lauantai 26. elokuuta 2023

Oudot kierrätykset - 5 vinkkiä muovipakkauksiin

Käsityöt ja postausinto ovat olleet vähissä, mutta otetaas niin sanotusti paluu juurille: huttupakkauksiin ja outoihin (jollekin outo, jollekin ei), mutta ehkäpä helppoihin ja käytännöllisiin kierrätyksiin. 

Blogissani on ollut vuosien varrella paljon postauksia otsikolla Huttupakkaukset ja sitten on pyörinyt on ja off -sarjana Oudot kierrätysvinkit. Nämä kaikki löytyvät nyt saman kategorian alta: Oudot kierrätykset.

Pääosin kyse on pienistä, vähän erikoisemmista kierrätysvinkeistä ja pakkausmateriaalien kierrätysvinkeistä, uusiokäytöstä ja zero waste -ajatuksesta. Tässä tulee viisi kategorian vinkkiä! Pari on jo entuudeltaan tuttua, mutta joskus toisto on ihan hyväksi. Kertaus on opintojen äiti ja sitä rataa (myös itselleni).

Helpot vinkit vanhoihin muovipakkauksiin 1/5

Herra Hakkaraiset. Pastillit monesta lapsiperheestä tuttuja. Meillä ollaan muuten vain siirrytty näihin pastilleihin, koska leuat eivät kestä purkkaa (plus purkka on yhtä kuin roska! Pastillista ei jää roskaa, kun se menee kurkusta alas).

Ennen kuin hoksattiin, että pastilleista saa isoja pusseja, ostimme pastilleja näissä muovirasioissa. Harmitti, turhaa pakkausroskaa, mutta onneksi otin ne syrjään, koska..

..ne ovat todella kestäviä, ne on helppo huuhtassa puhtaaksi ja niistä saa etiketit helposti irti.

Päätin nyt ottaa ne uusiokäyttöön mm. askartelutarvikkeisiin. Samalla siivosin vetolaatikoita ja loin järjestystä myös pahvilaatikoilla kunnon konmari-laatikkoleikin mukaisesti. Tässä vielä sommittelua järjestyksestä...

..ja ennen-kuva! Kaikki sekaisin, mitään koskaan tuolta löytänyt. Autenttinen kuva kaaoksesta, joka vallitsee vähän turhan usein ihan kaikissa käsityötarvikkeissa.

Ja lopputulos! Nyt on liimoja yhdessä laatikossa, teippejä toisessa.. Pastillilaatikoissa on niin klemmareita kuin varaniittejä nitojaan. Laatikot solahti järjestykseen kahteen kerrokseen, alla (kuten myös vetolaatikon takana) on sellaisia mitä käyttää harvemmin.

Helpot vinkit vanhoihin muovipakkauksiin 2/5

Entäpä kovat muovirasiat? Olen siirtynyt käyttämään lasirasioita ruoan säilytyksessä, joten kaikki muovieväsrasiat ovat saaneet poistua käytöstä sitä mukaan, kun ovat menneet rikki tai kuten kävi tälle pienelle rasialle: se meni ällöttävän tahmaiseksi ja totesin, että ei ole enää turvallinen, mitä lie muovipehmennintä voi erittyä ruokaan, jos pinta ei puhdistu?

Olen siirtänyt tällaiset rasiat muuhun säilytyskäyttöön. Tämä pieni rasia meni pattereille!

Kuvassa vasemmalla myös vanha VHS-muovikansio. Ihan äärimmäisen kestävä säilytin ja hyvä, kun näkee läpi patterit. Pakkausmuovia myös tuo musta pehmosuikale, johon olen viiltänyt pikkupattereille veitsellä pienet pesät. Pysyvät hyvin ns. lokeroissaan!

Patterisäilytys ennen ja jälkeen.

Tuo ei ollut enää edes turvallista, kaikki patterit ihan sekaisin. Nyt VHS-kotelossa on kaikki käyttämättömät patterit ja pienemmässä "Nämä ensin" eli vähän käytetyt, mutta käyttökelpoiset. Teippasin niiden päät vuotojen varalta. Teippaus on hyvä, kun ottaa rasiasta uusia niin vanhoihin voi suoraan siirtää samat teipit - ja sitten on tyhjä patteri valmis pattereiden keräykseen.

(Kaikista ekologisintahan kai olisi kyllä käyttää ladattavia pattereita kuten ennen käytinkin, mutta niilläkin on rajansa kauanko voi uudelleen ladata. Ja kun lataaja meni rikki, en uutta koskaan hankkinut.. Nykyisin pattereita käyttää lähinnä kaukosäätimessä, seinäkellossa ja led-valoissa sesonkiluontoisesti, joten ei niitä pattereita niin kauheasti kulu. Ehkä niiden käyttö on ok, jos käyttää kunnolla loppuun ja vie tyhjät keräykseen.)

