sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Ruskeat muutokset.

Pitkien pohdintojen ja tuumailujen jälkeen uskalsin vihdoin uskalsin vaatteiden värjäämistä! Itse yksin en ole koskaan värjäillyt, joten valitsin jotain "helppoa" näin alkuun: perusruskeaa Nitorin pesukoneväriä.
Kauppareissun jälkeen valitsin värjäysprojektin uhrit. Uhri nro yksi oli valkoinen perustoppi à la GinaTricot pestokastikkeella. (Ei kannata röhnöttää pestopastan kanssa sohvalla ja yrittää syödä pitkällään kuin antiikin aikoina konsanaan. Punainen kastike pirskahti pitkin toppia ja vaikka sitä kuinka heti syöksyi tahranpoistoaineen kanssa pelastusoperaatioon, lukuisia tahroja jäi pitkin pituutta..)
Uhri nro kaksi oli avomiehen auringon paahtama ja kauttaaltaan läikikäs lippis. Se oli alkujaan musta!
Uhri nro kolme oli minun vanha hupparini. Sen olkapäälle ja rinnuksen puolelle oli ilmestynyt joitain ihan käsittämättömiä jälkiä. Niiden on täytynyt tulla jostain vaatteesta pesussa, muuta ratkaisua en keksi..
Uhrien valinnan jälkeen suoritin punnituksen (check!), noin kymmenen kertaa ohjeiden pänttäämisen (apua-mihin-se-suola-laitetaan) ja paniikkigooglaamisen (apua-entä-jos-pesukone-värjäytyy), sitten eikun itse värjäämisen (apua-en-malta-odottaa). Piinallisen jännityksen jälkeen selvisi värjäystulokset:
Tulos 1: pestot peitty, toppi on nyt tasaisen ruskea. Osasin odottaa, etteivät langat värjäänny, mutta se ei haittaa. Sivusaumoihin ompelin kuitenkin ruskean tikkaukset, ettei valkoinen sauma paista niin kovasti.
Tulos 2: lippikselle ei tapahtunut radikaaleja muutoksia. Liituraidat eivät ottaneet väriä, mutta muuten lippis on sävyltään tasaisempi eikä lainkaan enää kuluneen näköinen ällötyslakki. Ja avomies ilahtui!
Tulos 3: Ennen keltainen huppari, nyt maitosuklaan ruskea svetari! Tuumasin värjäämisen jälkeen, että huppu saa nyt lähteä. Tilalle jäi pieni pystykaulus. Myöskään hupparista eivät kaikki langat värjäytyneet, mutta sekään ei haittaa, kun niiden värit kuitenkin mätsää keltaiseen kontrastia tuovaan vetoketjuun.
Vaihdoin myös vetoketjun sammakkokoristeiden vetimen yksinkertaisempaan pieneen prikkaan. 

Loppuun voisi vielä summata, että olen oikein tyytyväinen kolmeen onnistuneeseen lopputulokseen. Pesukone ei värjääntynyt ja kaikki onnistui kaikesta jännittämisestä huolimatta. Nyt sain intoa ja rohkeutta kokeilla lisää vaatteiden värjäämistä. Mielessä pyörii jo ideoita.. (Liukuvärjäys, täältä tullaan!)

20 kommenttia:

 1. Vanhat vaatteet saivat aivan uuden ihanan elämän. (: Seuraavan kerran en kyllä taida heittää sitä kastikepaitaa pois, vaan voisin yrittää vaikka värjätä... (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei kannata heittää pois, kun muokkausmahdollisuuksia on ompelemisesta värjäämiseen! :)

   Poista
 2. Hienoa!!! Sulla on nuo tahrat peittyneet tosi hyvin, mulla ei ole aina käynyt niin, ja olet saanut aikaan tosi tasaisen lopputuloksen. Vaatteiden värjääminen kannattaa, sillä se vähentää tekstiilien päätymistä kaatopaikalla. Vaikka nuo värit eivät ole mitään ekovärejä, ne kuormittavat ympäristöä vähemmän kuin uuden vaatteen valmistus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) enpäs tullutkaan ajatelleeksi värien ekologisuutta. Onko olemassa ihan oikeita "ekovärejä" vai onko vaihtoehtona vain tyyliin kukilla ja teepusseissa värjääminen :D Teepusseja olisi kyllä kiva myös kokeilla..

