maanantai 23. toukokuuta 2011

Musiikkikierrätystä osa 1/2.

Kierrätyskuukauden viimeinen viikko starttaa - voitteko uskoa, kohta se kuukausi on jo hurahtanut? Kyllä aika meneekin äkkiä.. Tässä pari ideaa, jotka jo ehdin uuden television vahtaamiselta toteuttaa:
Vinyylirannekkeethan ovat jo aika tuttu juttu (vai ovatko?), mutta käydäänpäs idea vielä kerran läpi:
Tee näin: Leikkaa kovaa taustaa vasten mattoleikkurilla tai vaikka hätäkädessä puukolla viivotinta vasten viiltoja, joiden mukaan saat vinyylistä katkaistua suoran suikaleen. Katkaise suikale sopivan pituiseksi ja laita uuniin leivinpaperin päälle. 130 asteessa pieni suikale pehmenee nopeasti ihan minuuteissa. Ota suikale varovaisesti, mutta nopeasti pois pihdeillä, salaattiottimilla tai patalapulla. Kieputa suikale äkkiä ranteen ympäri (huom: pidä pitkähihainen paita ihon ja vinyylin välissä palovammavaaran takia) - vinyyli jäähtyy todella nopeasti ja jäähtyessään se jähmettyy muotoonsa. Jos muoto ei ole hyvä, suikaleen voi lämmittää ja muotoilla varovasti uudestaan.

Ensimmäisen vinyylirannekkeeni olen tehnyt pari vuotta sitten, joten jos joku muistaa/löytää/tietää missä olisi vinyylirannekkeen (jopa se alkuperäinen?) teko-ohje, kertokoon hän sinne linkin minulle. Edellä mainittu ohjeistus ei ole kokonaan itseni oivaltamani, joten en voi ottaa siitä täysiä krediittejä.
Mitä muuta vinyyleistä voisi tehdä (jos sinulle tuli heti mieleen vinyylikulhot niin ks. alemmas)? Liimasin kulmaa vasten "taitetut" minisinkkuvinyylit päällystetyn alustan päälle ja voila, pieni kirjateline on valmis!
Inspiraationa (kuva yllä) kirjapäädyille toimi Urban Outfitters.
Vinyylikirjasoppeli oli hyvä ja kaivattu paikka käsityötarvikkeiden lähelle.
Bongatkaa vinyylikulho laatikkotornin päältä. Vinyylikulhon tutoriaaleja löydät esim. täältä ja täältä. Lyhyesti tiivistäen: sulata uunissa lasikulhon pohjan päällä (jolloin laidat laskeutuvat itse alas) tai kulhon sisällä (jolloin laidat syntyvät, kun painat keskustan pohjaa vasten). Kokeile eri kokoisia ja mallisia kulhoja!
Jokainen on varmasti rikkonut vähintään yhdet nappikuulokkeet. Jokunen on varmasti myös tehnyt saman minkä minä tein: katkassut nappikuulokkeiden piuhat pois (piuhat myös kierrätykseen esim. mutteriranneke täällä) ja litistänyt solmupäät kuulokkeiden jatkoksi ja liittänyt niihin korvakorukoukut.
Ovat pitkään aikaan kehutuimmat korvakorut, ihan poskia helotti kuunnella hämmentyneitä ihastuksia!
Löysin muistolaatikosta videokasetin, jota en tahdo enää säilyttää. Ajattelin, että jos mummut virkkaa vhs-kasettien nauhoista ostoskasseja niin eikö tämänkin filminauhan voisi johonkin hyödyntää?
Totesin, että nauha toimii c-kasettien nauhojen tavoin esim. lahjapakettien naruna (näyttää muuten todella kivalta, jos punoo nauhan mukaan normaalia, iloisen sävyistä lahjapaperinarua.) Kasetti ei vie edes paljoa tilaa lahjapaketointi-kamojen seassa ja nauhaa voi vetää kelasta sen mukaan mitä sitä paketoimiseen tarvitsee.
Videokasetin kotelon voi hyödyntää minkä pikkusälän kotelona vain - vaikkapa nappien säilytyspaikkana.

Tulossa vielä myöhemmin musiikkikierrätysideointia osa 2/2!
post signature

6 kommenttia:

 1. Ja kasetista voi tehdä kaulakorun! tai pistää kangasmaalia kasettiin ja painaa vaikka laukkuun/paitaan tms. kuvan sen avulla :)

  Oon itekki miettiny tuota kirjatelineen tekoa, mutta se on jäänyt.. :D

  VastaaPoista
 2. oi noi nappikuulokekorvikset on aivan mahtavat! :D älytön idea!

  nää kierrätysvinkit on tosi kivoja. Inspiroi itteäki alkaa tekemään kaikkea kivaa. joku päivä on kyllä pakko käydä ostaan korviskoukkuja ja lukkopaloja niin pääsee tekemään koruja :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos, nyt löytyi sopivan vaivatonta käyttöä vanhoille c-kaseteille. Muuton alla juuri mietin mitä niille tekisin, mutta onneksi pakkasin ne vielä mukaan!

  VastaaPoista
 4. Shimauuuma,
  tuota painotekniikkaa aionkin tässä vielä kokeilla, jos vaikka se ehtis mukaan postauksen kakkos-osioon :)

  Pantalaimon,
  kiitos :) ota inspiraatiosta koppo ja ala tekemään! Mene heti huomenna korutarvikeostoksille, hophops! ;)

  Elina,
  ei kiittelisiä! :) hyvä, jos vinkistä tuli käyttöhyötyä :) kävipä tuuri, ettet ollut nakannut niitä pois. Hamstrauksellakin siis on joskus todellinen tarkoituksensa ;)

  VastaaPoista
 5. tää on ihana postaus (: sellanen kysymys tuli mieleen, että kuinka helposti ton vinyylilevyrannekorun saa pois kädestä? Saako sen ihan vetämällä vai miten?

  VastaaPoista
 6. kupla,
  kiitos :) rannekkeeseen jää yhtymäkohtaan lovi ja vinyyli on kuitenkin vähän taipuisaa, joten sitä lovea vähän aukaisemalla rannekkeen saa hyvin laitettua ja otettua pois :)

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.