sunnuntai 18. joulukuuta 2022

18. luukku: Vuosipalloperinne jatkuu

Monikäyttöisten kuusenkoristeiden teemaviikko saa viimeisen luukkunsa! Tässä tosin vähän venytän funktio-teemaa, koska mikä muu voisi olla kuusenkoristeiden teemaviikon viimeinen osa kuin vuosipallo? Se ei ole vain koriste, se on perinne - ja se on todellakin ihan oma jouluperinne, jota olen tehnyt yli kymmenen vuotta! Et jos en mitään jouluna kässäilisi, tämän kyllä kässäilisin ihan varmasti.

Ks. joulukalenteri 2022: 1. Kahden materiaalin tunnelmavalo / 2. Joulutontun hiusdonitsi / 3. Ideoita rengasasetelmaan ilman liimaa / 4. Printattavat pakettikortit / 5. Oksatähdet / 6. Havuista pöytäasetelma + joulukukka / 7. Havu-jämälankakranssi / 8. Soodataikinakoristeet + Siivousetikka / 9. Suolalyhty / 10. Mandariinikoristenauha ja appelsiinikynttilä / 11. Piparminttuhuulivoide / 12. Hamahelmistä kuusenkoristemagneetit / 13. Unikko-kuusenkoristeet mukinalusina / 14. Makrameekarkkikepit kuuseen ja kattaukseen / 15. Yllätyspallot / 16. Joulupallokorvakorut / 17. Litistettävät kennokoristeet

Vuosipalloperinne on siis tapa, jolla uudistan yhden vanhan, ruman tai rikkinäiset muovijoulupallon joksikin uudeksi. Alkujaan lähdin vain maalaamaan "väärän värisiä" tai kertaalleen huonosti maalattuja palloja. Sitten alko pallot huveta, onneksi sain yhdessä toimistomuutossa hylkiöpalloja, joista tässä yksi kappale.

Tämä oli täysin geneerinen glitterpallo. Tuollainen tusinakappale ja ihan naarmuuntunut. Paikoin glitter irronnut (kuvassa pallon edustuskelpoisin kuvakulma). Joten on aika saada pallolle uusi look!

Ensimmäinen muodonmuutos oli maalata pohjamaali. Valkoinen on hyvä, se neutralisoi ja peittää glitterit. Glitterkoristeluiden vuoksi vain jo tiesin tässä vaiheessa, että pallo on maalattava pienehköjä kuvioita täyteen, jotta pallon pinnan epätasaisuudet eivät loistaisi kuusesta huoneen toiselle puolelle asti.

Joten minkälainen on vuosipallo vuosimallia 2022?

Tässä se on! Ja voitteko kuvitella: olen useana vuonna vuosipalloperinne-postauksessa miettinyt, että mikä on se vuosi, kun tulee värikäs versio kokoelmaan? NYT ON SE VUOSI.

On väriä, on kuviota, on figuratiivisuutta. Ja vielä rusettikin kaiken päälle! 

Maalasin palloon kauttaaltaan kuvitteellisia lehtiä ja kukkia ja sen sellaisia. Tässä pallon taustapuoli. Halusin, että pallo on nättinä joka suunnasta katsottuna.

Pohjaa myöten. Siellä on tietenkin myös vuosiluku. Vuosipallossa on oltava vuosiluku, eihän niitä muuten muistaisi mikä on miltäkin joululta.


Etupuolelle tein kyyhkyn. En tosin valkoisena, koska se olisi liian rauhan symboli. Ja tässä maailmassa ja tänä jouluna ei tosiaankaan ole rauha. Ei siis rauhan kyyhkyä, mutta toive siitä. Että olisi joulurauhaa ja tulisi myös Eurooppaan kaikille rauhan aika.

Tässä kaikki vuosipallot perinteissä porukkakuvassa!

Melkoinen kokoelma alkaa ollakin. Muutama väripilkahdus ja sitten tämän vuoden pläjäys!

Vuosipallot (alkaen punaisesta, kiertosuunta kellonmyötäisesti):
2010 Punainen glitterpallo (ei postausta)

Ajattelen näin usein uuden vuosipallon jälkeen, mutta taas se on todettava: tämä on suosikkini!

Saa nähdä millainen se sitten taas ensi vuonna on? Jos nyt väripläjäys, ensi vuonna.. kokovalkoinen, heh?

2 kommenttia:

  1. Siis niin ihana tää pallojen tuunausperinne, meilläkin alettu lasten kanssa tekemään <3 ja toi soodamaali, pitääpä testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihana kuulla! :) luo lapsillekin varmasti hauskoja joulumuistoja perinne :) <3

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.