   Poista
 3. Minä oon värjänny monesti mustalla ja se toimii kans tosi hyvin! Toki langat jää värjäämättä, niinkuin ohjeessa sanotaankin, mutta aina oon ollu lopputulokseen tyytyväinen. Ainoa miinus on se, että parin pesun jälkeen väri haalistuu.. Ja vaate näyttää tosi kuluneelta. Mutta kun sen taas värjää niin on kuin uusi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, nyt alkoi stressaamaan että pysyvätkö värit näissä pelastetuissa yksilöissä! :D Meinaan et työlääksi ja kalliiksi ja vähemmän luontoystävälliseksi menee jos vähä väliä joutuu värjäämään :D

   Poista
 4. Voi liukuvärjäys :D Ehkä mä oon tehnyt sitä riittämiin sillä autenttisella 90-luvulla, en oikeen lämpene.. ainakaan vielä. Mut mä nyt hiihdän muutenkin niin jälkijunassa että huhhuh :D

  Pitäis itekin kyllä värjätä, tuo on kuitenkin ihan superhelppo tapa pelastaa värjäytyneitä ja haalistuneita vaatteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oo nnähny pari todella modernin siistiä liukuvärjäystä et niitä on kyllä kokeiltava ennen kuin muoti ehtii mennä ohitse! :D

   Poista
 5. Aivan samanlaisissa pelonsekaisissa tunnelmissa tein itse ensimmäiset kokeiluni. Esim. kaikki kauhtuneet pyyheliinat saavat lisäaikaa kun värjää ne samanvärisiksi. Vanhoja pitsiliinoja voi käyttää tuunauksissa, kun värjää ne kivan värisiksi jne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin hyvä vinkki värjätä pyyheliinat! Itsellä olisi kasa laikukkaita keittiöliinoja, jotka voisivat haluta yhtäläistä sävyä ylleen..:)

   Poista
 6. Hienoa! Suosittelen Dylonin pesukonevärejä; ei tartte suolan kanssa pelata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Milläs ne Dylonit sitten kiinnittyvät vai onko suola siellä itsessään jo mukana..?

   Poista
  2. Dylonin pesukoneväreillä minäkin värjäsin ja suolaa laitoin ohjeen mukaan mukaan, eikä se hankalaa ollut...

   Poista
  3. Okei, pitääpä varmaan seuraavalla kerralla kokeilla näitä Dylonin värejä ja oikein kokeilla kumpaakin merkkiä :)

   Poista
 7. Minä en ole koskaan pesukonevärjännyt! Joskus on vahingossa toisista vaatteista irronnut väriä toisiin tekstiileihin. Värinpostoja olen kloriitilla tehnyt (nyt menossa pohdinta kloriitilla tehtävien kuvioden kanssa - siis leikataan esim. kontaktimuovista kuvio ja sumutetaan siihen 50/50 kloriittivesiseosta). Olen myös kylmävärjännyt siskoni kanssa lakkiaismekkoon nyörejä.

  Hupparista tuli kivan näköinen värjäyksen jälkeen! Tykkään tuosta keltaisesta vetoketjusta ruskean kanssa tosi paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Suosittelen kokeilemaan, se oli kyllä loppujen lopuksi aika yksinkertaista :) kloriitti on minullekin tuttu kaveri, sillä on muutamia muokkauksia tullut tehtyä, pitäisi ehkä taas kun ovat taas/edelleen muodissa..:)

   Poista
 8. mistä oot ostanu ton värin? oon itse etsinyt, mutta en oo löytänyt mistään! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin Tokmannista (samaa konsernia kuin Maxit, Tarjoustalot..), siellä on ollut paras tarjonta. Lähes kaikki hyvin varustellut marketit kyllä myy pesuaineiden vieressä perusvärejä, mutta valikoima kyllä on ollut joissakin kaupassa erittäin surkea. Tsemppiä etsintään! :)

   Poista
 9. Ihanan värisiä, varsinki toi huppari :) mullaki on just värjäysprosessi meneillään, ostin värjäysainetta ja testailen sitä joihinki kangaspaloihin, pitää vaan toivoo et pääsen jyvälle tästä hommasta :)

  pienileipuritytto.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Värjäys on helppoa, kun seuraa paketin ohjetta ja tiiraa mitä värjättävä tekstiili kuiduiltaan on. Kun ei sooloile, onnistuu taatusti. Tsemppiä harjoitteluun! :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.