sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Virkattu kaitaliina.

Eilen esittelin kahdesta virkatusta lahjasta ensimmäisen (pilkullinen kukkaro vetoketjulla, ks. postaus), tässä tulee lahjoista toinen. Isompi projekti oli tehdä kaitaliina! (Tein liinan myös vuosi sitten lahjaksi, ks. liina tästä postauksesta.)
Valitsin malliksi isoäidin neliöistä tutut kolmoispylväs-sarjat. Keskelle jättikokoinen isoäidin neliö ja sen nurkkiin jatkumolla kolmospylväs-sarjoilla raitoja. Pituutta liinalle tuli noin 105 cm, leveyttä noin 35 cm. Kuvassa liina oli vielä höyrytystä vaille, joten pienet ryppyilyt anteeksi suotakoon.

Mallista löytyy paljon erilaisia versioita (esim. googlella granny stitch table runner), en vain löytänyt onko mallilla omaa nimeä, koska katsomani linkit veivät kaikki saksankielisille sivuille.. En törmännyt myöskään oliko valmista käännösohjetta jossain, mutta äkkiäkös kuukkelin esittelemistä kuvista sai langan päästä kiinni.
Tässä suoristettu ohje kuinka minä virkkasin tämän puuvillaliinan:

Virkattu kaitaliina (koko noin 35 x 105 cm)

Tee näin: Tee keskelle isoäidin neliö. Päättele, kun kolmospylväitä (= *3p, 2 kjs*, käsialasta ja langasta riippuen väliin voi myös riittää 1 kjs) on kullakin laidalla 11 kpl. Vaihda lankaa ja aloita neliön jostakin kulmasta ensimmäinen raita. Aloita kolmospylväiden tekeminen neljännestä välistä neliön kulma mukaan laskien. Jatka pylvässarjoja kuten neliössä, mutta lopeta kerros 4. viimeiseen väliin. Käännä ja tee 4 kjs ja jatka pylvässarja kerros loppuun. Toista, kunnes kerroksia on yhteensä 6 kpl. Vaihda lankaa ja toista sama, aloittaen taas neljännestä välistä ja kääntyen 4. viimeisen välin kohdalla. Tee näin neljä raitaa neliön kummankin päähän. Virkkaa lopuksi kiinteitä silmukoita liinan ympäriinsä. Päättele langat.

Tämä malli on kyllä siitä hyvä, kun sitä voi muunnella yksivärisestä monisävyiseksi. Raitojen määrää ja paksuutta voi myös säädellä. Helppo liina, joka myös muuten toimisi huivina! Lahjan saajakin luuli ensin lahjan avatessaan, että se olisi huivi. Ja minä ajattelin, että niimpä, ois kyllä voinu hyvinkin olla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.