maanantai 9. joulukuuta 2013

Lahja-ideoita.

Nyt kun täällä päässä kovasti jo tehtaillaan joulupaketteja, päätin nostaa esille hyviä ideoita joululahjoiksi niille, jotka vielä miettivät millä ilahduttaisivat läheisimpiään. Lähdetään liikkeelle viime vuoden ideapankista (löytyy täältä), jossa esittelin koosteen muodossa tekemiäni joululahjoja. Jos tuosta postauksesta ei vielä syty inspiraatio, ehkä se löytyy seuraavista ehdotelmista:
1) Pussukat, penaalit, meikkilaukut, kolikkokukkarot - aina hyviä ideoita ja niihin voi yhdistää hyvin saajansa persoonan. Tee pussukka vaikka ommellen ja maalaa kylkeen kuva (esim. tussipussi ) tai tee se kierrättäen kartastakarkkipapereista (tutoriaali) tai vaikka purkkapussista. Muita ideoita: laita kontaktin alle oma piirros, tulostettuja kuvia, lehtileikkeitä, saajalle tärkeitä juttuja - ihan mitä vain litteää, se voi toimia!
2) Säilytyskorit ja laatikot. Kontaktoi kartta tai juliste, virkkaa kuteesta kori, päällystä laatikko kuvilla esim. sarjakuvilla tai ompele ja puno paperisuikaleista kori. Lopuksi täytä kori, tyhjänä voi olla kovin tylsä.
3) Lämpimät asusteet. Neulo pipo, lapaset tai sukat. Tai virkaa pääpanta (tutoriaali) tai jos, ei virkkuukoukku pysy kädessä, vaihtoehtona on ommeltu pääpanta (tutoriaali). Erikoisempi idea on myös virkatut kudetossut tai jos taas ompelukone vetää enemmän puoleensa niin tossut voi myös ommella: kotitossut-tutoriaali.
4) Ns. one-size-vaatteet. Jos ei tarkkaan tiedä toisen kokoa ja mieltymyksiä, en suosittele tekemään lahjaksi vaatteita ettei tule mentyä metsään. Mutta ns. yhden koon lisukkeet voivat olla mukavia pehmeitä paketteja. Suosittelen esim. koteloboleroa (tutoriaali)tavallisesta huivista tehtyä liiviä tai
tuubihuivia (ja sen pukemisvinkkejä) - muistutan myös, että tuubihuivi voi käydä lahjaksi myös miehelle.
5) Askarteluosiosta nostan esille nämä helpot ideat, jotka ainakin itse olisin voinut iloiten ottaa vastaan lahjana: saapaspötkötpehmustetut hengarit (tutoriaali), hauskan korulautasen tai boxin korviksille/sormuksille.
6) Koru on aina hyvä lahja äidille, siskolle, ystävälle.. Vaihtoehtoja löytyy, mutta ensimmäisenä tuli mieleen noston arvoisina nämä ideat: yksinkertainen helmikaulakoru, letitetty folklore-kaulakoru, näyttävämpi helmikaulus (tutoriaali) ja viestin sisältävä morsetuskaulakoru (jonka voi tehdä myös rannekoruna).
Tai sitten nämä nopeasti virkattavat korut: ranneke (tutoriaali)kaulakorukaulukset tai rannekoru (tutoriaali). Ja huom: nämä on erittäin hyviä myös niille, jotka lähettävät lahjan saajalleen. Ovat kevyitä ja eivät mene postimatkalla rikki!
Supernopeita ovat myös pujotettu helmispiraaliranneke, mitkä vain nappikorvakorut (osta taustat ja liimaa niihin korvisosat) ja prikkakorvakorut joko sellaisenaan tai päällystettynä (tutoriaali).
7) Anna jotain käyttökelpoista kotiin. Monia varmasti ilahduttaisi koristeltu tarjotinnuppineulatyynyt, ommeltu jättikassi tai koristellut klipsu-magneetit. Jokaiseen löytyy variaatioita, kun vain mielikuvitusta käyttää.
8) Ja jos aika meinaa loppua kesken niin hätävara-ideoita ovat:
kontaktoidut pöytätabletit/ askartelualustat (kontaktoi, leikkaa, toista - yhdistä esim. astioihin, askartelusetteihin)
- paperipaino tai korttipidike (muotoile ja anna kuivata)
- erilaiset laukkukoristeet ja heijastimet (esim. tasseli valmistuu minuuteissa!)
- tai miten olisi vaikka koristeltu jatkojohto? Se on tarpeellinen ja varmasti jotain mitä saaja ei varmasti osaa odottaa. Anna etenkin sellaiselle, jonka tiedät saavan lahjaksi jonkin sähkölaitteen.
9) Ja vähän erilaisempia ideoita:
- paljon niiskuttavalle nessulaatikko (ts.nuhatalo)
- kasveista ja hauskoista sisustuselementeistä pitävälle lelusta tehty minikukkaruukku
- säällä kuin säällä ulkoilevalle uudet koristellut kumisaappaat (tutoriaali)
- Hurraan myös jouluisten lahjojen puolesta ja niistä nostan esille idean antaa lahjaksi pillihimmelin - varaudu tosin isolla laatikolla, jos tahdot himmelin annettavan laatikossa!
10) Ruokalahjat - aina varma veto. Oli se sitten kaupasta ostettu ja nätisti pakattu setti tai kotona leivottu tuominen, et voi mennä vikaan - paitsi jos sössit saajan allergian/ruokavalion suhteen. Ruokalahjat toimivat etenkin niille "joilla on jo kaikkea" tai niille "jotka eivät halua mitään ylimääräistä kotiin". Hyviä ideoita: ruoka-/mausteöljyt, kooste erilaisia juustoja, setti erilaisia mausteita, puolivalmis leivontapakkaus tarvikkeineen tai itsetehtynä kaakaotikutmakuvoitvälipalapatukat, mitkä vain keksit - katso ruokakaupassa hyllyjä uusin silmin tai vilkuile reseptikirjaa sillä silmällä. Voin kertoa, että "rakkaus käy vatsan kautta muutenkin kuin vain miehiin".
11) Extravinkki: tee lahjaksi vihkosia. Pikkuveljelle salapoliisivihko, serkkutytölle päiväkirjavihko, opiskelukaverille muistiinpanovihko, äidille kauppalistavihko, tädille reseptikirjanen, isoisälle säälokikirja..vaihtoehtoja on, jokaiselle varmasti löytyy jotain! Ks. erilaiset vihot (tutoriaali).

