torstai 25. syyskuuta 2014

Kenkäkaaoksen selättäminen.

Meillä ei ole eteisessä enää naulakkoa, vaan kaikki kengät ja takit menevät kahden kiinteän kaapin taakse. Se on sinänsä kiva, kun eteinen pysyy siistimmän näköisenä, mutta.. huono sinänsä, kun kaaoksen saa aivan liian helposti piiloon. Kun ovea avatessa tuntuu, että jotain tulee yli äyräiden, tietää, että nyt on aika taas siivoa kaappien kaaos. (Apua, mikä on tuo takkimäärä?! Oliko meillä vieraita kylässä tietämättäni??)
Aloitin eteisen siivouksen omista ulkokengistä. Ensin päätin käydä kengät läpi kysyen: a) onko näissä hyvä kävellä? b) ovatko kengät hyvässä kunnossa? c) kuinka usein käytän niitä? ..ja ennen kaikkea: d) vastasinko edellisiin kysymyksiin rehellisesti? Vastausten perusteella tiesin mitä pitää tehdä.

Ja sitten lajittelin kengät kolmeen: 
1. Karsitut kengät. Pistävät ballerinat? Pois. Vuotavat kumisaappaat? Pois. Oikeasti rikkinäiset sandaalit? Pois. Kuoleman saappaat (ks. postauksen loppu)? Pois. Nilkkurit, joita käytin viimeksi...en edes muista milloin! Pois. Kengät, jotka luulin jo aiemmin karsinneeni? Pois! Aika monta kenkäparia lähti joko myyntiin tai kierrätykseen...ja parit myös harmillisesti roskiin, kun ei niistä enää muuhun ollut (soljet leikkasin talteen!).

2. Kesäkengät. Eilen tuli lumihitusia taivaalta, joten minun osaltani on jo kevyen kenkien kausi päättynyt. Otin erikseen kaikki missä varpaita palelee ja lisäsin ne putsattuna laatikkoon, jonne jo aiemmin siirsin ballerinat ja lipokkaat. Ja sitten huomasin jotain mahtavaa! Kaikki kesäkengät mahtuvat heittämättä yhteen laatikkoon! Jes, on niitä kyllä karsittukin! Voiton askel operaatio-tavaran-karsinnassa!

3. Kaikki loput syys- ja talvisesonkeihin sopivat kengät, jotka läpäsivät alun kysymykset.
Ja kun kerrankin kaappi oli vapaa kengistä, oli hyvä ihan kunnolla putsata kaapin pohja hiekasta. Samalla levitin tummalle ja tylsälle pohjalle vahakangaspalan (-50% eli 3,5e/m Jyskistä!). Kaavailin kyllä alkujaan kaappiin vaaleaa ja valoisaa vahaa, mutta muutin mieleni, kun näin tuon värikkään pirskahduksen! Kuosillinen on koko valkoista parempi, se ei ole niin arka lialle, kun loskaräpäskäkausikin on vielä tulossa.

Tuo kaapissa kenkien säilytys on ollut vähän haasteellista. Pitkien takkien takia kenkäteline ei kaappiin mahdu ja kaikkiea on kokeltu, koreja, laatikoita ja pientä hyllykköäkin. Nyt päätin, että turha kikkailu on turhaa, karsittuna kengät saavat olla pohjalla ihan sellaisenaan (miehen kengät siirtyivät toiseen kaappiin).
Ja ainutkaan kenkäpari ei mennyt takaisin kaappiin ilman kunnollista syyshuoltoa. Kyllä hyvä huolto kengätkin hyvänä pitää, niin se on. Kenkävaha suojaa lialta, pitää pinnan parempana ja ennen kaikkea palauttaa kiillon! Vai mitä mieltä olette, eikös ole huomattava ero kumpi on vahattu ja kumpi ei? Mikä sävyero!
Nyt voi taas hengähtää. Jes, kenkäkaaos selätetty. Monta paria lähti, vain mukavimmat jäivät jäljelle. Näillä mennään, kunnes tulee hanget ja tarvitsee lisätä pakkassään kengät arsenaaliin.

Nyt sitten pitäisi tehdä vielä sama lopuille ulkovaatteille ja eteisen toiselle kaapille! Karsintaa on hyvä tehdä tämmöttisen välisesongin aikana, kun on useampaa sorttia ulkovaatetta esillä - on pakko olla, kun ei tiedä onko ensi viikolla kymmenen astetta plussalla vai miinuksella. Mieluummin pidän jo talvitakkeja valmiina, ettei tarvitse tappiin asti syystrenssissä palella ja ettei joku aamu "talvi pääse yllättämään"!
Ps. Nämä saappaat sano nyt morjenstavaan. Kirppikseltä löysin ajat sitten ja ihanat olivat, kunnes korot rupesivat muljuilemaan niin, että olin lentää pari kertaa selälleni. Oli aika hyväksyä, että aikansa olivat jo palvelleet. Kolmen euron saappaita en tahtonut korjauttaa suutarilla ja kierrätykseenkään laittaminen ei käynyt, koska eivät olleet enää turvalliset. Vaihtoehdoksi jäi nahan talteen leikkaaminen, siinä saappaat olivat eniten hyödyksi. Vähän kirpasi, mutta aikansa kutakin.

2 kommenttia:

  1. No nyt on siisti kaappi. Hitsi että onkin olleet hyvännäköiset saappaat, onneksi miistä vai vielä jotakin irti ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä ne kyllä olivat, mutta harmillisesti mikään ei kestä ikuisesti. Onneksi tosiaan edes varret sai kierrätysmateriaaliksi :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.