lauantai 25. tammikuuta 2014

Tukea tytöille.

Nyt kuulkaa tytöt tulee tärkeää asiaa. Nostan pöydälle asian nimeltä rintaliivit, etenkin ne huonot sellaiset. Nyt jos jollain särähti korvassa ja tuli vaivautunut olo jo pelkästä aihepiiristä, voi postauksen skipata. Ymmärrän etteivät alusvaatteet ehkä se ole paras valinta näin julkisesti blogisfäärissä, mutta yritin tuottaa jutun hyvällä maulla niin että lukijoiden mahdollinen kiusaantuneisuus olisi minimissään.
Mutta oli ne sitten isot tai pienet, jokaisen tytön/naisen olisi syytä pitää jonkinlaista tukea kavereillensa. Ja nyt pikagallup: nyt kädet ylös kellä on rintaliivejä, joissa on jotain vikaa? Uskallan väittää, että kaikilla. Tai edes suurimmalla osalla. Hyvin usealla. Itse kävin omat läpi yksitellen ja säikähdin: vain pari yksilöä olivat kuosissaan, kaikissa muissa oli jotain vikaa..mitä hittoa? Ei ihme, jos olo ei ole hyvä ja vaatteiden alla ei hommat istu kohdilleen. Kyllähän se tekee järkeä, ettei koko olemus voi näyttää hyvältä, jos koko ajan nykii kuppeja alas tai poimii olkaimia ylös. Joten eiköhän korjata hommat toimimaan:

DIY-vinkkejä kuinka korjata huonosti istuvat/ vähän rikkinäiset/ muuten vain hiertävät rintsit kuntoon:
Ongelmatapaus: metallituki puskee liivistä läpi. Ratkaisu: kokeile voiko liivejä pitää ilman tukea. Jos ei, tunge se takaisin varovasti ja parsi reikä umpeen. Jos reikä on iso, voit käyttää apuna myös tukikangasta. Huomioi, ettei korjauksesta tule isoa möllykkää, joka alkaa painamaan. Tsekkaa myös kahdesti, ettei tule pingotettua tukea väärinpäin - monet kaartuvat toiselta laidaltaan enemmän tai vähemmän.
Ongelmatapaus: olkaimien säätö ei luisuu käytössä pois kohdiltaan tai säätö on kokonaan rikki. Ratkaisu: Ota säätölenksut pois (eli leikkaa olkain päästä auki pienen nuolen kohdalta ja vedä lenksut pois) ja ompele olkaimet kiinteäksi. Tässä on vain mitattava tarkasti olkainten pituus, jotta istuvuus on hyvä.
Ongelmatapaus: hiertävät/liian kapeat tm. olkaimet. Ratkaisu: vaihda ne. Voit siirtää toisista liiveistä olkaimet sellaisenaan tai ommella pehmeästä kuminauhasta omat (joko kiinteät tai säätölenksuiset). Ja mieti, omien olkainteen voi ihan itse päättää niiden värin ja leveyden! Tämä mahdollisuus suopi muistaa myös silloin, jos kohdille sattuu liivit, joiden ainut huono puoli on vääränlaiset olkaimet - se ei haittaa, ne voi vaihtaa!
Ongelmatapaus: muuten hyvät, mutta ympärys on liian pieni/iso. Ratkaisu: säädä leveyttä sopivaksi! Ompele joko hakasiin lisäkappale (ota toisista liiveistä tai osta kaupasta varakappaleita, ks. myös alusvaatteita myyvien vaateliikkeiden tarjonta) tai ompele laidoista sisään, jolloin leveys pienenee.
Ongelmatapaus: ällöttävän värisiksi värjäytyneet olkaimet. Ratkaisu: ota kellertävät ällötykset pois ja laita uudet olkaimet tilalle. Vaihtoehtona on vaikka kuminauhan liittäminen tälleensä niskalenkkimalliksi.
Ongelmatapaus: muut silmään pistävät osat. Ratkaisu: jälleen toistan, ota se pois. Esimerkki-liiveistä otin selästä pois metallisen koristejakajan, joka oli siirtänyt väriä olkaimiin. Se oli myös mielestäni ihan turha ja päätin, että olkaimet on hyvät ilmankin. Eipä näytä enää likaiselta ja korumatskut sai uuden osan.
Ja sepä se: jos ei muuta niin hajota vanhat liivit kappaleiksi ja varaosiksi. Ota hakaset, lenksut ja olkaimet talteen. Niillä voi korjata seuraavat rikkinäiset liivit. Monia osia voi käyttää myös muussa käytössä. Olkaimia olen käyttänyt ihan kummarin roolissa, renkuloita koruissa, hakasia vaatteissa..
Extravinkki: myös liiviosia kierrättämällä voi myös tehdä itse irroitettavat olkaimet. Ei se tarvitse kuin olkainten päähän nuo tietyt päätykappaleet ja kuppien yläosaan pienet lenksut. Helppoa, eikö?
Loppukevennyksenä vielä sanottakoon, että ainahan voi oikeasti kulahtaneista liiveistä tehdä ihan jotain muuta. Vaikka tämmöttisen toooooooosi hienon "juhlalaukun". Ei jösses ja jessus sentään. Ja minä tuon joskus vuosia sitten ihan tosissaan tein. Nyt nolottaa. On tuo vähän koominen ajatukseltaan ja toteutukseltaan. Idea ei sentään ollut oma, vaan ohje löytyy täältä: ylen vanhasta Kirppis-sarjasta.

