sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Sitruunaista.

Sitruuna on usein mielipiteitä jakava. Jotkut tykkäävät, jotkut eivät voi sietää. Ja meitsihän tykkää. Joskus tulee ihan himo. Kuten nyt. Päätin kokeilla mitä kaikkea tuoreesta sitruunasta voikaan tehdä.
Kokeilu yksi: sitruunan kuori. Tein puolen sitruunan raastetusta kuoresta satsin sitruunalättyjä. Vähän epäilytti, mutta voi, että kuinka maistuikaan! Kermavaahtoa ja mansikoita päälle - maistui ihan kesältä!
Kokeilu kaksi: sitruunanmehu. Monesti puristan mehua ihan sellaisenaan veteen, mutta nyt ajattelin kokeilevani jotain "ruokaisampaa" eli raikasta smoothieta. Puolikkaan sitruunan mehu, yksi appelsiini, jogurttia, kaurahiutaleita ja hunajaa - tällä juomallahan voisi aloittaa vaikka jokaisen aamun hymyillen!
Kokeilu kolme: sitruunan siemenet. Istutin ne. Jep. Kokeilin tuota lapsena, joten hatarassa muistissa on miten kannattaisi tai ei kannattaisi tehdä. Raportoin tuloksista, kun-ja-jos tulee niiden aika. Jo itämiseen menee aikaa saati sitten mahdolliseen kunnon kasvuun. Saa nähdä onnistuuko kasvatus, jännittävää!
Kokeilu neljä: sitruunan mehu kasvojen hoidossa. Talteen otetusta "mummojen kauneusvinkit"-lehtileikkeessä oli vinkki puhdistaa kasvojen iho silloin tällöin sitruunan mehulla. "Purista vanuun ja pyyhdi kasvot. Huuhtele vedellä." Ainakin "sitruunahappo" virkisti omaa mielentilaa, jos ei muuta!
Samaisessa vinkkilistauksessa oli myös käytetty sitruunanmehua kuorinnassa. "Yhdistä hienoon sokeriin ja hiero kasvoille. Huuhtele huolellisesti. Rasvaa kasvot." Simppeliä, raikastavaa, tehokasta. Oi kyllä, tätä vinkkiä tulen käyttämään myös jatkossa! Olo on kuin olisi tehnyt suuremmankin hoito-operaation!
Kokeilu viisi: sitruuna siivouksessa. Monta siivousniksiä on kokeiltu, mutta nyt testasin ekaa kertaa leikkuulautojen putsausta sitruunalla. Hyvin haaleni värjäytymät, joten naarmuuntuneet laudat saivat vielä vähän lisää elinaikaa ennen kuin vaihdan ne uusiin. (Idea: Real Simple: Lemon as cutting board cleaner)
Lopuksi, kun päivä alkaa olla pulkassa ja sitruuna on tuhottu, on hyvä hetki leikasta uudesta sitruunasta siipale teehen ja vain istahtaa alas. Kyllä yhdestä sitruunasta irtosi paljon iloa! Sitruunaista sunnuntaita!

10 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä! Tykkään sitruunan mausta tosi paljon, mutta esimerkiksi noita ihonhoito- ja leikkuulaudan puhdistusvinkkejä täytyy myös ehdottomasti kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sitruuna on hyvä ja niin monipuolinen, kelpaa ruoanlaittoon, siivoamiseen, kauneudenhoitoon...:) Kokeilemisen arvoisia vinkkejä! :)

   Poista
 2. Minäkin tykkään sitruunasta. Lisään sitä joka päivä juomaveteen; näin vesi maistuu paremmalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Itsekin tuota teen etenkin kesähelteellä, kun pelkkä vesi "ei maistu miltään" :)

   Poista
 3. Sitruuna on pop. Täytyy kokeilla tuota ihonpuhdistusta. Itse käytän sitruunaa kamomillan kanssa vaaleiden hiusten kirkastamiseen. Milestäni väri kirkastuu ja paljon olen saanut kommentteja että hiukset kiiltää kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kokeillut joskus nuorempana sitruunan käyttöä hiuksiin, voisi ehkä taas kokeilla..kiitos ideasta! :)

   Poista
 4. Kiitos vinkeistä! Just on tuolla jääkaapissa yks sitruunan puolikas, ja miettiny miten sais käyttetttyä. :) Teevinkkiä, leikkuulautojen putsausta ja kuorintaa täytyy ehdottomasti kokeilla! :) Sitruuna vois sopia hyvin tälle mun rasvoittuvalle iholle.
  Mihin teehen muuten yhdistit sitruunan?

  -Roosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Teevalintana taisi olla ihan peruspussi, brittiläistä mustaa teetä :)

   Poista
 5. Mä oon käyttäny sitruunaa apuna mikron puhdistuksessa. Sitruuna viipaleiksi, lautaselle, mikroon joku 15-30 sekunniksi, antaa minuutin verran vaikuttaa avaamatta mikron ovea, nappaa sitruunat pois ja pyyhkäisee talouspaperilla mikron sisäpinnat. Tulee puhdasta ja raikasta, jollei yhdellä kerralla niin voi laittaa lautaselle sitruunojen kanssa vähän vettä ja käyttää taas 15-30 sek. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen joskus kokeillut tuota samaa! Oli tehokasta, hyvä kun muistutit tuostakin niksistä :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.