lauantai 12. syyskuuta 2020

Kasvata hedelmästä kasvi osa 1.

Tällä viikolla on vietetty ruokahävikin viikkoa. Hävikkiviikon innoittamana esittelen piiiiiiiitkän postauksen piiiitkään vireillä olleista kokeiluista - kuinka kasvattaa ruokahävikistä omia viherkasveja!

Eli yksinkertaisemmin: kasvata kasvi nollabudjetilla. Mitä suotta ostamaan kalliita viherkasveja, jos biojätteeseen menevästä hävikistä eli hedelmien rippeistä voi kasvattaa omia kasveja? Tottakai se on hitaampaa ja vaikeampaa, mutta niin paljon antoisampaa. Siinä samalla epäonnistumisen ja onnistumisen seassa oppii vaikka ja mitä! 

Joten here we go: KASVATA ITSE KASVIT HEDELMISTÄ!
Ennen kuin lähden avaamaan mistä ja miten mitähähtäh niin lähdetään liikkeelle siitä itselle tutusta ja turvallisesta: saanen esitellä tässä on avokadopuuni. Tämä taitaa olla minun kolmas vai neljäs avokado? Ei suurin, ei tuuhein, mutta pitkäikäisin. Edelliset syystä tai toisesta heittivät vuoden jälkeen veivinsä. Alalehdet vähän tässäkin jotain urputtavat, mutta silti uutta lehteä pukkaa koko ajan.

Avokadopuu on helppo kasvattaa itse. Homma lähtee avokadon puhdistetusta siemenestä. Se itää hitaasti, mutta kärsivällisen odotuksen jälkeen varsi ja suuret lehdet kasvavat kohisten. Avokadopuu on hintelä kaveri, joka tykkää kapeasta ja syvästä ruukusta (sillä on pitkä ja vahva juuri). Se on aika juoppo ja ilmaisee kyllä heti nuupauttamalla lehdet milloin on jano. Kun kastelee, se taas virkistyy.

Aikaisemmin olen siis kasvattanut vain avokadopuita ja kokeillut sitruunan kasvattamista (ks. kasvatuspostaus, mutta se kuoli pian kasvun jälkeen.

Keväällä tutustuin lisää: mitä eksoottisia kasveja voisi kasvattaa itse? Kaivelin googlen knoppeja ja päädyin ostamaan kasvatus mielessä kotiin kiiviä, ananaskirsikoita ja karambolaa!

Katsotaan miten kasvattamiset onnistuivat:
DIY: KASVATA KIIVISTÄ KASVI

Löysin ohjeistusta, jonka mukaan kiivin siemenet huuhdellaan lasissa ja kaikki itämiskelpoiset laskevat lasin pohjalle. Check, sinnehän ne kaikki valahtivat. Eli näyttää lupaavalta?
DIY: KASVATA ANANASKIRSIKASTA KASVI

Halkaisin yhden ananaskirsikan ja poimin pinseteillä siemeniä. Näitä en käyttänyt lasissa kuten edellisiä.
KIIVI JA ANANASKIRSIKKA - miten kävi?

Eka yritys: Idätin sekä kiivin että ananaskirsikan siemeniä kostutetulla talouspaperilla viilipurkeissa kelmun alla. Tulos: Hyvä startti kuivui heti alkuunsa, koska unohdin tietenkin kastella paperia lisää. D'oh. 

Toinen yritys: Aloitin alusta, onneksi oli kiivejä ja ananaskirsikoita lisää. Nyt pidin homman tarkkana ja paperin kosteana. Tulos: NE HOMEHTUIVAT. Oli sitten kosteutta kahden yrityksen edestä.

Kolmas yritys: Laitoin siemenet suoraan multaan. Kiiveissä ei tapahtunut ei yhtään mitään, mutta ananaskirsikka lähti kasvamaan! Viidessä päivässä iti, puolentoista viikon päästä siirsin munakennoista alut ruukkuun.
Kovin hintelää on vielä. Lähti vilkkaasti kasvuun, mutta sitten kasvu tyrehtyi. Kuukauden päästä yhtäkkiä lähti pukkaamaan ihan uuttapientä alkua lisää (ks. vasen kuva). Sen jälkeen osa on nuupahtanut pois, osa vielä sinnittelee. Huonolta näyttää. (Etenkin kuvassa, jossa pintamulta päässyt kuivumaan.) En silti vielä luovuta, yhdessä varressa on nyt peukalon kokoiset lehdet. Laitan kaiken toivoni siihen.

Ananaskirsikasta pitäisi kasvaa rönsyinen kasvi, jonka kasvua voi ohjata narulla ja joka kestää hyvin latvomista. Seurataan miten käy. Helposti sitä ainakin laittaa uutta alkua tulemaan, jos tämä tyssää.
DIY: KASVATA KARAMBOLASTA KASVI