15 kommenttia:

 1. Mahtavaa! Kaapissa on vaikka kuinka monet liivit ja käytössä noin kahdet, eli tulee tarpeeseen nämä vinkit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava juttu! Laitahan ne muutkin käyttökuntoon niin tulee muitakin vaihtoehtoja käytettäväksi! :)

   Poista
 2. Tuli laukusta heti Minni Hiiri mieleen. :D

  VastaaPoista
 3. kiitos! sain tästä monta vinkkiä, mulla kun on noita ongelmaliivejä laatikot täynnä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja kiitos itsellesi, poista ongelmat ja ota liivit käyttöön! :)

   Poista
 4. Pitäisi oikeasti opetella tekemään rintaliivejä, kun omalle povelle ei joko löydy sopivia tai sitten hinta on hunajainen. Kaavoja ei kyllä ole tullut vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko tuttu sellainen blogi kuin verypurpleperson (joka on tehnyt useita alusvaatesettejä itse)? jos sieltä löytyisi vinkkejä kaavojen suhteen? Ainahan voit myös yrittää ottaa kaavat joistain omista sopivista ja yrittää replikoida niiden avulla itsetehdyt liivit :)

   Poista
  2. Kiitos vinkistä!
   Ihan outo, käyn tutustumassa :)

   Poista
 5. Hyvä ja varmastikin aiheellinen postaus, ei ole tullut säästettyä vanhojen liivien osiakaan! Kiva kun tartuit alusvaateasiaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pitkään tätä pohdin tohdinko tehdä aiheesta postausta..nyt olen tyytyväinen että tartuin asiaan! :)

   Poista
 6. :) mulla on ollut samoja ajatuksia. Mutta toi varaosa idea on niin loistava...se on vaan totta että jos ei voi säästää tai tuunata niin kannattaa ottaa varaosat talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, kyllä käsitöissäkin saa toimia niin kuin autoromujen kanssa, kaikki vara-osiksi vain jos ei kokonaisuudesta ei ole enää käyttöä! :)

   Poista
 7. Kiitos tästä, vaikkakin kaikki huonot liivit on jo hävitetty, eikä osiakaan tullut otettu tallelle.. :/ Mutta jatkossa pidän vinkit mielessä!

  -Roosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkossa sitten huonoista hyvät osat talteen, niin saa sitten vähän huonojakin korjattua hyviksi :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.