sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Vanhan kalenterin kierrätys: 5 vinkkiä

Hyvää uutta nyt alkanutta vuotta 2023! Päräytän blogivuoden käyntiin vuoden ekalla postauksella. Samalla tein ja toteutin vuoden ensimmäisen kierrätyskäsityön, tästä se lähtee.

Kun kerran vuosi vaihtuu ja nyt viimeistään aloitetaan uusi kalenteri, voi miettiä mitäs sille vanhalle sitten tekemään? Suotta sitä kaappiin säilömäänkään.

Ajattelin, jos tästä olisi ideaa ja inspiraatiota myös jollekin teistä: 5 vinkkiä vanhan kalenterin kierrätykseen!

Kaikista paras olisi, jos paperikalenteria ei käyttäisi niin ei olisi mitä kierrättää. Mutta olen sen verran boomer, että paperikalenteri on oltava. Toisiksi paras olisi valita kalenteri, jossa olisi kestokannet ja vuosittain vaihdettavat sisäsivut, mutta ne eivät visuaalisesti oikein ole mieleiset. Käytän siis tavallista, kertakäyttöistä kalenteria - mutta valitsen vähintään sellaisen, missä on pahvikannet.

Ja en näköjään vuodenkaan jälkeen. Se, että uuden alle jäi viime vuodelta ei yksi, vaan kaksi kalenteria (toinen oli toimistolla työjutuille), niin lisäksi löytyi vielä vuoden 2021 kalenteri, jonka olemassaoloa en muistanutkaan. Mitäpä tehdä näille? Viisi helppoa vinkkiä!

5 vinkkiä: Vanhan kalenterin kierrätys 1/5

Uudesta kalenterista puuttui kumilenksu. Olin siihen kahdessa vuodessa tottunut ja ostaessa vähän harmittelin lenkin puuttumista. Sitten tajusin: SIIRRÄN SEN VANHASTA. Siirto oli helppoa, ei se kannessa ollut kiinteästi kiinni. Aukoista ulos, aukkojen puhkominen veitsenterällä uuteen ja kumilenksun päiden pujotus - hetkessä valmista! 

Vanhan kalenterin roska pääsi uusiokäyttöön. Otan talteen myös toisen kalenterin kuminauhan. Jos vaikka menee katki tai jos joskus tarvitsee johonkin muuhun muistikirjaan lisätä.

Tuo lenkki on minulle kyllä tosi tarpeellinen, on vähän huono tapa säilöä kalenterin väliin kaikenlaisia lippulappusia. Myös budu eli budjettivihko kulkee aina kalenterin välissä, joten lenkki varmistaa hyvin ettei mitään putoa kalenterin välistä pois.

* Mikä buduvihko? Ks. itse tehtävä budjettivihko tulojen ja menojen seurantaan.

5 vinkkiä: Vanhan kalenterin kierrätys 2/5

Aloita kalenterin kierrätys siitä mitä kalenterista voi sellaisenaan ottaa vielä käyttöön (no kumilenkistä se lähti, mitäs muuta sen lisäksi?). Onko alussa tai lopussa alkavalle vuodelle vuosinäkymiä? Talteen ja käyttöön, vaikka jääkaapin oveen, uuteen kalenteriin, muistikirjaan tai mihin vain katsot tarpeelliseksi. 

Jos et käytä myöskään mahdollisia täytettäviä ja tyhjiä sivuja, ota ne myös talteen vaikka suttupaperiksi. 

5 vinkkiä: Vanhan kalenterin kierrätys 3/5

Sitten mitä jäljelle jää: lajitteluun. Paperit paperinkeräykseen tai silppuriin, metalliselkämys metallinkerätykseen ja jos kannet ovat pahvi, pahvinkeräykseen TAI uusiokäyttöön. Kivat kannet sopivat moneen askarteluun. 

Ja jos kalenterin kannet ovat muovia, voi senkin hyödyntää monenlaisessa askartelussa. Suojana tai materiaalina. Olen tehnyt myös muovikansista koruja, esim. katso tämä postaus.

5 vinkkiä: Vanhan kalenterin kierrätys 4/5

Voit toki repiä paperit irti, mutta paras vinkki tuon metallirenkulahirvityksen poistamiseen ja kalenterin lajitteluun on se, että kampeat metallin ns. hakaset vaikka pikkulusikalla irti ja sitten poistat kannet ja sivut nippuna renkaasta pois.

Olen joskus myös oikonut tuota metallihirvitystä ja uusiokäyttänyt myös sitä missä nyt jotain vahvaa metallilankaa tarvitsee. Nykyisin en sitä tee, koska tuon oikominen on ihan sanonko mistä.

5 vinkkiä: Vanhan kalenterin kierrätys 5/5

Ja jos kalenteri olikin nidottu ja selkämykseen liimattu, voit silti kierrättää sen! 

Revi nippuna sivut irti ja uusiokäytä kannet. Käytä ne askarteluun TAI tee sisälle uudet sivut! Voit tehdä oman muistikirjan hyvin helpoilla keinoilla. Lisää valmiista vihosta tai muistikirjan jämistä uudet sisäsivut tai sitten tee ne kokonaan itse. Sisäsivujen tekeminen on yllättävän helppoa, periaatteessa vain ompelet paperinippuja yhteen.

Ks. ohjeet: vanhasta kalenterista muistivihko / DIY oma muistikirja

Ekstravinkki! 

Jos tykkäät listoista ja habit trackereista niin lisää kalenteriin (tai vanhan kalenterin uusiin sisäsivuihin) tulostettavan viikkopäivyrin tracker-sivuja! 

Viikkopäivyri-postaus on ollut aika tykätty ja erityisesti loppu vuonna sain paljon sähköpostitse siitä kyselyjä, koska latauslinkki ei ole enää toiminut. Nyt se toimii taas ja tulostettava viikkopäivyri on saatavilla. 

Ks. postaus ja latauslinkki tästä.

2 kommenttia:

  1. Vielä yksi vinkki: Leikkasin vanhan kalenterin muovikannen, vähän muotoilin ja teippasin uuden kalenterin takasisäkanteen taskuksi, jossa voi säilyttää lippusia, lappusia, käyntikortteja yms. Ehkä tuon kuminauhavinkin myös vielä käytän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kiitos lisäyksestä! :) Olen myös vastaavia taskujuttuja tehnyt :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.