torstai 21. heinäkuuta 2016

Virkatut kestovanulaput.

Virkatut kestovanulaput - näitä sitä on nyt sitten kesä-iltaisin parvekkeella istuessa tehty! Alkuvuonna päätin vihdoin siirtyä kertakäyttösistä vanulapuista pestäviin ja kestäviin lappuihin. Kokeilin ohutta froteeta (ensimmäiset versiot), trikoota ja myös suositeltua flanellia. Nyt seuraavaksi testiin virkatut kestolaput!
Teinkin niitä heti kolmenkymmenen lapun satsin. Mahtuvat puhtaina kaikki justjajust vanulappu-telineeseen. Tein isompaa ja vähän pienempää lappua ja välillä kokeilin erilaisia silmukoitakin ihan tylsyyden estämiseksi. Kaikki laput virkkasin kuitenkin samasta 100% puuvillalangasta kaksinkertaisesti. On muuten tuo lankakin kierrätetty. Se oli ennen neulepusero! Ja puserokin taisi olla kierräriltä, joten sillehän on siis ainakin jo kolmas kierrätyskierros menossa.

Mini-tutoriaali (aloittelevankin on helppo virkata) yhdestä versiosta: Tee taikasilmukka (ks. esim.youtube) ja siihen yhdeksän puolipylvästä (ks. youtube). Kiristä taikasilmukka. Aloita toinen kierros ja tee jokaiseen edelliskierroksen puolipylvääseen kaksi puolipylvästä. Kolmannelle kierrokselle tee joka toiseen yksi puolipylväs, joka toiseen kaksi puolipylvästä. Päättele langat.
Neuleesta purettua lankaa jäi vielä ylikin. Ajattelin käyttää loput virkattuihin siivousrätteihin. Entiset ovat kestäneet vuosikausia ja pari uutta kelpaa kyllä siivouskomeroon. Yhden jo tein ja varmaan vielä saan tehtyä kaksi lisää..

13 kommenttia:

  1. Oi että! ❤ Haluun tämmösiä! :D
    Virkkaus ei vaan ole oikein oma juttu, ehkä voisin ommella noita jämäkankaista. Pitää tehdä testierä molempia (siis nakittaa isosiko tai äiti neulomaan) ja kokeilla kuinka toimii mun muhkean silmämeikin ja kookosöljyn kanssa. :)

    ~ Frillycakes ~

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ommella :) tai jos pikkuisen kokeilisit virkata? Ovat oikeasti helppoja ja nopeita tehdä :) tai sitten perhe auttaa ;) kookosöljy saattaa (ei omaa kokemusta, mut näin vois luulla) puhdistautua ommelluista paremmin :)

      Poista
  2. Minen tykännyt näistä käytössä. Liian kovia ja imi kauheasti kasvovettä. :/ oli kyllä kivoja tehdä! Ja nyt niille täytyykin keksiä jotain muuta käyttöä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaiks, harmi ettet tykännyt. Olisiko kovuus johtunut langasta? Kasvovesi voi tosiaan olla hankala, ensi tuntumalta ainakin että puhdistusemulsion kanssa sopii hyvin :)

      Poista
  3. Kiva idea nuo kestovanulaput. Luultavasti säästyy rahaakin, vai kuinka ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidemmällä ajalla tietty säästyy, vaikka eihän nuo vanulaput maksa paljoa.. Mutta jos ei tarvitse ostaa jatkossa niitä koskaan, ei kulu sitäkään :) kolikkoja tärkeämpää on kuitenkin tuo kestolappujen ekologisuus :)

      Poista
  4. Huikea idea ja todella ekologinen :) Näitä taidan tehdä joululahjaksi muutamalle naispuoleiselle ystävälle. Värikin on niin pirteä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, minäkin tykästyin tuohon pirteään sävyyn :) Jos teet lahjoiksi, varmista pehmeä puuvilla (tai bambu-puuvilla), joka kestää hyvin pesua :)

      Poista
  5. Heippa! Millanen lanka olisi paras kestovanulappujen tekoon, että se olisi mahdollisimman pehmeä kasvoille? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei nyt laajaa kokemusta ole erilaisista (itse olen ollut tyytyväinen tuohon 100% puuvillaan), mutta puuvilla ja bambu tai niiden sekoitus on hyvä ja pestävässä mielessä kestävä valinta. Langan lisäksi pehmeyteen vaikuttaa se virkkaako yhdellä langalla vai tekeekö paksumpaa. Ainakin itse olen huomannut, että mitä ohuempi, sitä pehmeämpi. Nämä kuvissa olevat ovat melko paksuja ja ehkä vähän karkeita. Toimivat hyvin kasvoille, kun ei kovasti hankaa. Silmämeikkiin kannattaa valita pehmeämpää :)

      Poista
  6. Hei! Olen jo jonkin aikaa yrittänyt virkata näitä vanulappuja kahdella eri ohjeella (nyt kokeilin tällä ja aikaisemmin toisella samankaltaisella). Työ näyttää muuten hyvältä mutta on reikäinen, eikä tuollainen tiivis. Lankana olen käyttänyt puuvilla-bambu lankaa ja koukkuna 3,5. En tiedä mikä on vikana, koska mielestäni olen tehnyt ihan ohjeen mukaan. Osaisitko neuvoa? Terveisin. Todella epätoivoinen virkkaaja😓

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, tietenkään kun ei ole nähnyt millaista jälkeä tulee niin on vaikea sanoa mikä avuksi. Mutta käsiala vaikuttaa paljon, ehkä kokeilisin sinuna joko pienempää koukkua tai tee tuplalangalla, silloin ainakin tulee vahvempia. Tsemppiä, kyllä se siitä lähtee onnistumaan ihan varmasti! :) Myös eka konepesu voi tiivistää lappuja sopivasti ;)

      Poista
  7. Selvä! Kiitos paljon😊

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.