lauantai 9. maaliskuuta 2013

Köökki osa 2/2.

Keittiön esittelyn jatko-osa. (Ks. osa yksi täältä.) Vuorossa on pieniä vinkkejä ja käytännön niksejä. Osa on tuttua kauraa ja osa voi olla päivänselviä, mutta osa on varmasti edes jollekin uusia oivalluksia.
Vinkki 1: valitse keittöön teemaväri. Jos et tykkää värikimarasta, pitäydy tietyissä väreissä ylläpitääksesi yhteneväistä kokonaisuutta. Ota yksi tai pari yhteensopivaa teemasävyä ja pysy niissä.

Sinisistä pinnatuoleista se lähti, meidän keittiön sinisyys. Jos on mahdollista, valitsen keittiöön aina sinisiä yksityiskohtia, kuten feikkiskoolin ja vaivaiskaktuksen "ruukun". Kaktuksen koristeena valkoiseksi maalattu muovikoira. Tykkään leikkisistä ja yllätyksellisistä yksityiskohdista.
Vinkki 2: käytä tavaroita uusissa käyttötarkoituksissa. Ajattele laatikon ulkopuolelta. Moni tavara käy muussakin kuin siinä mihin se on alunperin tarkoitettu. Leikkisillä ratkaisuilla tuot keittiöön persoonaa.

Esimerkiksi käytä säröillä olevaa tuliaismukia säilytyspurnukkana, servettipidikettä suodatinpapereiden paikkana, vinyyliä säilytyskulhona ja pieniä tauluja hyllyn taustoilla. Kuvassa vasemmalla spraymaalattu muovilusikka-tauluni (kangastausta) ja oikealla isolle kaakelille tehty tekstitaulu (kaakelista tehdyt taulut käyvät myös teepannun alla, pienenä tarjottimena ja muuten vain somisteena).
Vinkki 3: hyödynnä lasipinnat. Kun sisustuslehdissä suositellaan lisäämään peilejä ahtaisiin huoneisiin tuomaan illuusiota avarammasta tilasta, mielestäni myös keittiössä kaikki lasi-esineet antavat illuusion tilasta valon avulla. Lasit, oli kyse sitten vitriinin lasi-ovesta, rykelmiin asetetuista maljakoista tai lasipulloista, juomalasipinoista tai keräilypurnukoita, ne kaikki heijastavat mukavasti valoa ja raikkautta ainakin meidän keittiössämme. Sama toimii myös rosteripinnoilla ja valkoisella keraamiikalla.
Vinkki 4: laita keittiön arki järjestykseen. Järjestyksen tarpeellisuutta ei voi liiaksi korostaa niin kaappien sisällä kuin myös kaappien ulkopuolella. Kun on kaikelle on oma paikka, siisteyttä on myös helpompi ja miellyttävämpi ylläpitää. Tee laatikoihin jakokappaleet, käytä avonaisia rasioita, pahveja tai vaikka huonoon kuntoon menneitä mukeja. Jos säilytät tasoilla erilaisia kuiva-aineksia, vaihda rumat pussit ja pakkaukset esimerkiksi lasisiin purkkeihin. Näet heti mitä on ja mitä tarvitsee tuoda kaupasta.
Vinkki 5: sulje aina pussit. Käytä pyykkipoikia ja rikkoontuneiden hengareiden klipsuja sulkemaan kaikki ruokakaapin paperiset pussit. Pysyy myslit parempana ja jauhot hyllytason sijaan puhtaana pussissa. Idean sain täältä: crafster.org: Chip Clips ja tästä jutusta: theKitchn: Pantry problem solving.
Vinkki 6: ota käyttöön selvät viestit. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin tiskikoneellinen astioita, joista ei osaa sanoa ovatko vain hyvin esihuuhdeltuja vai kokonaan puhtaita. Ongelma poistuu, kun liimaat sanapelin kirjaimet yhteen ja magneetit taakse. Jos ei ole uhrattavaa sanapeliä, tee kirjaimet jostain muusta materialista kuten kutistemuovista, kovetettavasta massasta tai vaikka pahvista/paperista sekä kontaktimuovista tai päällyslakasta. Alkuperäinen idea löytyi täältä: Etsy / Recycling Time.
Vinkki 7: käytä essua. Olen oppinut käyttämään kantapään kautta essuja ja esiliinoja. Kun on tarpeeksi monta vaatetta sotkeentunut kokatessa niin kyllä sitä takoo päähän viisautta. Vielä kun tekee essullekin oman, helpon paikan niin sitä myös muistaa käyttää. Idea trikookuteesta virkattuun "koukkuun" täältä: Little Birdie Secrets: Crocheted Towel Holder.
Vinkki 8: hyödynnä jääkaappi 
a) laittamalla ostoslista oveen. Tee kapeasta purkista magneetin avulla pienille papereille ja kynille jääkaapin oveen paikka niin kauppalistaa on helppo tottua käyttämään. Idea täältä: marthastewart.com: Container Magnets.
b) laittamalla vettä oven taa. Asutko sinäkin talossa, josta saa valuttaa tunnin vettä saadaksesi tosi kylmää vettä? Lopeta se veden tuhlaus ja laita vettä lasipulloon ja lasipullo jääkaappiin. Ja on muuten myös tehokas tapa seurata paljonko vettä tulee päivän aikana juotua.
Extravinkki: useimmista askartelukaupoista (esim. Sinooperi) saa erilaisia posliinimaaleja ja -tusseja, joilla voit koristella mm. lasia ja keramiikkaa. Pieni kotipoltto sähköuunissa ohjeiden mukaan ja esine kestää myös konepesua. Näin koristelin oman hoo-kaks-oo-vesipulloni.
Vinkki 9: jos et muuta tee, vaihda ainakin tekstiilit. Käytetyin neuvo, mutta yleensä se tehokkain. Uusi pöytäliina tai -tabletit tekevät keittiön ilmeelle paljon. Vaihda pyyhkeet, tee patakinnas tai uusi verhot.

