torstai 28. kesäkuuta 2012

Pienet murjaanit.

Joskus menneiden vuosikymmenten reseptit ovat yksinkertaisen hienoja oivalluksia. Simppelit ainekset, nopea valmistus ja maistuva lopputulos. Nämä pienet murjaanit ovat ikään kuin pikkuleipien ja marenkien kombinaatio. Kevyitä, rapeita ja makeita. Sopisi varmasti monen juhal-/kahvipöydän lisukkeeksi.
Tee taikina (n.70 kpl) : siivilöi 225g tomusokeria ja 30g kaakaojeuhetta keskenään. Lisää siivilöityyn jauheeseen 1 tl tomusokeria ja yksi valkuainen. Pistä kädet sekaan ja "murjo" murjaanitaikina sekaisin.
Kauli taikinasta 0,5 cm levy (itse tein osissa) ja painele taikinasta 2,5 cm suuruisella muotilla kakkuja. Ei ollut tarpeeksi pientä muottia niin päältä avattu alkoholipullon korkki sai kelvata - ja hyvin kelpasikin!
Pane kakut pellille ja paista 175 asteessa noin 10-15 min. Leviämisvaraa ei tarvitse juurikaan jättää.
Ensimmäinen satsi epäonnistui, FAIL! Levahtivat ja paloivat. Olin kaulinut liian ohuen taikinan ja uunin astemäärä oli hiukan yli 175 asteen. Onneksi loput 70 satsin murjaanista selvisi kuohkeasti.
Lopuksi: keitä kahvit ja nauti! Luulen, että ovat hyvin aikuiseen makuun (juurikin kahvin kanssa ja ajattelin kokeilevani vaihtaa ensi kerralla osan kaakaojauheesta kahviin..), mutta saivat myös hyvää palautetta lapsilta. Pienet murjaanit tuntuvat säilyvän myös hyvin ja ovat nättejä isossa lasipurkissa.

8 kommenttia:

 1. Siis eikö taikinaan tule muita aineksia, kuin tomurokeria, kaakaojauhetta ja kananmunan valkuainen? =O Täytyypä kokeilla, simppeliltä vaikuttaa...

  VastaaPoista
 2. Tarkoitatko vaniljasokeri tl tuon valkuaisen kanssa vai laitetaanko tosiaan tomusokeria kahdessa kohtaa? Ja silloinhan aineita on vain 3 eikä 4... Anteeksi jos olen tyhmä...
  *murmeli*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiku oho, kyllä se tyhmä on tässä minä itse, sillä juurikin vain siis nuo kolme edellä mainittua riittää :D minkäköhän omassa päässäni lisäsin siihen neljänneksi...? :D

   Poista
 3. Hmm, mun täytyy varmaan kokeilla tätä vegaanisena, sen verran houkuttelee... :D

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.