipuuhaa! :D

  Jenni,
  kiitti, toivottavasti saat puhtia myös siirtyä tuosta "pitäisi"-ajatuksesta täyteen toimintaan :)

  VastaaPoista
 4. Tsemppiä!
  Meil on reilun kokoinen vaatekaappi ja tällaisella hamstraajalle se kyl pursuaa ja pahasti...
  Nyt on pakkosiivous edessä muuton myötä, saas nähdä mitä kaikkee sielt löytyy :D

  VastaaPoista
 5. Sani,
  kiitos ja tsemppiä myös muuttoon, siinä varmasti saa tavara ja vaate jos toinenkin huutia uuden kodin tieltä :)

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.