sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Joululahjat 2013.


Taas se tulee: itsetehtyjen joululahjojen esittelypläjäys! Are you ready? Henkäisy syvään ja sitten mennään:

1. Kynttiläkipposet kipsijauheesta - eka (ja osin epäonnistunut) kipsiprojektini esitelty täällä. Nyt sain tehtyä uuden satsin onnistuneesti. Onnistuneesti sain myös pakattua ne niin, että saajat saivat myös kipsikipposet ehjänä avattua.
2.-3. Pienet lankalahjat: toiselle musta pääpanta, toiselle paksu niskatuubi (virkaten kolmea pylvässarjaa käyttäen, edestä auki, napitettava). Ja näitä pikkupehmopaketteja ei todellakaan tarvinnut pakata varoen.
4. Tässä on aktiviteettitaulu aka nippeli-namikka-projekti vaahtosammuttimen kokoiselle pikkupojalle, jonka pinsetinote tarttuu kaikkeen vähänkin remonttireiskan tarpeistoa muistuttavaan. On rullaa, hakasta, nappia, pyörivää, heiluvaa ja avattavaa osaa. Työksi kävi, kun osia etsi. Hyllyt tarjosi vaikka mitä jännää, mutta aika vähän oli sellaisia mihin ei pikkusormet voi litistyä. Näillä lopuksi mentiin ja ilta ruuvailtiin osia vaneriin. Takaosa varmuuden vuoksi pehmustettiin ja taustakangas kiinnitettiin niittipyssyllä.

Taulu oli ihan hitti, etenkin led-valo! Annettiin tämä jo ennen varsinaisia lahjoja viihdykkeeksi. Ja vähän kyllä viihdytti krhm aikuisiakin, niin pojan kanssa yhdessä kuin myös erikseen. Inspiraatio täältä: DIY Baby Activity Board - idea sama, mutta toteutettu suuremmalla volyymilla seinälle.
5. Kasvavalle perheelle apinaperhe-käsinuket, joilla voi kehittää jos minkälaista tarinanpoikasta. Apinat piirsin tekstiilitusseilla itse ja kyllä, isovelillä on viitta - se on super-apina!
6.-7. Kahdelle isommalle pojalle tein tilkuista päältä avattavat toilettilaukut (karkkipussein täytettynä tottakai) ja Bart Simpson-tilkuista inspiroituneena tein myös avomiehelleni uuden Homer-koristeisen säilytyslokerikon laukkuun pistettäväksi. Siinä on taskut sisällä ja ulkona ja se on myös pehmustettu niin ei naarmuunnu näytöt ja sellaiset.
8. Säilytyspussukoista inspiroituneena tein myös oikean laukun kauppakassikokoon. Vuoritettu, taskutettu ja vasta kuvien jälkeen silitetty (damn, ei ole rypyt edukseen). Kassin pohja on tekonahkaa, kierrätettynä tästä nahkatakista.
9. Nurkan nahkatasseli eli laukkukoriste tai avaimenperä tuli tehtyä myös, mutta tosin erille kuin laukun saajalle.
10. Mies nurisi jo syksyllä, että tarvitsi talvipyöräilylätsän. Nyt yllätin kunnolla ja otin hänen teollisesti valmistetusta kesälätsästä kaavat ja valmistin neljän yrityksen kautta vuorellisen ja korva-/niskaläpällisen lätsän. Vähän epäilytti, ettei tästä olisi tullut mieluinen tai edes oikeankokoinen, joten yhdistin lahjan päälle "lahjakortin", jolla olisi voinut lunastaa lätsään muutoksia. Onneksi korttia ei tarvinnut, koska lahja oli tykätty ja sopivan kokoinenkin! Success!
11. Lätsän kaveriksi tein myös korkean, kaksinkertaisen neuletuubin (inspiroituneena tästä neulotusta versiosta: Etsy / Chunky knit cowl). Vetoketjun avulla tuubia voi soveltaa eri takkien kanssa, hupun päälle tai alle puettuna.
12. Tämä oli tämän vuoden "vitsi": mätsäävät, huonosti istuvat ja ruman väriset kuusipaidat (eli ostopaidat lisättyinä kuusilla). Se, joka tuntee amerikkalaisen(?) ilmiön ugly christmas sweaters, ymmärtää ehkä nämä neuleetkin. Ollaan puhuttu rumista jouluneuleista useamman vuoden ja nyt meillä on sellaiset omat! Tästä tehdään perinne, joka joulu oloasuksi päälle ja joka vuosi lisätään sädehtivät pompompallot koristeeksi (näitä oheistuotteena pussillinen valmiina!). Haha, en malta odottaa! Mies tosin tykästyi neuleeseen niin että aikoo pitää sitä ympäri vuoden?!
13.-14. Tein myös parit kylpyhuonesetit: ammeelliseen kotiin muuttaneelle pariskunnalle virkattu pellavainen selänpesin (malli omasta päästä), saippuakipposet, kylpykuulia ja kylpysuolaa. Meille itselle aattoaamun yllätykseksi kiikutin saunan laiteille korillisen saunatavaraa: ommellut lanne- ja vartalopyyhkeet (tarranauhakiinnityksellä), suklaakuorinta, eukalyptys-saunatuoksu, laudepyyhkeet..

Kylpykuuliin ohjetta katsoin täältä ja kylpysuolan ohjetta sovelsin täältä ja täältä.
Kuorinnan voi sekoittaa pistämällä yhteen kippoon kaakaojauhetta, sokeria tai suolaa ja vartaloshampoota (huom: valitse hajusteeton tai sellainen mikä käy tuoksuna kaakaon kanssa yksiin, muussa tapauksessa jätä kaakao pois).
15. Ja iiksi pisteen päälle: tietenkin yksi itsetehty lelu koiralle! Tällä erää idea Marimekon Surrur-kirjasta. Siinä on paloista yhdistelty palli, jonka pitkään tahdoin tehdä, mutta koska lattian pinta-ala ei anna periksi, toteutin rahin minikoossa. Pallosta tuli Coralle helposti napattava ja kannettava - en täyttänyt palloa ollenkaan, jottei siitä olisi tullut liian raskas. Ainakin norsis on tehnyt pallin oikeassa koossa, katso se täältä: Hupsistarallaa: Pallukkarahi ja tästä norsiksen postauksesta voit kurkkia kuvan kirjasen versiosta - mahtavia, eikö!

Huh, kuka jaksoi lukea loppuun asti? Nyt vain otanta hyvistä ideoista korvan taakse, tulee se joulu taas nopeammin kuin osaa odottaa. Ja ystävänpäivä, läheisten synttärit ja miksei kuka ties lahjoja voisi antaa tulevana vuonna läheisille ihan vain siksi, että ovat mahtavia ihmisiä?

EDIT// Katso myös kyydistä pois tipahtaneet diy-kalenterit ensi vuodelle (klik klik klik!).

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. En itseäni ihan nerokkaaksi sanoisi, mutta kiitosta vain :)

      Poista
  2. Huhhuh! Muikeasti olet saanut täytettyä lahjasäkkiä käsitöillä, kateellisena ihastelen. (;

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elä suotta kateellinen ole! :) kiitoksia, itsetehdyt lahjat ovat aina ensi sijalla ja pyrin välttämään valmiita lahjoja, vähintäänkin siihen kylkeen pitää saada tehtyä jotain itse :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.