torstai 17. syyskuuta 2020

Sormineulottu timanttipeitto (+ ohje).

"Timanttinen peitto - se on siis timanttipeitto! Tämä unelman muhkea ja hattaraisen pehmeä pikkupeitto koiramummun alla on nimeltään timanttipeitto."

Näin kuvailin timanttipeittoa viime vuonna (ks. postaus). Sen jälkeen aika ajoin muutamat ihmiset ovat kyselleet ohjetta sähköpostitse. Alkuperäinen ohje julkaistiin Kauneimmat Käsityöt -lehdessä (nro 3/19). Nyt koska uusin sähköpostikyselijä ei jostain syystä voinut vastaanottaa ohjettani sähköpostitse, päätin "vapauttaa" ohjeen blogiin kaikkien saatavaksi!
Peitto on siis ns. sylipeitto - toki suuremmankin voi tehdä (ks. ohje), mutta tämä pienikokoinen peitto ainakin valmistuu näppärästi vaikka yhteen iltaan. Lankana on pehmoinen silmukkalanka ja sen työstäminen sormin on kyllä mukavaa. 

Eli tätä ei virkata, ei neulota, ei solmita - silmukkalangan työstöä taidetaan suomeksi kutsua sormineulonnaksi, mutta itse sanoisin tätä enemmänkin sormipujotteluksi. Langassa on siis lenkkejä, jotka ovat ns. valmiita silmukoita. Lenkit pujotettaan toistensa yli, ali, limittäin jne ja koko työtä työstetään varsinkin peitoissa vain oikealta puolelta vaakatasossa aina suuntaa laidassa vaihtaen vähän kuin kudonnassa.
OHJE: Timanttipeitto

Koko:
Sylipeitto 80 x 80 cm. Voit kasvattaa tai pienentää peiton kokoa lisäämällä tai vähentämällä mallikerran verran (10 silmukkaa).
Lanka: Sylipeittoon Alize Puffy -silmukkalankaa noin 4 kerää

Sormineulonta (tai -pujottelu): Pujottele silmukkalankaa sormin pöydällä tai tee työ sylissä. Työn oikea ja nurja puoli ovat erilaiset. Työ sormineulotaan oikealta puolelta. Yhdistä uusi kerä edelliseen leikkaamalla kerän viimeinen ja ensimmäinen silmukkalenkki auki aloituksen tapaan ja solmimalla langanpäät umpisolmulla.
Jos tämä parin vuoden takainen (ainakin kädentaitomessujen) hittilanka on sinulle uusi tuttavuus, alkuun voi olla hyvä harjoitella ees taas silmukointi ihan pienellä pätkällä. Youtubesta löytyy myös hyviä ohjevideoita pujotteluun. 

Alku voi olla peitossa hankala, kun silmukkalanka on kierteellä ja ei vielä hahmota kuvioiden suuntaa. Jos tulee virheitä, älä huoli, silmukat voi purkaa erittäin helposti, vetää vain laidasta silmukat irti edellisestä rivistä.
OHJE: Timanttipeitto

Aloitus: Avaa langan ensimmäinen silmukkalenkki suoraksi langanpääksi leikkaamalla lenkin sidelanka poikki silmukan välistä. Laske langasta 30. ja 31. silmukoiden välinen taitekohta. Aseta 30 ensimmäistä silmukkaa suoraksi eteesi niin, että langanpää jää vasemmalla. Aseta aloitusketjun silmukat ylöspäin. Vapauta lankaa kerältä vähintään aloitusketjun verran 30. ja 31. silmukoiden taitekohdasta kohti vasempaa. Aloita sormineulonta oikealta vasemmalle.

1. krs: Pujota 31. silmukka 30. silmukan läpi takakautta (perussilmukka). Pujota samoin kaksi seuraavaa (= 29. ja 28. s). Risti kaksi seuraavaa silmukkaa (= 27. ja 26. s) keskenään niin, että vasen tulee oikean silmukan päälle. Pitele ristityt silmukat paikoillaan vasemmassa kädessä ja pujota oikealla kädellä seuraavat kerältä tulevat silmukat takakautta ristittyjen silmukoiden läpi, ensin päällimmäisen ja sitten alemman silmukan läpi. Risti kaksi seuraavaa silmukkaa (= 25. ja 24. s) keskenään peilikuvana niin, että oikea tulee vasemman silmukan päälle. Pujota seuraavat kerältä tulevat silmukat takakautta ristittyjen silmukoiden läpi, ensin alemman ja sitten päällimmäisen silmukan läpi. Pujota kolme seuraavaa (23., 22. ja 21. s) perussilmukoilla ilman ristimistä kuten alussa. Toista *-* krs loppuun.

