keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Ideoita kotiin vahakankaasta.

Viime aikoina vahakankaasta (sis. tekstiilivahakankaan) on tullut yksi suosikkimateriaaleistani. Se on helppoa, kestävää ja sitä on niin helppo ommella. Moneksi se myös muovautuu ja vanhasta vahakankaisesta pöytäliinastakin saa pilkottua monta juttua. Katsotaas vuosien varrelta joitakin suosikkejani vahakankaasta. 

Tässä kahdeksan lemppari-ideaani:
1.  Pöytätabletit ja jämistä punotut lasinaluset - uusimpia vahakangasompeluksia. Ja puhtaana pitäminen on niin ihanan helppoa. Pyyhkäisy kostealla ja taas menee. Ei tarvitse pyykkäillä tai silitellä.
2. Punotut lasinaluset kanttauksilla - oikeasti ystäväni teki nämä minulle, mutta siipeilen näiden ihanuuksien kanssa. Laitojen viimeistelyyn on käytetty vahakankaan reunoja niin kuosin nimi (Isoisän puutarha, Marimekko) kulkee kivasti alusten mukana.
3. Vahakankaasta kassi - uusin ompelus kyseessä olevasta materiaalista. Kassi on eteisessä paperinkeräystä varten.
4. Punotut korit - huonoksi menneestä liinakappaleesta tuli ommeltujen suikaleiden avulla punottuja koreja. Nämä ovat edelleen siivouskaapissa järjestystä tuomassa. Vinkki: nuppineuloja ei kannata vahakankaiden kanssa käyttää. Tulee vain turhia reikiä. Neulojen sijaan klemmarit, pyykkipojat ja hiuspinnit ovat hyviä apureita.
5. Koristenauhat kassissa - pienetkin jämäsuikaleet voi kierrättää vaikka koristereunoiksi kuten tässä projektikassissa.
6. Suoja-alusta - isompaa palaa voi hyödyntää missä vain suojakankaana - helppo puhdistaa ja kestää ikuisuuden. Tässä mallia eteiskaapin suojasta, joka auttaa pitämään pohjan kuivana ja puhtaana kenkien tuomasta hiukasta ja kurasta.
7. Oma erityinen suosikki: pussukat! Marimekon Räsymatto-paloista tuli kooltaan ja muodoltaan erilaisia pussukoita. Sitä pystyy valitsemaan sopivimman, ei tarvitse ähtää liian pieneen pussukkaan tai kantaa muutamaa juttua liian isossa pussissa.
8. Ja jotain myös pienille: ruokalaput! Tein näitä toissa jouluna lahjoiksi ja saivat hyvää palautetta. Tee sinäkin vaikka tulevaan pukinkonttiin, tutoriaalini ruokalappujen ompelemiseen löytyy täältä.

Mitäs muita ideoita vahakankaan työstämiseen (ja kierrättämiseen) on?

18 kommenttia:

 1. Hienoja ideoita! Minullakin olisi vahakangasta tuolla kaapin perällä. Pussukoita (harrastuksissa mukana kulkevia) varten sitä aikanaan ostin, mutta vielä on tekemättä. Nyt taidankin ottaa ne esille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) no nyt ne sieltä kaapista työn alle ja käyttöön! :)

   Poista
 2. Kiva kooste ja kaikki toteuttamisen arvoisia ideoita 😊

  VastaaPoista
 3. Pussukat ovat kivoja, ja nuo punotut lasialuset. Mäkin käytän vanhaa vahakangasta suojana, siinä se on verraton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) vahakangas sopii kyllä suojaksi mihin vain, askartelusuojasta lähtien :)

   Poista
 4. Kiitos ideoista! Minulla on muutama hyvin pieni pala vahakangasta - nyt tiedän mitä niistä teen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) no niin pienikin pala hyötykäyttöön! :) jee!

   Poista
 5. Kivoja ideoita, tykkäsin etenkin tuosta eteisen naulakon alusesta. Mukava avata eteisen kaappi, kun tuollainen iloinen suoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) se on kyllä kiva piriste. Vielä kun alkujaan olisi valinnut jonkun vaaleamman niin toisi valoisuutta koko kaappiin hiukan hämärässä eteisessä :)

   Poista
 6. Kiva, että olet koonnut näitä ideoita sillä kerni on kyllä tosi näppärä materiaali. Tuohon ruokalappuun vielä sellainen vinkki, että "taskun" suu kannattaa ommella vain taitteella. Käytön jälkeen ruokalappu pitää huuhdella, ja vinokaitale jää märäksi eikä aina kuivu ennen seuraavaa käyttökertaa. Meilläkin oli noita pari kappaletta käytössä ja silti eivät tahtoneet kuivua. Samalla säästyy vähän vinokaitalettakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki! Toisaalta, jos vinokaitaleen leikkaa muusta kuin täyspuuvillasta (kuten noissa lahjalapuissa on sattumalta), joka ei ime kosteutta ja likaa yhtä paljon kuin tavallinen vinokaitale niin se helpottaa huomattavasti tuota huuhtelun/kuivumisen tuomaa ongelmaa. Mut taitteella (tai vaikka tasku kokonaan kaksinkerroin) ois kyllä kans hyvä, ei tarttis tehdä reunaan ollenkaan kaitaletta :) Teen kyllä niin jatkossa, jos ompelen vielä ruokalappuja :) Kiitos!

   Poista
 7. Kassi on ehdottomasti suosikkini :D

  VastaaPoista
 8. Meillä vaha kankaasta tuli suoja TrippTrapp-syöttötuoliin. Marimekon kangas on sopivan tumma ollakseen käytännöllinen ja helppo puhdistaa.

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.