keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Pitsitunika.

Nyt tulee helppo tunika/mekko-tutoriaali aloitteleville ompelijoille. Tee-se-itse-pitsitunikaan tarvitset ompelukoneen ja perusompelutarvikkeet, pitsiä ja sopivan yläosan, josta otat tunikaan kaavat. Voit ostaa pitsin kangaskaupasta tai vaihtoehtoisesti kierrätä pitsiverhot vaatteeksi. Vähän joustava pitsi voi olla miellyttävämpi ja pukemisen kannalta helpompi, mutta myös joustamaton pitsi käy, jos mallista tekee tarpeeksi löysän.  
Näin aloitat: valitse itsellesi sopiva mallivaate, jonka mukaan leikkaat tunikan. On parempi, jos malli on löysähkö, niin et leikkaa liian napakkaa tunikaa. Taita pitsi kuvan tavoin nelinkerroin päällekkäin. Ylätaite ei ole välttämätön. Jos mahdollista, aseta pitsin hulpio/valmiiksi huoliteltu reuna helmaksi.
Näin leikkaat: aseta mallivaate keskeltä taitettuna pitsin päälle ja leikkaa reunojen mukaan (jätä kangasta reunojen ylitse noin 2cm saumoja varten). Mieti onko mallivaatteesi pääntie, hihansuut ja pituus hyvä vai tahdotko muuttaa niitä. Oma mallivaatteeni on sen verran iso, ettei minun tarvinnut ottaa saumavaroja huomioon. Lisäksi halusin melko lyhyen tunikan ja pienen pyöreän pääntien. 
Näin ompelet: poista mallivaate pitsin päältä ja avaa pitsin keskitaitos. Ompele sivusaumat ja mahdolliset olkasaumat. Valitse tikin pituus pitsin tiheyden mukaan (kurkkaa ompelukoneen ohjevihkoseen tai pyydä vaikka vinkkiä kangaskaupasta). Jos pitsi joustaa, muista joustava ommel. Kokeile tässä vaiheessa tunikaa päällesi. Lyhennä, kavenna tai suurenna pääntietä tarvittaessa. Huolittele eli käännä ja ompele pääntien reunaa (ja tarvittaessa myös helmaa) tunikan sisäpuolelle.
Ja siinä se on, valmis laatikkomallinen tunika. Mallia voi muuttaa omaan silmään sopivammaksi pitsin värillä, pääntien mallilla (miten olisi syvä v-aukko tai venepääntie?), tunikan leveydellä ja pituudella..
Omastani tuli simppeli kaveri, jota voisi pitää sellaisenaan rannalla bikinien päällä. Kun tunikassa ei ole kiinteää alusmekkoa, erivärisillä ja -mallisilla alustopeilla ja -mekoilla voi muuttaa tunikan ilmettä. Tulen varmasti pitämään tunikaa niin hameen ja legginssien kuin myös farkkujenkin kanssa.
Ja jos ei pitsiversio miellytä, niin ainahan voi tehdä omista mallivaatteista replikan myös muista joustavista kankaista. Esimerkiksi itse ompelin joku aika sitten harmaan trikoopaidan helmaresorilla.
Kaksinkertaisen helmaresorin avulla voi pitää paitaa hyvin lyhyenä tai sitten vähän pidempänä.

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.