torstai 7. maaliskuuta 2013

Köökki osa 1/2.

Useammalta lukijalta on tipahtanut toivetta nykyisen sisutuksen esittelystä. Olen aikaisemmin epäröinyt, koska kyseessä on kuitenkin oma koti ja joku raja yksityisyyteen on tärkeää pitää. Mutta sitten kuitenkin päätin raottaa kotimme ovia huone kerrallaan...joten tervetuloa kurkistamaan meille! Home tour-sarjan ensimmäinen kohde on tylsästi ja varmasti meidän keittiömme. Esittelen sen kahdessa kuvapläjäyksessä:
Keittiömme on pieni ja erillinen, mutta silti sinne mahtuu monta kivaa asiaa. On uutta ja on vanhaa. Ostettua, itsetehtyä, uudelleen käytettyä, jopa dyykattua. Parasta keittiössä on kirppikseltä ostetut siniset pinnatuolit sekä kompakti ruokapöytä, jonka saa levitettyä lisäosalla myös suuremmalle seurueelle.
Kiinteiden kaappien lisäksi keittiössä tönöttää irrallinen kaapisto, johon olen saanut kivasti esille laseja ja kipposia. Ennen oli käytössä vain kaapin leveämpi pääty, mutta nyt veli lahjoitti samaa sarjaa olevan, täyspitkän lasivitriinin säilytystilan jatkeeksi. Kyllä nyt kelpaa esitellä kupposia lasien takaa!
Lasikaapin ja sinisten pinnatuolien lisäksi keittiön kestosuosikkeja ovat hyllyn päällä lepäävä A1-kokoinen karttataulu ja tuuletin, jonka viileä hurina tulee tarpeeseen nopeasti lämpenevässä, pienessä tilassa.

Tee karttataulu näin: osta iso kartta (ks. kauppojen julistevalikoimat ja divaarit) ja kehystä (Ikean maalattavat puukehykset hyviä ja edullisia) se lisäämällä kartan ja takalevyn väliin ohutta superlon- tai vanulevyä. Käytä tarvittaessa liimaa. Pistä nuppineula jokaiseen maahan/kaupunkiin, jossa olet käynyt tai tahdot tulevaisuudessa käydä.
Lempparijuttujen lisäksi keittiössä on valitettavan usein esillä rumia juttuja. En tarkoita nyt tiskejä ja leivänmuruja, vaan esimerkiksi maustehyllyä, joka oli meillä kaaottisen täynnä sekalaisia purkkeja. Ei ole enää, kun vaihdoin ällöttävän vanhat pilttipurkit Ikean näppäriin lasipurkkeihin (myydään neljän seteissä). Dymotin etiketit ja heti näytti paremmalta. Yhtenäisempi ilme, parempi mieli!
Pistin dymolla myös kuivakaappiin tarroja. Eipähän enää mene kylässä kävijöillä suolat ja sokerit sekaisin. ("Sokeri on siinä vihreässä, keskikokoisessa purkissa" ohjeistus ei auta enää siinä vaiheessa, kun kaveri on jo ehtinyt pistänyt suolaa kahviinsa.)
Huomasin myös, että jos joku keittiövempain on vain ajoittain käytössä, sen ei tarvitse olla ympäri vuoden tyrkyllä pölyttymässä. Jos se ei mahdu kaappiin, tee sille kangashuppu ja laita laite suojaan.
Samalla raitakankaalla piilotin myös sammutuspeitteen. Suoja on alhaalta auki, joten se ei vaikuta peitteen käyttöön mitenkään. (Vinkki: kirjateline käy myös lautojen ja tarjottimien kuivaustelineenä.)
Peltipurkki hamstrauksella keräilyllä on etunsa keittiössä, kun harvemmin tarvittavat välineet (esim. kerran vuodessa käytettävät piparimuotit) saa pois silmistä nättien purkkien sisälle. (Oranssi keittiövaaka kirpparilta, oikean kuvan rasiat lapsuuskodista ja tädin jäämistöstä. Nostalgisen ihanat Disneyn sininen keksi- ja Fazerin Kiss-Kiss-rasiat olivat minulla jo lapsena!)
Aikaisemmin olen piilottanut kahviservetit pikkumyyn sisälle, lääkepurnukat sos-laatikkoon ja koiranruokasäkin Ikean pikkutynnyriin. Matalan tynnyrin alla on korokkeena roskiksesta dyykattu ja hopeiseksi spraymaalattu lasten muovipalli. Puhdas eteismatto käy myös koiran ruoka- ja vesikipon alla.
Keittiössämme on myös useita avolokeroita. Kun sopivankokoisia rasioita ei enää riittänyt välikköihin, askartelin ja päällystin tuplalokeron mm. pusseille ja tiskiräteille. Mitä lähempänä keittiöpyyhkeet ja rätit ovat, sitä paremmin ne vaihtaa likaisista puhtaisiin. Alahyllyn valkoiseksi maalattu pieni sipulipurkki on käytettyjen pattereiden oma paikka. Siellä ne odottelee vientiä pattereiden hautuumaalle.

Vinkki: tee henkselin klipsistä tai muusta vastaavasta nipistimestä keittiöpyyhkeille oma klipsutin. On helpottanut omaa arkea, kun ei tarvitse ei enää välittää, jos pyyhkeestä on päässyt ripustin katkeamaan.
Keittiötä voi kaunistaa piilotteluiden lisäksi myös tauluilla. Mielestäni niitä ei tarvitse aina edes ripustaa seinälle, vaan niitä voi myös asettaa myös pöytätasoille tai hyllyille. Käytä valokuvia, kivoja printtejä, omia piirrustuksia tai kollaaseja. Koristele pahvisilla paspoilla, taustapapereilla tai -kangaspaloilla.
Ja tietenkin kyllä siisti keittiö kaunistuu aina kukilla ja kasveilla, olivat ne sitten oikeita tai kuivattuja.
Nyt "köökkipiika" tarttuu pöydän antimiin (broileria Tikka Masala-kastikkeella ja tuoretta naan-leipää kastikkeella, nam!) ja jatkaa myöhemmin köökin jatkotarinalla osa kaksi. Luvassa lisää vinkkejä ja niksejä!

4 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus ja kivalta näyttää teidän keittiössä! Pohjapiirustukselta samanlainen mitä meidänkin keittiö. :) Multa on myös pyydetty koti-aiheisia postauksia. Pitäis vaan ehtiä valoisaan aikaan kotiin, että voisin napsia kuvia ja toteuttaa lukijoiden toiveet.

  Noi huput vähemmän käytetyille kotitalouskoneille on ihan huippu idea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sama oli minullakin, piti oikein suunnitella milloin on valoa ja siisteyttä samaan aikaan kuvattavana ;)

   Poista
 2. Kerrassaan viihtyisä keittiö! Ja monta hyvää ideaa tässä postauksessa, esim. suojahuppu blenderille ja maustehyllyn siistiminen yhtenäisillä purkeilla ja dymolla :) Ja aika luovaa käyttää kirjatelinettä leikkuulaudan kuivattamiseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Se onkin oikein hyvä kuivatusteline, mahtuu vaikka kaikki meidän keittiön leikkuulaudat kerralla ;)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.