Karambola on jännä kaveri. Tähdenmuotoinen, vähän kummallinen ja maultaan aika parfyymimainen (voiko niin kuvailla edes makua?). Itse karambolasta tein smoothien. Ehjät siemenet poimin hedelmälihasta talteen.
Pientä putsausta, pintakuivatus ja sen jälkeen siemeniä liotetaan vedessä huoneenlämmössä. Itse liotin noin 1,5 vuorokautta. Sen jälkeen siemenet voi laittaa multaan.
Puolitoista viikkoa meni, olin jo menettää malttini kun mitään ei tapahtunut. Sitten YKSI ALKU pinnisti mullan läpi. Voitto! Odottelin vielä viikon vähän päälle, että alun uskalsi laittaa ruukkuun.
Karambola lähti kasvuun kesäkuussa. Se selkeästi nautti kesäkuun lämmöstä ja oli koko ajan kovin janoinen. Se kasvoi kohisten, joka päivä huomasi muutosta. Laitoin tosin alun ihan liian isoon ruukkuun. Siihen ympärille kun ujutin lähtemättömiä siemeniä, jos olisivat vähän myöhemmin lähteneet kasvamaan. Mutta toive oli turha, yksin pikku taimi yritti selvitä isossa ruukussa.
Heinäkuussa näytti heikolta. Karambola ei kasvanut enää. Liekkö heinäkuun koleus olikin järkytys? Yritin piristää ravinteilla ja siitä se hetkeksi virkosikin, kasvatti uuden oksan ja sitten kun elokuussa yhden yön kävin muualla reissussa niin takaisin kotiin tullessa karambola oli ihan nuupahtanut ja keltainen. Ei yhtä yötä kestänyt ilman valvontaa! Yritin hupulla ja ravinteilla elvyttää, mutta kyllä se kuoli, ei enää vettäkään lautaselta imenyt mihinkään, vaikka juuri vaikutti kuitenkin olevan virkeä. 

Harmittaa, karambola lähti niin lupaavasti ja oli jännittävä seurata sitä. Joskus kokeilen vielä uudestaan.
DIY: KASVATA GRANAATTIOMENASTA KASVI

Monta epäonnistumista, mutta kokeillaan vielä tämä! Granaattiomenan pitäisi olla "helppo ja nopea". Riittää, että huuhdellaan ja laitetaan multaan hupun alle. "Itää muutamassa päivässä". Yeah, right..

Siemeniä multaan ja ne homehtu nopeammin kuin ehdin edes kastella niitä.
Uusi yritys.

Jos kerran homentuu, voisiko hedelmälihan kuoria? Löysin vinkin, jossa siemen pestään kunnolla, "hierotaan" ja jäljelle jää tuollainen pikkuruinen siemen. Kukapa on ajatellut, että tietenkin hedelmälihan alla on ihan siemenen näköinen asia piilossa?
Paperia sumutetaan kosteaksi, siemenet keskelle ja paperi taitellaan ja kostutetaan nätiksi paketiksi. Pistetään pussiin ja puhalletaan ilmaa sisään. "Näin siemen itää superhelposti."  Yeah, right..
Mikä on kun mulla itää vain home? Paperiin ilmestyi kahdessa päivässä "nätti" alku mustia höteröitä. Olivat kyllä ihan omalla tavallaan nättejä, mutta ei tätä nyt haettu! 

Päätin luovuttaa koko homman. Kaikki kuivuu tai homehtuu. 
Eka multaan laitettu yritys oli jäänyt lavuaarin reunalle, koska en ollut jaksanut tehdä mullalle mitään. Kun olin siirtämässä sitä pois (noin 2 viikon päästä multaan laitosta), huomasin et homeen välistä pilkisti jotain! KAKSI ALKUA! 

Lusikalla homeet pinnasta veks, ruukku ikkunalaudalle ja pari ilon tanssia. Mikä yllätys! Granaattiomena halusikin vähän omaa rauhaa eikä päivittäistä kyttäystä. Kun vähän hylkäsi oman onnensa ojaan niin siitähän se lähti sitten.
Muutama viikko toiveikasta kasvatusta ja nyt tilanne on tässä! Terhakasta kasvua sanoisin.

Vihdoin kunnon onnistuminen! Odotan, että vielä kasvaa. Jatkoreportaasia tulossa.
Ja kaiken muun DIY-kasvattelun lomassa koko kesä on kasteltu myös parvekkeella tomaattia. Se vasta juoppo on! Saavikaupalla vettä. Mutta satoakin on tullut. Laskin, että reilusti yli 50 tomaattia on jo napsittu. Vielä toiset 50 varmaan tulossa mikäli säät pysyvät sellaisina, että ehtivät vielä kypsyä kunnolla.

Mitähän kasvia seuraavaksi kokeilisi? Ootko kokeillut kasvattaa jotain itse? Jos sulla on vinkkejä kuinka onnistua niin kerro toki!

6 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää! Minä kokeilin noiden lisäksi passionia, papaijaa, pitaijaa, kardemummaa, sitruunaa, appelsiinia, mandariinia, kumkvattia, Sharonia, taatelia, inkivääriä, kurkumaa, viikunaa ja pähkinöitä.... jotkut lähti kasvamaan, toiset eivät. Jännityksellä odotan mitä tykkäävät Suomen talvesta ja pimeydestä. Kasvien kasvattaminen itse on mielenkiintoista 😊

  Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, sulla on paljon kokeiluja! Kiinnostaisi tietää mitkä lähti kasvamaan? Passionia ja inkivääriä olen myös miettinyt et voisi kokeilla.. :) vinkkejä?

   Poista
 2. Olen laittanut onnistuneesti kasvamaan mandariinin, passionin, minipaprikan ja avokadon siememiä. Olen laiska, joten heitän siemenet suoraan multaan ja yritän pitää mullan kosteana. Maapähkinää yritin kasvattaa myös, mutta en onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihanaa rohkeutta laittaa vain suoraan multaan. Voisin ottaa mallia :) passionia pitää kyllä kokeilla kanssa!

   Poista
 3. Innostuin kans keväällä kasvattelemaan yhtä sun toista hedelmää siemenistä. Granaattiomenaa, sitruunaa, satsumaa ja pitaijaa on hyvällä kasvulla. Karambola ei itänyt ollenkaan. Mielenkiintoista hommaa ja onnistuessaan saa kyllä näyttäviäkin huonekasveja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitaija kuulostaa kyllä myös ihanan eksoottiselta :) pitääpä googlettaa millainen siitä tulee. Tämä on kyllä todella mielenkiintoista hommaa! :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.