maanantai 10. lokakuuta 2016

Inspiraationa ysäri 1/2.

Yhdeksänkytluku. Se oli VHS-videoiden, Nokian nousun ja teksti-tv:n aika. Oli nappiverkkarit, Nintendo ja trolli-lelut. Oli kirjeystävät, Spice Girls, muoviset tikkarikorut ja pienet selkäreput. Sitä tanssi Macarenaa, katso Jyrkiä telkkarista ja pukeutu hamehousuhin. Taustalla ruksutti modeemi ja katosta roikku rykelmänä cd-levyjä, hiuksissa oli koristepompulat ja seinät oli vuorattu Backstreet Boys-julisteilla. Voi tätä nostalgian tulvaa.
Kollaasin inspiraatiokuvien lähteet: mekot 1 + 2 / hiusdonitsit 3 + 4 / choker 5 / tpaita 6 
Kun ysäri on viime vuosina pingahtanut eri tavoin takaisin pinnalle, mietin mitä yksinkertaista sitä voisi tehdä ysärihenkeen? 

Voisiko jotakin ysärin pukeutumista tuoda tähän päivään ilman, että se olisi liian ysäriä?

Testataan. Otetaan neljä simppeliä ideaa ja katsotaan mitä tulee:
Ysäri-inspiraatio 1: Hiusdonitsit. 

Ah, ne kammottavan värikkäät samettiset ja glitterpaljettiset (mulla oli täysin kultainen paljettihiusdonitsi!) hiusdonitsit. Entä, jos karsisi värit pois? Tuloksean on mustavalkoista printtiä ja hiusdonitseja kahdessa koossa! Pikkuinen on jo aika söpö!
Netti on donitsitutoriaaleja pullollaan, mutta otetaan pikakatsaus donitsin tekoon: leikkaa kangassuikale (esim. 12x35cm). Taita kaksinkerroin pituussuunnassa. Ompele pitkä sivu kiinni oikeat puolet vastakkain. Käännä putki oikeinpäin. Leveästä putkesta voit ommella jo osan päistä yhteen, oikeat puolet vastakkain. Jätä laitaan pieni aukko. Pujota sisään kuminauhaa hakaneulan avulla. Pituus riippuu siitä kuinka napakan donitsin haluat. Ompele kuminauhan päät yhteen. Ompele aukko kiinni.
Ysäri-inspiraatio 2: Punotut choker-korut. 

90-luvullla oli paljon punottuja pantamaisia choker-kaulakoruja ohuesta joustavasta(?) muovista. (Oli noilla joku omakin nimi, mikä se oli?) En ollut valmis palaamaan vielä "kaulapantoihin", mutta sama punonta paksumpana rannekkeena tuntui kivalta.
Punominen oli yllättävän helppoa (ks. selkeä tutoriaali punomisesta: Brit.co). Materiaaliksi voisi hyvin käyttää myös ohutta nyöriä, vahattuna nahkanauhaa.. Käytettävyyden lisäämiseksi tein liitoskohtaan pienen kiinteän leksun kuminauhasta.
Ysäri-inspiraatio 3: Ysäriprintti.

Näitä on näkynyt, 90-luvun inspiroimia paitoja. Ja vaikka en ysikytluvun lapsi olekaan, nyt on kuitenkin printtiä paidassa.
Vanha valkoinen paita ja korkkaamaton Zig:n musta tekstiilitussi. Pari kantapään kautta opittua vinkkiä printtien tekoon: kannattaa aina käyttää aikaa keskikohdan ja raja-alueiden mittaamiseen, että printti tulee varmasti haluttuun paikkaan suoraan ja keskelle. Silityslauta on hyvä alusta (ohut pahvi kankaan ja laudan väliin), koska siihen voi iskeä kankaan nuppineuloin kiinni - näin kangas ei luisu paikoiltaan. Joustavien kankaiden kanssa tussia kannattaa käyttää yhteen suuntaan ns. sipsuttaen, koska suorien pitkien viivojen teko harvoin onnistuu (ainakaan minulla).
Ysäri-inspiraatio 4: Mustat spagettiolkaimiset mekot.

Tätä mietin jo kesällä mekko-tutoriaalisarjaa tehdessä. Jäi kytemään mieleen ja nyt sen toteutin! Tosi ysäriä olisi ollut satiininen alusmekkomainen mekko Kate Mossin ja muiden tyyliin, mutta tämä käytännön arkityttö valitsi paksuhkoa trikoota.
Tästä trikoomekosta tuli tosi kiva! Aion todellakin pitää valkoisen tpaidan kanssa. Ja ehkä poolokauluksisen puseron kanssa. Tai myös ruudullisen flanellipaidan kanssa! Farkut ja jalkaan mustat maiharit! Näin se ysärityyli askel askeleelta villitsee minutkin!
Loppukevennys tähän ysärihurahtamiseen: yritin tehdä kutistemuovista c-kasetti-korvikset. Luulin tekeväni just samaten miten ennenkin, mutta jotain meni pieleen. Eipä se kutistunutkaan. Jähi paikoillaan, aika täyttyi, reunat meni kupruun ja siihen sitten kovettui. Voihan #%*€%&! Roskiin meni. Universumi ei sallinut c-kasetteja korviin. Ehkä se oli jo liikaa.
Ja kappas vain, tähänhän tulee vielä jatko-osa! Lisää ysäriä! Mutta inspiraatioksi tulee ihan jokin muu.

4 kommenttia:

 1. Kangasdonitsi ja ysäripaita kelpaisi tännekin, aivan upeita ja so 90´s.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ysärityyli on kyllä helppo kopsata moneen makuun :)

   Poista
 2. Jee! Ysäri 💗
  T. R

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.