tiistai 19. tammikuuta 2010

Jumpperi.

Tee-se-itse: henkselimekko/-toppi.Tarvitset: sakset, mittanauhan, ompelukoneen, nuppineuloja ja itse kankaan. Valitse kankaaksi ohutta samettia, collegea, velouria tai ihan vain vaikka trikoota. Pääasia, että se ei ainakaan ole joustamatonta kangasta.

Aloita sillä, että otat itsestäsi mittoja ja merkkaa ne ylös. Tarvitset ainakin mitat vyötärönympäryksestäsi, lantionleveydestäsi ja tahtomasi helmapituuden (=mitta rinnan alta tahtomaasi helman korkeuteen).Asettele kangas kaksinkerroin ja oikeat puolet vastakkain.Taita kangas vielä keskeltä kahtia, jotta se on nelinkerroin. Voit kiinnittää kangasta nuppineuloilla, jotta se pysyy varmasti nelinkerroin eikä luisuile. Ota nyt mitat esille. Merkkaa mitat liidulla tai nuppineuloin kankaaseen:
1. Neljäsosa vyötärönympäryksestäsi.
2. Neljäsosa lantionleveydestäsi.
3. Edellinen mitta, johon on lisätty muutama cm.
4. Mekon pituus + kääntövaraa 5-10cm.Kun kaikki mitat on merkattu ja olet varma, että ne menevät oikein (on hyvä tehdä tietyiltä leveyksiltä tarkistusmittoja, jotta mahdollinen epävarmuus hälvenee), leikkaa kangas. Lisää merkin viereen pari centtiä saumavaraa. On parempi muutenkin leikata aina vähän extraa mukaan. Jos mekosta tulee liian iso, sitä on helpompi kaventaa, kuin suurentaa, jos kangasta on leikattu liian vähän.Poista nuppineulat ja avaa kangas, jotta se on taas kaksinkerroin (edelleen oikeat puolet vastakkain). Kiinnitä kangas sivuista toisiinsa nuppineuloilla ja ompele saumat. Käytä joustotikkiä, jotta saumasta tulee kestävä joustavassa kankaassa. Voit kokeilla nyt jo mekkoa yllesi. Jos se on liian väljä, kavenna sitä saumoista. Ompele vain vähän kerrallaan, ettei tule otettua liikaa saumaa sisään. Sivusaumojen ompelemisen jälkeen käännä alahelmaa sisällepäin ja ompele kiinni.Tee sama ylähelmaan, mutta käännä reunaa vähän enemmän (n.5cm voi olla hyvä.) Mallaa mekon pituutta yllesi ja lisää tai vähennä kääntövaraa riippuen helmankorkeudesta.Leikkaa olkaimet. Mittaa pituus rintojen alta olkapäiden kautta selänpuolelle samaan korkeuteen. Mieti kuinka leveät olkaimet tahdot. Minä leikkasin olkaimet toisesta päästä kapeammaksi. Leikkaa neljä samankokoista kappaletta.Asettele kaksi kappaletta yhteen, oikeat puolet vastakkain. Ompele toisesta reunasta yhteen. Avaa ja käännä olkain niin, että sauma jääkin nyt sisäpuolelle. Liitä ompelemattomat reunat yhteen. Taita ensin kumpaakin sisällepäin cm ja kiinnitä taitokset yhteen nuppineuloin. Toista sama kahdelle jäljelle jäävällä olkainkappaleelle.Ompele olkaimet nyt yhteen.Mittaa mekon yläreunasta etuosaan keskikohta ja kiinnitä kohdan kumminkin puolen olkaimet. Kiinnitä ne mekon sisäpuolelle. Ompele kiinni.Tee olkaimille sama mekon selkäpuolelle. Ja nyt mekko onkin valmis!Jos epäselviä kohtia tai muuta kysyttävää, kysy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.