Helpot vinkit vanhoihin muovipakkauksiin 3/5

Tämä on lajiaan turhakkeiden kierrätys. Tiedättehän vesiautomaatit, joista tulee yhden muovimukin sijaan viisimiljoonaa mukia (yhtään en liioittele) ja kun sijainti on julkinen ja yleensä vielä joku flunssasesonki niin eipä niitä ylimääräisiä kehtaa takaisinkaan tunkea. 

Kun näin käy, että tulee yhden sijaan useampi, olen laittanut muut mukit vaihvihkaa kassiin tai taskuun. Kotona nämä voi käyttää vaikka missä liima-, maali- tai massasekoituskuppina. Eipä ainakaan mene käyttämättä roskiin. (Ja parashan kyllä olisi, jos näitä ei käyttäisi kukaan ja kaikilla olisi oma täytettävä vesipullo mukana, mutta harmillisesti sellainen taitaa olla utopiaa ettei kerttismukeja olisi tarjolla.)

Helpot vinkit vanhoihin muovipakkauksiin 4/5

Sitten vinkki etenkin askartelijoille: vanhat liimapullot? Oli se sitten iso tai pieni, kohta tyhjillään tai korkistaan umpi kuivunut, tee niille seuraava!

Puukolla tai saksilla auki (riippuen pullosta) ja lusikoi/kaavi liima  vaikka vanhaan tablettirasiaan. Vettä sekaan ja päälle merkki: liimalakka.

Liimalakka toimii kuten decoupagelakka. En ole ostanut vuosikausiin valmista sellaista, kun laimennettu* askarteluliimajämä toimii hyvin! Ja eikä jämähdä ja kuivu purkkiin. Sinne sekaisin ja voi käyttää pitkän aikaa monenlaiseen askarteluun ja esimerkiksi virkattujen korvakorujen kovettamiseen.

* Laimennoksia voi tehdä eri vahvuuksia sen mukaan mihin liimalakkaa tarvitsee. Vettä tai liimaa voi myös jälkikäteen lisätä, se ei ole niin justiinsa.

Ja tyhjennetty liimapurkki ymmärtääkseni sopii vielä muovipakkausten keräykseen, muutenhan se olisi liimojämien kera sekajätettä.

Helpot vinkit vanhoihin muovipakkauksiin 5/5

Se mikä liimapurkeille, sama rasvaputeleille!

Saksilla ja auki ja jämien lusikointi talteen. Heti jos tuntuu, että tuubista ei tule ja joutuu taistelemaan sisällön kanssa niin kannattaa leikata auki ja ottaa vanhaan, puhdistettuun purkkiin sisältö. Siinä säästää aikaa ja hermojakin - ja etenkin itse tuotetta! Säästöä siis kaikkinensa, kannattaa nähdä tuo vaiva.

Tummeli, mummokoiran tassujen paras rasva. Ajattelin, että tämä on kyllä niin jo tiristetty kuiviin, tuskin on sisällä enää mitään, mutta eihän se edes mahtunut tuohon pikkupurnukkaan. Tuubien seinämiin jää aina yllättävän paljon voiteita, monien käyttökertojen edestä. 

Siinäpä teille viisi helppoa, mutta käytännöllistä muoveihin liittyvää vinkkiä!

4 kommenttia:

 1. Mun mielestä on kiva kun sulla on näitä kierrtyspostauksia! Ja rennolla meiningillä ettei mene jeesusteluksi että parempi ettei käsitöitä tehdä olleenkaan (niin kuin facen ryhmissä)

  VastaaPoista
 2. Täältä saa aina tosi kivoja ja hyödyllisiä ideoita, kiitos siitä :) Olisiko sulla jotain ajatuksia mitä tehdä Doven silky -vartalovoidepurkista? En saa tähän liitettyä kuvaa, mutta googlella löytyy eli on tuollainen kannellinen pyöreä purnukka. Jotenkin kivanmallinen, mietin voisiko sillä olla jotain muitakin käyttötarkoituksia kuin ihan vaan piensäilytys?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mukava kuulla, kiitos :) Vartalovoidepurkki ehjänä on kyllä paras piensäilytyksessä, mutta hyvinhän sen voisi päällystää pieneksi koriksi tai vaikka pienekesi ruukuksi - pohjaan vain reiät niin vesi pääsee pohjasta pois :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.