sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Hapan kuin sitruuna.

Nyt tulee kunnon ekoilijan pirkkaniksi. Monta juttua on tullut kokeiltua, mutta tämä menee kyllä kärkeen kukkahattutäteilyssä: Tee-se-itse-siivousaine. Jep. Pakkohan sitä oli kokeilla! En muista enää mistä ekovinkkien listasta tämän "yleissprayn" ohjeen otin (jo vuosia sitten) talteen, mutta näin se menee:
Kuori pulloon tai astiaan yhden sitruunan kuoret. Kaada päälle 1,5-2 dl etikkaa. Anna muhia 2 viikkoa.
Kahden viikon päästä poista kuoret ja lisää pissinväriseen ja pistävän hajuiseen litkuun 2-2,5 dl vettä ja 1/4 tl soodaa. Säikähdä, kun sooda reagoi ja neste menee valkoiseksi kuohuksi. Anna olla, se rauhoittuu.
Vaahdon laskettua, pistä korkki päälle ja eikun siivoamaan! Nyt sunnuntai-illan ratoksi alan testiksi ja arvioimaan kuinka tämä ekologinen "yleisspray" räjäyttää lian pois pinnoilta. Jos litku on hyvä, teen uuden etiketin ja unohdan jatkossa teolliset yleispuhdistusaineet kaupanhyllyille. Luulisi, että spray toimisi, jos etikka ja sooda ovat jo yksinään hyviä ja perinteisiä siivousaineita.

EDIT // Käyttökokemuksia
Plussaa: halpa, ekologinen, helppo valmistaa. Kevyt pesuaine. Soveltuu hyvin esimerkiksi vessan ja keittiön perussiivoukseen, hyvin puhdistui kaakelit, pesuallas ja liesi. Ei haise kuin hetkellisesti, ei jätä sitruunanlemua jälkeensä leijailemaan.
Miinusta: ei sovellu herkkänenäisille tai sellaisille, jotka eivät voi sietää sitruunan tuoksua. Luultavasti ei sovellu herkille pinnoille kuten puulle - en uskaltanut kokeilla sillä luullakseni kaikilla aineksilla, soodalla, sitruunalla ja etikalla on valkaisevia ominaisuuksia.
Kokeilitko myös? Jaa käyttökokemuksesi! :)

6 kommenttia:

 1. Melkein tunnen jo tuoksun... Kerrohan jatkossa kuinka toimii :-) Siivousiloa! t.iipi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postaukseen lisätty ajatuksia toimivuudesta :)

   Poista
 2. Olisi kiinnostavaa kuulla käyttökokemuksia, halpa pesuaine tuo olisi jos irrottaa lian pois...=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, halpa se ainakin on :) Postaukseen lisätty ajatuksia käytöstä :)

   Poista
 3. kuulostaa jännältä ja kivalta aineelta :D
  mutta mulla alko mietityttämään mitä tuolle tapahtuu säilytettäessä. Ei tuo varmaan ihan päivässä tai parissa kulu koko pullollinen. Että mitenköhän nuo aineet reagoi vaikka puolenvuoden aikana kun siivouskaapissa säilöö.. hmm.
  silti tekisi mieli kokeilla :D tuommosia on kiva tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä luulen, että suhteellisen hyvin säilyy :) Pitää tarkkailla ja raportoida, jos aine muuttuu piankin huonoksi :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.