sunnuntai 11. joulukuuta 2022

11. luukku: Piparminttuhuulivoide (lahjaidea)

Hyvää kolmatta adventtisunnuntaita! Se on luonnonmateriaalien teemaviikon viimeinen luukku. Alkujaan tähän piti tulla jotain ihan muuta, mutta koska olisin tarvinnut kunnon pakkasen sen toteuttamiseen, käännyn varasuunnitelman puoleen. Yritin kyllä viimeiseen asti syynätä säätietoja, mutta ei tullut tarpeeksi pakkasta (ei sinänsä kyllä harmita, heh).

Ks. joulukalenteri 2022: 1. Kahden materiaalin tunnelmavalo / 2. Joulutontun hiusdonitsi / 3. Ideoita rengasasetelmaan ilman liimaa / 4. Printattavat pakettikortit / 5. Oksatähdet / 6. Havuista pöytäasetelma + joulukukka / 7. Havu-jämälankakranssi / 8. Soodataikinakoristeet + Siivousetikka / 9. Suolalyhty / 10. Mandariinikoristenauha ja appelsiinikynttilä

Joten varasuunnitelmasta löytyy: piparminttuhuulivoide!

Nyt joku hörähtää: ei ole luonnonmateriaalien teemaviikkoon sopiva, noh ei kyllä, mutta kuten sanoin: nyt mennään varasuunnitelmalla. Alkuperäinen idea jääköön ensi vuoteen, ehkä sitten on parempi tuuri. Ja luonnon aineksia tässäkin, vaikkakin hyvin prosessoituna sellaisina! 

DIY: PIPARMINTTUHUULIVOIDE

1,5 rkl mehiläisvahaa (vain kosmetiikkaan soveltuvaa)
2 rkl kookosöljyä
1 rkl sheavoi (eli 100 % karitevoide sopii hyvin)
noin 10 tippaa piparminttuöljyä (käytä vain 100 % eteeristä öljyä)

Reseptistä tulee kaksi huulivoidepuikkoa ja neljä isoa rasiaa plus yksi pieni (ks. alla kuvat). Ohjeen voi aivan hyvin puolittaa, jos alkuun haluat vain testata voidetta pienen erän.

Tarvikkeet:

Huulivoiteiden tekemiseen ei tarvitse mitään kummallisia tarvikkeita. Pari pientä lusikkaa ja tavallinen ruokalusikkamitta. Pieni, huolellisesti pesty lasipurkki on hyvä sekoittamisastia. Sen lisäksi kattila - ei muuta!

Purkit ja putelit:

Voit käyttää ostopurkkeja tai sitten tehdä kuten minä: ota aina mm. luomivärikotelot talteen, ne ovat erittäin hyviä huulivoidekoteloita! Useimmista lähtee myös tekstit ja logot pois, mutta jos ei lähde, päälle voi liimata vaikka tarran. 

Ja näin huulivoide tehdään:

Mittaa mehiläisvaha, kookosöljy ja sheavoi purkkiin. Kaada kattilan pohjalle vähän vettä ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Voit alentaa lämpöä ja sekoitella aineksia niiden sulatessa. Loppuvaiheessa voi ottaa lieden jo pois päältä (säästetään sähköä) ja vain sekoita kunnes seos on täysin kirkasta.

Huom: vaikka alussa purkki menisi ihan täyteen, yhteen sulautuneena nestettä on paljon vähemmän. Eli alkutilanne ei vastaa sitä paljonko huulivoidetta tulee. 

Ota purkki pois vesihauteesta ja lisää piparminttuöljy.

Ei haittaa, vaikka välissä siivoat kattilat pois. Öljyn ei tarvitse mennä ihan kuumaan seokseen.

Sitten kaada hylsyihin tai rasioihin. Anna jäähtyä ja kovettua. Siihen ei mene ihan hirveän kauaa.

Jos muuten pidät vähän kovemmasta huulivoiteesta, lisää mehiläisvahan määrää ja vähennä kookosöljyä. Tämä on aika helposti ihon lämmöstä "sulavaa", eikä siis lainkaan niin kovaa mitä kuva antaa ymmärtää. On hyvin huulille ns. sulavaa ja hitaasti imeytyvää. Jää miellyttävä tunne plus piparminttuöljy tuntuu vähän viileältä ja tuoksuu myös kivasti!

Lopuksi tehdään etiketit!

Käytin vanhoja tarrajämiä ja permamenttitusseja. Hyvin voisi myös leikata tavallisesta paperista palan, tussailla ja liimata kontaktimuovipalan avulla.

Nämä tarrat on hyvät, kun lähtevät hyvin pois irti käytön jälkeen. Aion käyttää kaikkia puteleita ja voiderasioita aina niin kauan kuin vain kierteet tai saranat kestävät. 

Tässä kaikki valmiina!

En jaksanut kaikkiin tehdä kunnollista etikettiä - liekö olisi tarvinnut ollenkaan, koska nämä taitavat jäädä kaikki ihan omaan käyttöön. Piirsin kuitenkin edes piparminttukarkkikepin merkiksi mitä voidetta sisällä olikaan.

Tästä etiketistä tuli suosikkini!

Ja oikeastaan: tämä on myös ihovoide, voisi sanoa piparminttuvoiteeksi. Tämä on erittäin hyvä pikkuvoide esimerkiksi yöpöydällä, reissussa tai käsilaukussa, koska voidetta voi sipaista huulien lisäksi kuivunneille käsille tai vaikka nenän päähän - ihan mihin vain! Kovin kuumia lämpötiloja ei kestä, joten helteellä ja suorassa auringonvalossa jätä voide kotiin.

Että tässä teille hyvä, nopea, ekologinen ja käytännöllinen joululahjaidea!

Lahjaksi kannattaa kirjoittaa mukaan saateviesti siitä mitä voide sisältää ja miten sitä voi käyttää.

Huomenna maanantaina alkaa joulukalenterissa toinen teemaviikko! Koko tuleva viikko kuusenkoristeita, mutta jokaisessa on pieni jippo! Se on kuusenkoriste, mutta se on myös samalla jotain muuta! Katsotaas mitä kaikkia monikäyttöisiä koristeita teille olen keksinyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.