Sivut
torstai 31. joulukuuta 2020
Millainen oli käsityövuosi 2020?
keskiviikko 30. joulukuuta 2020
Lahjapankki 3/3: Lahjat ommellen.
Ks. Lahjapankki-sarjan osa 1/3: Enkeli kierrättäen ja osa 2/3: Virkatut ja solmitut lahjat.
SuolaterapiatyynyNäin erilaisia suolatyynyjä pariinkin otteeseen syksyllä kaupoissa. Jossain myytiin niitä reumatyynyinä. Kotona googlettelin aihetta lisää ja päätin, että tätä on äidin (jolla on nivelreuma) on kokeiltava! Jos edes vähän auttaisi, edes ihan vähän.
Suolatyyny on siis merisuolalla täytetty tyyny ja sitä käytetään vähän jyvätyynyn tapaan joko pakastimessa jäähdytettynä tai uunissa matalassa lämpötilassa lämmitettynä. Mietin, että kehtaako antaa lahjaksi tyynyä, jossa on ihan vaan karkeaa merisuolaa? Tuntui hassulta, mutta eihän se poikkea jyvätyynyistä siinäkään. Joten kokeilin tehdä omat versiot suolatyynyistä. Koko on noin ikään polville sopiva, yksi tyyny kummallakin polvelle. Kokeilin tyynyä polvelle ihan huoneenlämpöisenä ja paino tuntuu kivalta, painotyynyn tapaan jo se voi rentouttaa. Painoa yhdellä tyynyllä olikin noin kilo.
DIY: SuolaterapiatyynyTee näin: Leikkaa yhtä tyynyä varten 100 % puuvillasta 2 kpl esim. 22 x 38 cm kokoista palaa. Ompele oikeat puolet vastakkain (saumuroi tai tiheä suora tikki+siksak, jotta suolahiput eivät pääse saumasta läpi), jätä yhteen nurkkaan (pystyyn tai vaakaan, ei väliä kummassa nurkassa) kääntöaukko. Ompele suoralla ompeleella noin 6 cm välein palkki/lokero, mutta jätä aina toiseen laitaan noin 5-6 cm verran tyhjää.
Sitten täytä tyyny. Täytä aina yksi lokero kerrallaan ja ompele lokero umpeen. Eli kaada aukkoon suppilon avulla noin 2 dl merisuolaa. Ompele aukko umpeen, varmista ensin että paininjalan alle ei varmasti jää suolaa (neula vääntyy helposti!). Viimeiseen lokeroon voi laittaa tarpeen mukaan vähän vähemmän suolaa, jos viimeisen aukon ompelu umpeen tuntuu hankalalta.
Lisää terapiatyynyn ohjeet:
Lievittää kylmänä nivelkipuja, kihti- ja niveltulehdus- ja venähdystuntemuksia. Ensiapu turpoaville nivelille. Voi käyttää nukkumaan mentäessä. Viilennä näin: Jäähdytä pakastimessa 30 min - 2 h.
Auttaa lämpiminä kipeytyneihin lihaksiin. Voi helpottaa välikorvan tulehdusta, munuaiskipuja sekä maksa- ja sappivaivoja. Lämmitä näin: Lämmitä lyhyesti 50-60 -asteisessa uunissa (ei mikrossa!) ja anna olla kipeytyneellä alueella 20 min.
HiusdonitsitTein kyllä viime vuonnakin - ja ihan samalla ihmiselle! Mutta toivottiin lisää, koska olivat ihan parasta. Joten kyllähän täti tekee, jos kerran käyttöön kelpaa. Toiveena oli jotain mustavalkoista ja kuviollisestä sekä kokonaan valkoista ja raidallista. Kaikki toiveet toteutettuna, tässä triodonitsit!
PyyheturbaaniPyyheturbaaneja ompelin myös tänä vuonna, tilauksesta ja myös vielä yhteen pakettiin yllärinä. Itse käytän pyyheturbaania aina suihkun jälkeen. Siihen on niin tottunut, että ei osaa ilmankaan. On mukava, kun ei latvat tippase vettä vaan turbaani suojaa. Moni käyttää niskassa nappiviritelmää, itse tykkään laittaa kuminauhan pätkän. Se sujahtaa saumaan ommeltaessa ja pitää turbaanin pään niskassa tosi hyvin paikollaan. Plus turbaanin voi ripustaa siitä naulakkoon kuivumaan käytön jälkeen.
