keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Tee-se-itse: Ompele mekko osa 6.

Mekko-sarjan viides ja toisiksi viimeinen tutoriaali. Ja toistaiseksi mielestäni tehdyistä mekoista se haastavin malli.

Ks. edelliset helpot ja kaavattomat tee-se-itse-sarjan mekot: 1: hiaton trikoomekko, 2: kaksiosainen trikoomekko levenevällä helmalla, 3: taskullinen trikoomekko, 4: spagettiolkaiminen viskoosimekko ja 5: kuminauhavyötäröllinen kangasmekko.
Tee-se-itse: Kangasmekko, jota voi pitää kumminpäin vain! Ei siis muotolaskoksia, ei vetoketjuja, ei monimutkaisia lisukkeita. Vain suora malli, kaksi erilaista pääntietä ja ai niin, nyt tulee ne hihat! (Mikä oli sinänsä vähän jännittävää, koska olen huono hihojen kanssa. Toteuta siinä sitten tutoriaalia, kun itselläkin olisi vielä opittavaa hihojen istuttamisesta - mutta hei, harjoitellaan sitä yhdessä!)

Vaihe 1: Valitse kangas ja mallivaate. Melkeinpä mikä vain käy. Puuvilla, trikoo, college, viskoosi - valitse mieleinen (itse valitsin puolipellavaa). Mallivaatteeksi käy mekko tai tunika, joka on malliltaan suora - sellainen, jonka saa puettua ilman nappeja ja vetskareita (ellet sitten ompele myös niitä). Jos mahdollista, valitse hiallinen mekko. Jos ei ole, voit myös ottaa jonkun puseron hihoista "kaavan".
Vaihe 2: Leikkaa kappaleet. Perussetti: taita kangas nelinkerroin, aseta mekko keskeltä taitettuna päälle ja leikkaa mekkokappaleet. Leikkaa hihakappaleet kaksinkerroin taitettuna. Kiinnitä huomiota kaarevaan muotoon. (Usein kaarevuus on erilainen etu- ja takapuolilla, mutta nyt ns. kääntömekossa, kaarevuus on oltava symmetrinen.) Muista lisätä kaikkeen tarvittavat saumanvarat. Leikkaa halutessasi myös helmakaitale (pituus yhtenä tai kahtena kappaleena. ks. Vaihe 9).
Vaihe  3: Leikkaa pääntiet ja kaarrokkeet. Ota "etu- ja takakappaleet" erikseen ja leikkaa niihin erimuotoiset pääntiet. Leikkaa kummankin yläosan mukaan kaarrokkeet, jotka yltävät olka- ja hihasaumoihin. Kaarrokkeet huolittelevat ja vahvistavat pääntiet nätisti. Kaarroke voi olla myös muodoltaan vain leveähkö suikale. Jos ompelet liukkaasta/ohuesta materiaalista, voit tehdä myös paljon pidemmät kaarrokkeet - alareunan voi vetää jopa sivusaumoihin asti, joilloin kaarroke tuo samalla myös vähän tukea yläosaan. Eri kankaiden kanssa kaarrokkeet voi hyvin korvata esim. päärmäyksellä.
Vaihe 4: Ompele kaarrokkeet. Huolittele (siksakkaa) tarvittaessa kaarrokkeiden alareunat. Tasaa kaarrokkeet ja mekkokappaleet oikeat puolet vastakkain. Ompele pääntiet yhteen. Käännä kaarrokkeet nurjalle. Silitä pääntiet tarvittaessa. Kiinnitä kaarrokkeet reunoista eli ompele olkasaumoista ja hihansuista yhteen.
Vaihe 5: Ompele olkasaumat. Tasaa mekkokappaleet oikeat puolet vastakkain. Ompele olkasaumat yhteen. Sovita ylle, että olkasaumat ovat linjassa (tämän itse skippasin ja myöhemmin jouduin ompelemaan liian jyrkät olkasaumat uusiksi, argh). Tikkaa tahtoessasi pääntien reunat, se huolittelee ja auttaa pitämään kaarrokkeet mekon sisäpuolella. Jos kaarrokkeita ei kiinnitä mitenkään, ne tursuavat helposti pääntiestä ulos. Kiinnittämisen voi tehdä myös käsin ompelemalla piilopistoja.
Vaihe 6: Ompele hihat. Merkkaa hihakappaleista keskikohdat. Tasaa ne olkasaumojen kanssa oikeat puolet vastakkain. Nuppineulaa ja ompele hihojen kaarevat ompeleet. Tarvittaessa silitä sauma auki.
Vaihe 7: Ompele sivusaumat ja hihansuut. Tasaa hihojen alareunat ja sivusaumat yhteen oikeat puolet vastakkain. Ompele hihoista helmaan asti, saat kerralla myös sivusaumat valmiiksi. Käännä (tai päärmää) hihansuut.
Vaihe 9: Huolittele helma. Käännä helma tai ompele helmaan helmakaitale. Eli taita kaitale kaksinkerroin (oikeat puolet ulospäin) ja ompele se helmaan oikeat puolet vastakkain. Tasaa kaitaleen sivusauma(t) mekon sivusaumojen kanssa.
Vaihe 10: Silitä mekko lopuksi. Valmista on!
Tästä näkee mekon monikäyttöisyyden - siinä ei ole etu- ja takapuolia erikseen, kumpikin käy! Vaikka päänteissä ei ole suurta eroa (olisi voinut tehdä toisesta vaikka hyvin syvään uurretun), joskus pienikin ero auttaa mätsäämään mekon kaulakoruun. Inhoan niitä hetkiä, kun valitsee tietyn korun ja sitten se ei käy yhtään yksiin mekon pääntien kanssa! Se on raivostuttavaa. Nyt sitä ongelmaa on minimoitu tämän mekon kanssa.

(Ja kas, pellavan huonot ominaisuudet tulivat heti esiin - ihan kuin en olisi silittänytkään mekkoa!? Just silitin, oikeasti!)
Mekko on monikäyttöinen myös siinä mielessä, että se on kuin blank canvas, sen voi asustaa miten vain. Menee arkeen, menee juhlaan ja menee sellaisenaan, mutta myös legginssien/housujen kanssa.. Tulee taatusti ympärivuotiseen käyttöön!

4 kommenttia:

  1. Todella kivan näköinen tuli tästäkin mekosta. Tämä taitaisi ompelutyönä olla jo liian vaikea minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi :) Jos näyttää liian vaikealta, kyllä se varmasti onnistuisi pienen harjoittelun jälkeen :) Hiattomana mallina varmasti menisi, silloin ompelu helpottuisi ja nopeutuisi huomattavasti :)

      Poista
  2. Ohjeet varmasti muuten ok. Mutta itse olen lukenut, että mekko rakennetaan alhaalta ylöspäin. Tarkoittaa että mekon sivusaumat ommeellan alhaalta ylöspäin. Tämä siksi että silloin ei saumat vedä mihinkään suuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, näin sanotaan. Mutta luullakseni lähinnä joustavien kankaiden kanssa. Voin kyllä olla myös väärässä, olenhan vain itseoppinut harrastelija. Ainakin toistaiseksi on omissa ompeluksissa pysyneet saumat suorassa ompelusuunnasta huolimatta, jos on leikannut oikeaan langansuuntaan ja on hyvin nuppineulannut ennen ompelemista. Mut hyvä huomio, pitääpä kiinnittää tähän huomioita onko joustamattomien kanssa suunnalla sittenkin merkitystä :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.