sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Kolme tapaa kierrättää kestokassi

Kestokassit ovat tuttuja lähes jokaisesta kodista. Niitä tulee ja kertyy ja nehän kestää, kestää ja kestää.. nimensä veroisesti. Mutta joskus sattuu menemään rikki tai entä, jos kassi on muuten epämieluisa eikä tule koskaan käytetyksi? Tai jos kasseja on vain ylipäätään liikaa niin mitä muuta niistä voisi tehdä?

Tässä kolme erilaista ideaa vetää kestokassi paloiksi ja tehdä siitä jotain uutta!

Kolme tapaa kierrättää kestokassi 1/3

Ennen: Ihan liian iso kestokassi

Tämän kassin dyykkasin. Joku oli heittänyt sellaisenaan roskalootaan. Ehjä, puhdas - löytäjä saa pitää! Tosin tuumasin, että oli siinä yksi vika: se oli jotenkin liian iso, jotta sitä tulisi käytettyä. Tai harvemmin tarvitsin näin suurta kestokassia. Mutta "ampparijäämehukuosi" on superkiva, joten päätin tehdä kasseista koreja.

Leikkasin pohjakappaleen pois, samoin kohdat, jossa oli ampparin kuva tai Pirkka-logo. Leikkasin ja ompelin kaksi tällaista peruskoripohjakaavaa. Sivut ja pohja yhteen ja sitten kulmataitokset vastakkain.

 Ylhäällä pätkä kantohihnaa ei haitannut, en ratkonut sitä pois, koska halusin vahvistaa reunaa kääntämällä sitä kerran nurjalle, joten pala remmiä jäi taitokseen piiloon.

Vinkki! Kestokassia on ihan helppo ommella koneella. Vaihda vain suoratikki pidemmäksi ja jätä kunnon saumanvara. Älä käytä nuppineuloja, vaan klipsuja tai klemmareita. Ompelu voi olla vähän liukasta.

Jälkeen: 

Yhdestä isosta kassista sai kaksi herkullisen väristä koria! Toinen on kapeampi ja ajatuksena on, että sen yläreunaa voi käänteellä säätää niin siitä saa joko syvän tai matalan säilytyskorin.

Isompaan lisäsin yläreunoihin viimeistelevämpää ilmettä tuomaan kaksi lenkkiä vastakkaisille puolille.

Päälle tikkasin kassin pohjasta bongatun "kierrätysmuovista valmistettu" -merkin. 

Siitä tuli suojaruukku huonekasville! Söpö väriläiskä.

Jotkuthan käyttävät ihan kokonaisia kestokasseja ulkona istutusalustoina kasveille. Siitä se ajatus tähänkin lähti. Tosin tässä tietenkin on vielä ruukku välissä, eipähän ainakaan valahda pohjasta vettä kestokassin pohjalle.

Kolme tapaa kierrättää kestokassi 2/3

Ennen: Rikkinäinen kestokassi

Yhtään liioittelematta ainakin 15 vuotta vanha kassi! Ehkä jopa ensimmäisiä vastaavia, joita käytin. Juustokassi, tiensä päässä. Alkoi muovikantit haprastumaan, saumat irvistelemään..

Tämä kassi ei oltu valmistettu erillisistä paloista kuten edellinen, vaan sivut ja pohja oli yhtä ehjää palaa. Leikkasin sivut ja hihat pois. Totesin, että juustokuu ja kaukaisesti avaruutta muistuttava kuosi ei nyt miellytä, joten..

..ratkaisuna oli kääntää kassi nurin!

Jälkeen: 

Näin! Ja siitä tuli valkoinen pyykkikori! Ompelin sen samoin kuin edelliset, mutta vain yhdestä kappaleesta.

Kuosi ja liukas pinta sisällä on hyvä pyykkikorikäytössä. Jätin yläreunaan kontrastiksi sinisen käänteen ja koska käänteestä tuli Valion logo näkyviin, iskin päälle sivukappaleesta tuollaisen tarpeettoman, mutta viimeistelevämpää ilmettä antavan sinisen leveän läpyskän.

Tästä tuli pyykkikorien yhteyteen lisäkori lajitteluun. Ajattelin, että voisi vaikka jatkossa eritellä jo valmiiksi tekniset vaatteet. Tai vaatteet, jotka muuten tarvitsevat vähän enemmän huomiota kuin peruspesun, esim. tahranpoistoa. 

Kolme tapaa kierrättää kestokassi 3/3

Ennen: Liian pieni kestokassi

Auttamattoman ruma kassi, joka kulkeutui vanhalta työpaikalta kotiini. Tarpeeton siellä, tarpeeton myös kotona. Koko on outo, kapea ja syvä. En tajua mitä tuossa pitäisi kantaa. Litteä kuin mappi, mutta mappikaan mahdu siihen leveydeltään!

Eikun paloiksi. Leikkelin niin, että lähti kaikki mainostekstit pois. Logo sai jäädä, sille annoin periksi.

Matsku ei kuitenkaan ihan riittänyt, mutta onneksi edellisestä kassista jäi jämäkappaleet, joista just ja just sain sivut tähän - voiko kuvasta arvata käyttötarkoituksen jo?

Jälkeen: 

Siitä tuli uuteen työpaikkaan eväskassi! Se on kuin kutistettu kestokassi. Kantohihnojen pituutta vielä mietin, testaan ensin käytössä haluanko pitää ne noin pitkänä vai lyhennänkö. Arvelen jälkimmäistä.

Mutta muuten koko on juuuuuuuuuri täydellinen. Siihen mahtuu leveydeltään lounasboxi ja sen päälle vielä kaksi pienempää - yleensä minulla on salaatti ja vielä joku välipala. Plus sivuun hedelmä. Juomapullokin mahtuu vielä kyytiin. Tämä on hyvä, en malta odottaa, että pääsen heti huomenna testaamaan tätä käytössä.

Kolme kestokassia, joita en käyttänyt, sai nyt uuden käyttötarkoituksen. Jäljelle jäi vähän leikkuuroskaa ja hihnoja - ne laitan talteen jotain tulevaa käyttöä varten.

Mihin muuhun kestokasseja voisi hyödyntää? Mitä olet niistä tehnyt? Laita kommenttia, kuulen mielelläni! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.