Ks. ohje turbaaniin viime vuoden lahjapankista (kohta 3).
EnsiapupakkausTämä on lahja, jota toivon ettei saajan tarvitsisi käyttää. Kompaktin ensiapulaukun tein maantiepyöräilyä harrastavalle miehelleni. Hirvittää, kun vetää koko päivän kestäviä pyöräilylenkkejä ja ei ole mitään itseänsä korvaajaa pakettia mukana - ihan vaikka edes laastaria, jos tarvitsee pyörää fiksata ja onnistuu saamaan haavan sormeen.
Nyt ompelin pienen ja napakan pakkauksen, joka veisi pyöräilylaukussa mahdollisimman vähän tilaa.. Siinä on päällä vetoketju laidoissa ja sisällä hauska keltainen tie-kuvioitu kangas (ks. kuosista kuva alla). Päällinen on vedenkestävää kangasta niin ei kastu läpi. Täytin pussukan kaikella mitä nyt yleensä voisi pienten haavereiden kohdalla tarvita. Mukana myös sitomistarvikkeet, desiä ja lämpöpeitto.
PyöräilylippisEnsiapupussukan vuorikangasta jäi sopivasti yli sen verran, että tein siitä vielä pyöräilylippiksen. Siinä on kovetettu lippa (muovia sisällä) ja neljä paneelia. Kankaan kuviointi on niin hauska! Se on nimeltään Telttaretki. Kaavan olen ottanut valmislippiksestä ja viime vuonna se onnistui täydellisesti (ks. postaus), tähän onnistuin ilmeisesti laittamaan turhan isot saumavarat, kun lippiksesta tulikin vähän iso! Noh, onneksi on aikaa maantiepyöräilykauteen, kunhan ennen kesää "ehdin" pienentää lippiksen käyttöön..
Puuvillakangas Eurokankaasta (lastenkangasosastolta).
YöshortsitTämä on meillä jo ihan perinne. Annamme joka jouku toisillemme uuden yövaatteen, mies minulle yöpaituilin ja minä hänelle yöpaidan ja/tai -shortsit. Tämän vuoden shortsit olivat myös pyöräilyteemalla! Ja näihin ihan tilasin kangasmerkkejä, joilla sai merkattua kumpi puoli on taakse ja kumpi eteen - ei tarvitse enää arpoa mitenkä ne pöksyt vetää jalkaansa!
Kangas Paapiin Into pyöräilee -joustocollegea. Kaava ostoshortseista otettu. Kylie and the Machine -kangasmerkit tilattu Mereen-verkkokaupasta.
Korvapuustinen tpaitaMies rakastaa korvapuusteja. Joten kun yhdessä Facebookin kässäryhmässä näin vilauksen pullakangasta, tiesin mitä tilaan! Löysin tämän mustapohjaisen trikoon ihania-verkkokaupasta (en tiedä onko enää saatavilla) ja tiesin heti mitä ompelen siitä. Ja siitä tuli niiiiin makea. Ja mies tykkäsi.
Kaava Paapiin kaavakirja naisille -kirjasta (sis. myös miehen paitakaavat!). Kaavaa muokattu sen verran, että lisäsin helmapituutta ja tein hihoihin kaitaleet huolitteluksi.
Jämäpalasta bokserit kaupan päälleKun leikkasin tpaidan paloja, ajattelin saavani samasta palasta vielä pullakuvioiset bokset. Ois ollut niin hienot! Mutta harmillisesti toinen persposki ois jäänyt ilman pullaa, joten päätin leikata vain etumuksen pullakankaasta ja muuten punaisesta trikoosta. Punainen kangas ja musta vyötärönauha sopivat kuosiin aika hyvin.
Kaava Suuri Käsityö -lehdestä nro:sta 10/19. Olen tehnyt samat tilkkubokserit myös kesällä jätskikuosina.
Eikä siinä vielä kaikki!Tilkun tilkusta tuli vielä pieni pullea pulla!
Ja sanottakoon heti, että koiralle. Ei miehelle pullalelua.