2. krs: Älä käännä työtä vaan jatka pujottelua vasemmalta oikealle. *Tee 2 perussilmukkaa. Risti vasen alakautta oikealle. Tee 2 perussilmukkaa. Risti vasen päältä oikealle. Tee 2 perussilmukkaa.* Toista *-* krs loppuun.

3. krs: Jatka oikealta vasemmalle. *Tee 1 perussilmukka. Risti oikea alakautta vasemmalle. Tee 4 perussilmukkaa. Risti oikea päältä vasemmalle. Tee 1 perussilmukka.* Toista *-* krs loppuun.

4. krs: Jatka vasemmalta oikealle. *Risti vasen alakautta oikealle. Tee 6 perussilmukkaa. Risti vasen päältä oikealle.* Toista *-* krs loppuun.

5. krs: Jatka oikealta vasemmalle. *Risti oikea päältä vasemmalle. Tee 6 perussilmukkaa. Risti oikea alakautta vasemmalle.* Toista *-* krs loppuun.

6. krs: Jatka vasemmalta oikealle. *Tee 1 perussilmukka. Risti vasen päältä oikealle. Tee 4 perussilmukkaa. Risti vasen alakautta oikealle. Tee 1 perussilmukka.* Toista *-* krs loppuun.

7. krs: Jatka oikealta vasemmalle. *Tee 2 perussilmukkaa. Risti oikea päältä vasemmalle. Tee 2 perussilmukkaa. Risti oikea alakautta vasemmalle. Tee 2 perussilmukkaa.* Toista *-* krs loppuun.

8. krs: Jatka vasemmalta oikealle. *Tee 3 perussilmukkaa. Risti vasen päältä oikealle. Risti vasen alakautta oikealle. Tee 3 perussilmukkaa.* Toista *-* krs loppuun.

Toista 1.–8. krs:n mallikertaa kunnes peitto on hiukan venytettynä neliön kokoinen.
Päättely: 

Päättele vasemmalta oikealle 8. krs:n avoimet silmukat. Pujota sivusuunnassa vasemmalta laskettuna toinen silmukka ensimmäisen läpi, kolmas toisen läpi, neljäs kolmannen läpi.. jatka näin krs loppuun. Kun jäljellä on viimeinen silmukka, pujota reunassa odottava lanka sen läpi. Katkaise lanka. Päättele langanpäät nurjalle. Ompele langanpäät vielä muutamilla pistoilla kiinni, jolloin ne eivät purkaudu käytössä.
Peitto on pysynyt hyvänä. Se on meillä tosin lähinnä "sisustuspeittona" nojatuolilla tai joskus sohvan reunalla. Vältän (ja suosittelen muitakin välttämään) silmukkalangasta sellaisten töiden tekemistä, joita tarvitsisi useinkin pestä. Lankahan on 100 % polyesteriä eli "yhtä pahis" kuin fleece ja siitä irtoaa mikromuovia. Ja en ole varma muutenkaan minkälaisena moni pujottelumalli selviytyisi konepesusta? Vähintäänkin se pitäisi pestä Guppyfriend-pesupussissa, joka estää mikromuovien pääsyä pesukoneesta pois.

Mutta materiaalista huolimatta peitto on edelleen hyvin timanttinen, niin tuntumaltaan kuin tyyliltään.

5 kommenttia:

  1. Onpas kivan näköinen, mitä luulet voiko näin aloittelijana tämmöisessä onnistua vai onko parempi harjoitella jotain missä ei ole kuviota. Mistä olet muuten langat ostanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) varmasti onnistut! Voit vaikka yhdellä kerällä ensin harjoitella pelkkiä perussilmukoita pienellä leveydellä niin saat tekniikkaan tuntumaa. Harjoitus on helppo purkaa eikä lanka siitä miksikään muutu, vaikka ensin kokeilee ja harjoittelee. Langat olivat Lankavasta.

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.