12) Extraextravinkki: Tätä olen toitottanut ennenkin, mutta muistakaa aineettomat lahjat. Niin mummista lapsiin, yhdessä oleminen ja tekeminen on tärkeää. Anna lahjaksi esim."aika-kuponkeja" (eli lupaat tehdä asioita x, x ja x henkilön x kanssa). Sen ei tarvitse olla edes mitään rahallista, yhdessä tekeminen ei aina vaadi leffalippuja, konsertteja tai reissuja. Vähempikin riittää, jos ollaan yhdessä ajatuksella. Se on sitä harvinaista laatuaikaa!

Heräsikö ajatuksia? Haluatko jakaa oman vinkkisi? Löytyikö linkki, joka ei toiminut? Kerro se toki!

8 kommenttia:

 1. Vau, upeita ideoita! Poiminkin tästä taas talteen pari lahjaideaa, joita olen joskus aikaisemminkin miettinyt, mutta ehtinyt unohtaa. Kiitos siis muistutuksesta ja mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura :) mukavaa, että pläjäyksestä löytyi unohtuneita/tekemättä jääneitä ideoita. kerrohan toki, jos saat niitä myös toteutettua! :)

   Poista
 2. Onpa kivoja ideoita! :) oot tosi taitava ja luova persoona ! (:

  VastaaPoista
 3. Kiitti, taas yksi stressi vähemmän :)

  VastaaPoista
 4. Tälläiset listat on kyllä hyödyllisiä, vaikka itse ehdin postauksen lukea vähän turhan myöhään. En muistanutkaan noita saappaita, ihan superkivat! :)

  Ihanaa joulua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä listauksesta on myöhemmin hyötyä myös sinulle :) Kiitos samoin, ihanaa joulua!

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.