Että mua hihitytti, kun tämän keksin! Leikkasin kaksi pullakuosia ja niiden väliin kangassuikaleen. Ompelin kasaan, täytin vanulla ja tungin sisälle vingun (otin joskus vuosia sitten talteen käytöstä poistetusta koiranlelusta). Piti odottaa, että mies vie koiran ulos lenkille, jotta saatoin testata vinkuuko pulla. Ja vinkuhan se! Tuli ihan täydellinen pallolelu koiralle. Se on tykännyt vinkupullasta tosi paljon.
Höpöttelin koiraa paijatessa ääneen, että mitäs se pukki voisi tuoda kiltille Coralle?
Mies vastasi vierestä "koiran äänellä": NAKKEJA!
Joten nakki se on siis. Teen nakkilelun!
Ja tästä nakista koira ei tykännyt yhtään, ei ole suostunut koskemaan leluun edes. Mikä pettymys! Mua taas niin hihitytti, kun tätä ompelin. Mutta oishan se pitänyt tietää, kun on väriltään valju ja ei ääntä tule vaikka kuinka runnois. Koiramummeli kautta aikojen tykännyt aina pienistä, pyöreistä ja värikkäistä leluista. (Että mitä edes yritin tällä nakilla?)
Reppuheijastimet
tiistai 29. joulukuuta 2020
Lahjapankki 2/3: Virkatut ja solmitut
Sytykesipsit ja -kukkaset
Ja miten niitä sytykesipsejä sitten käytetään? "Kun takkaan tulen haluat sytyttää, sytykkeet varmaan miellyttää. Yksi sipsi puoleen väliin repäise, sitten tulitikku rääpäise. Sipsi puiden väliin tikulla sytytä, ei sammuva tuli enää ärsytä!"
maanantai 28. joulukuuta 2020
Lahjapankki 1/3: Enkeli kierrättäen.
Joulukalenterin 9. luukussa näytin kuinka tein tonttukoristeen täysin kierrättäen ja aika pitkälti ihan kuumaliimapyssyn avulla. Samalla ajatuksella tein enkelin kierrättäen! Hirveesti teki mieli julkaista enkeli jo joulukalenterissa, mutta piti malttaa, jottei mene lahjan saajalle ylläri pilalle.
Ks. Luukku 9: Kierrätetty sukkatonttu (sis. ohje).
Ja kuinka tein sen?Tästä se lähti. Vanha massapallo (joka oli lommolla), pätkät rautalankaa ja pieni nokare silkkimassaa. Muotoilin kädet ja pään ja sitten annoin yön yli kuivua ja kovettua. Päässä silkkimassaa on vain korvista vähän taaemmas, takaraivo on vapaata, koska ajattelin et mitäs turhia koko palloa massalla päällystämään, jos päälle tulee kuitenkin hiukset.
Hiukset tein jättilangasta. Ensin pistelin "jakauksen", sitten vedin osan pois (jotta latvat ohentuivat) ja sen jälkeen huovuttelin huovutusneulalla lankoja yhteen, jotta isot "makkarat" sulautuvat yhteen.
Tässä näette enkelin rungon. Hiukset on tässä loppusuoralla ja kuumaliimalla päähän liimattu. Pää puolestaan liimattu saumurilangan hylsyyn (jonka yläosa oli aivan täydellisen kokoinen kaulaan nähden!). Liimasin eka "käsivarret" huopasuikaleeseen ja sitten suikaleen keskeltä hylsyn taa. Paketti alkaa edistyä.
Lopuksi korjasin vielä "meikin" akryylimaalilla. Hiuksiin pujottelin kultanauhaa, samoin vyötärölle. Hiuksiin tuli myös liimatuhru, sen myötä tein leikkuujämistä pienen hiuskoristeen korvan viereen. Se mielestäni viimeisteli kokonaisuuden. Ensin ajattelin, että laittaisin enkelin käteen jotain, mutta kaikki mitä siihen kokeilin oli jotenkin liikaa ja kovin irrallista. Ilman mitään tavaraa kokonaisuus pysyi rauhallisempana. Olihan enkelillä jo isot siivet, muhkea tukka ja enkeliksi vahva meikki.