Minä tein timantti-patalapun! Värivalinta ei mennyt nappiin, koska enpä ajatellut, että kohta raikas valkoinen kääntyy kuitenkin hiilenmustaksi.. (Timantin inspiraatio täältä: Design Sponge: Diamond Pot Holders.) Minunkin piti myös vaihtaa verhot, mutta päädyin vain pesemään ne. Tykkään noista, joten antaa niiden olla vielä ainakin tämän kevään - mitä sitä suotta vaihtamaan sellaista, josta vielä tykkää.
Lopuksi sokerina pohjalla supervinkki 10: laita tiskiainepulloon suihkepää. Ei enää törttöisiä pullon suita, auki jääneitä ja sitten pöydälle kaatuneita pulloja! Suihke on niin kätevä ja nopea käyttää. Irroita muusta pullosta suihkepää (moneen pulloon käy sama, Eldorado on ainakin aika "standardikokoinen") tai kaada tiskiaine ostopulloon, sillä hyviä suihkepulloja saa edullisesti myös uusina. Jos tökötti ei meinaa kulkea suihkeen läpi, laimenna tiskiainetta lorauksella vettä. Pullosta tulee samalla riittoisampi, koska usein kyllä vähempikin/laimeampikin määrä riittää tekemään kohteesta superpuhdasta!

Toivottavasti sait tästä ideoita ja inspiraatiota katsastaa miten omaa keittiötä voisi piristää pienin teoin ja mitkä käytännölliset jekut parantaisivat sinun arkeasi. Kokkailu- ja siivousintoa kaikille!

12 kommenttia:

 1. Viimeinen tiskiainesuihkupullovinkki oli mainio, kiitos!

  Pienet hauskat yksityiskohdat on <3 !

  VastaaPoista
 2. Tuo tiskiainepullovinkki on todella hyvä. Tänään juuri katselin omaa pulloamme ja ihmettelin että miten siihen korkkiin aina kertyykin sellainen käsittämätön paakku. Iyh. Sitä paitsi tiskiainetta ei tosiaankaan tarvitsisi käyttää paljoa, mutta sieltä pullosta sitä aina helposti vähän liikaa lurahtaa. Suihkepulloon siirrymme siis ensi tilassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) sekin on totta, monella tulee käytettyä tiskiainetta enemmän mitä tarkoitus on kun pullojen suut on kyllä semmosia vuotavia kaivoja..

   Poista
 3. Oli aika inspiroivat keittiöpostaukset kaiken kaikkiaan, täytyy ainakin tuo pyykkipoikajuttu pistää käytäntöön jauhopussien kanssa. Muita huoneita odotellessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) kiva, jos oli toteuttamisen arvoisia ideoita :)

   Poista
 4. Aivan loistavia vinkkejä, kiitos sinulle tästä pläjäyksestä =) Menee tästä askartelemaan dirty/clean -magneettia...-tuula-

  VastaaPoista
 5. Suihkutettava tiskiaine menee heti kokeiluun!

  VastaaPoista
 6. Hei ihan huippu toi dirty-clean magneetti!! :D Samoin kuin tiskiaine vinkki! :)

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.