keskiviikko 5. tammikuuta 2022

Kässäbloggaajan lupaukset ja paljastus: paljonko rahaa käsitöihin?

Huuuuuuh! Aina joulukalenterin jälkeen tulee vähän turnajaiskestävyys vastaan bloggauksessa. Puhti pois ja samalla uuden alku. Jäi vähän vuoden 2021* paketointikin eli summa summarum kesken - joululahjapankista puhumattakaan (ja siihen pitääkin palata ihan enteks eli seuraavaksi: kolme postausta jäljellä sitä pakettia!).

* Katso tästä 2021 tykätyimmät postaukset!


Käsityölupaukset vuosimallia 2021 - ja kuinkas sitten kävikään?

Lista ei ollut pitkä, mutta aika pian huomasin kyllä viime vuonna, että kohdat olivat liian suurpiirteisiä. On vaikea sanoa tuliko vai eikö tullut rastia ruutuun? Ja jos täysin rehellinen olen niin ehkäpä kolmella haalealla merkillä mennään. 

Ei tullut kaikkia keskeneräisiä projekteja valmiiksi (kyllä mää vielä sen tilkkupeiton teen valmiiksi!), ei edes puolia, olishan sen voinut myös arvata. Eikä tullut kaikkea rikkoontunutta, nuhjaantunutta tai muuten vaan epäkelpoa juttua korjattua tai uusiokäytettyä. Paljon tuli, mutta paljon jäi tälle vuodelle ja tällä etenemistahdilla tulevillekin vuosille. Miten määrittää panostinko laatuun ja toteutukseen? Kyllä täytyy myöntää, että monessa menin kyllä sieltä mistä aita on matalin. Ja olinko zen, kun projektin toteutus ei onnistunut edes sieltä missä se aita oli matalin? Muistan yhdenkin päivän, kun meni koko viikonloppu piloille, kun veetutti niin paljon epäonnistuminen.. Joten ei, en ollut zen. Yritys hyvä, mutta juuei.

Ja hankinko tarvikkeita vain tarpeeseen? Siihen löydät vastauksen alta - paljastan paljonko meni rahaa käsityöhankintoihin koko vuoden aikana! 

Joten, päädyin takaisin jonkinaliseen kässäbingoon.

Käsityövuosi 2022: 22 käsityöhaastetta! Itseni kanssa kilpailu ja täsmälliset rasti ruutuun -suoritettavat asiat toimivat meikäläisellä paremmin, jos haluan saada jotain aikaiseksi. Ja nyt tosissaan yritetään. Tässä on monta sellaista ideaa mitä olen halunnut tehdä (eli ommella) ehkä viimeiset puoli vuotta (tai kaksi vuotta), mutta en ole vain saanut aikaiseksi. 

Uudet virkatut korviksetkin olisivat kivat. Tahtoisin tehdä DIY-kosmetiikkaa. Haluaisin vihdoin ja viimein saada vuosien jälkeen sen hitonhitsinvitsin tilkkupeiton tehtyä valmiiksi - paloja kyllä on! 

Huomatkaa myös kohta neulo jotakin -kohta, haha! Tahtoisin niin kovasti neuloa enemmän, mutta aina tartun sitten kuitenkin siihen virkkuukoukkuun. En tiedä mitä neuloisin, mutta jotain (käytännöllistä) on nyt neulottava! Vuosi aikaa.

Toivon mukaan vuoden aikana nähdään listalta mahdollisimman monta asiaa. Ainakin jatkoa DIY-kasveille, jokin uusi teemaviikko ja tietenkin sitten vuoden päätteeksi jälleen joulukalenteri!

Ja mutta entäspä se käsityöbloggaajan paljastus?

Viime vuonna ekaa kertaa kirjasin kaikki tulot ja menot budjettivihkoon (itse tehty nolla budjetilla, tottakai) ihan vain tajutakseni, että mitä jää viivan alle. Kyllä siinä ylläreitä tuli. Koiraan meni ihan jumalattomasti euroja. Mutta olen ylpeä: ostin vain kaksi vaatetta uutena! Kaikki muu käytettynä (ja niitäkin vain kymmenkunta, joista puolet meni takas kirpparille hutiostoina) tai itse tehtynä. Aika hyvin eikö, etenkin entiseltä sellaiselta, joka osti jokaisiin bileisiin uuden topin (huoh..).

Mutta puhutaanko hetki käsitöistä ja rahasta? Tiedätkö paljonko sinulla menee rahaa vuodessa käsitöihin? Minä tiedän. Tasan 650,63 euroa. 

Ompelukoneen varaosan vaihto 80e
Kankaita 180,63e
Lankoja 122,37e
Taidetarvikkeita 80,98e
Liimoja 9e
Ompelutarvike 3e
Muu tarvike 108,75e
Messulippu ja kurssimaksut 65,90e
+ Tähän päälle muutama kirppishankinta diy-materiaaleiksi

En yhtään tiedä onko 650 euroa paljon vai vähän. Ehkä se on toiselle ihan normi summa, toiselle jäätävä määrä. Tuntuu, että ehkä aiemmin ainakin määrällisesti olen ostanut enemmän ainakin kankaita.. Nyt kun tein joulukalenterin nolla budjetti -päätöksellä (oikeasti, ostin koko kalenteria varten vain liimaa!), tuli sellainen olo, että kyllähän kässämateriaaleja on kotona jo niin paljon jemmassa, että kuinka pitkälle vuosi ehtisi mennä, jos ei vaan hankkisi yhtään lankaa, kangasta tai yhtään mitään kässämatskua vaan tekis niillä mitä on?

Joten tein uuden budjettivihon.

Tällä kertaa tosin tein valmiit taulukot koneella ja printtasin sivut. Ompelin sivut yhteen* ja tein vihosta mahdollisimman ohuen, jotta voin pitää sitä kalenterin välissä ja jotta siihen on helppo siirtää aika ajoin tulot ja menot. Kansiksi liimasin jotain vanhaa paperia, jossa oli ihan kiva mustavalkoinen printti toisella puolella. 

Katsotaas kuinka käy ja mihin ne eurot tänä vuonna valahtavat! Toiset tekis helpoksi ja vetäis johonkin puhelinsovellukseen, mutta itse tykkään paperille kirjaamisesta. Omaa rahankäyttöään on ollut mielenkiintoista seurata. Näkee paljonko menee oikeisiin juttuihin kuten ruokaan, terveysjuttuihin ja koiraan. Ja paljonko sitä kahvittelee, kirppistelee ja kuluttaa vaikkapa herkkuihin. Siinä joutuu myös näkemään vaivaa. Joskus auttanut myös jonkun yksittäisen oston eli täysin turhan asian ostopäätöksessäkin - haluanko/jaksanko kirjata tätä budjettivihkoon? Jos eka fiilis kysymykseen on njääh niin kauppaan on se saanut jäädä. 

*Ks. tämä tekniikka; DIY-muistikirja vanhoihin kansiin

2 kommenttia:

  1. Mietin näin keskellä yötä, että onpa pikkuvauva-aika mennyt nopeaan, kun muut jo miettii kesää. Luin siis, että kesäbloggaajan mietteitä. Ehkä en vielä tälle vuodelle suunnittele omia käsityölistoja kovin pitkälle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei sentään vielä kesäbloggaajan mietteitä :D

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.