keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Viisi pöhköä kierrätystä.

Nyt tulee viisi vähän erikoisempaa, oudompaa, pöhkömpää ideaa kierrätykseen. Pienistä asioista muutama hyvä oivallus:
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 1: hammaslankakotelot.

Siinä on aika paljon muovia. Mietin saisko hyötykäytettyä? Sentään avattava kotelo ja hyvä langanleikkuri?
Kokeillaan! Pistetään lankaa langan tilalle ja testataan miten toimii. Ei muuten ollut vain tuo langan kiertäminen kovin helppoa käsipelillä. Teollisesti ois pitänyt saada "puolata" se niin pysyisi langat paikoillaan "puolassa".
Lanka rullalle, kotelo kiinni ja siitäpä vedät just niin pitkän pätkän lankaa kuin tahdot. Ois aika hyvä vaikka reissuun.
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 2: Vaatteiden hinta- ja merkkilaput.

Kun niitä on aina - ja vielä pahimmassa tapauksessa useampi yhdessä ja samassa vaatteessa.
Pahviläpyskäthän (varsinkin nätit sellaiset) voi hyödyntää etiketteinä ja pakettikortteina. Koristelee ja piilottaa vain (teipein, paperein tai millä vain) merkit ja hinnat piiloon. Mutta entä nuo vähäpätösemmät lenksut? Tiesitkö, että moni niistä on avautuva, kun toisesta päästä vähän kiskaisee? Ei ole kiinteä, ei ole.
Avattavia lenksumalleja voi ottaa talteen ja käyttää missä vain ripustamisessa. Moni on vielä aika vahvaa lankaa/nyöriä niin hyvin pysyy. Jos nyt ois joulu, pistäisin tämän timantin kyllä kuuseen roikkumaan.
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 3: Huonoksi menneet kansiot ja pahvikotelot.

Ettäpä mitähän sitten näille tekisi? (Näyttää tämä kuvassa vielä ihan kelpoisalta, mutta oikeasti kansi on kahdessa osassa.)
Hoksaisitko, että otappa pahvit talteen ja hyödynnäppä mahdollisesti ehjä kuminauha uusiokäyttöön? Kuminauhan mentävät aukotkin voi hyödyntää! Leikkaa niiden ympäriltä ja siinäpä on valmista etikettiä tai pakettikorttia.
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 4: Pakkausten "metalliniitit"
 (Nyt en tiedä miksi muuksi noita kutsuisi, mutta monessa pakkauksessa niitä on.)

Olin laittamatta taatelipussin pahviosaa pahvienkeräykseen, kun silmät bongasi metalliset renkulat, joiden avulla pakkaus oli kursittu laidoilta kokoon. Ne lähti oikein nätisti vetämällä irti ja...
...nehän voisi uusiokäyttää aika monessa jutussa. Korteissa ja koruissa vaikka. Huomaatko? Siellä helmien välissä on neljä tuollaista metallista renkulaa. Eipä vois arvata, että taatelin ostosta tuli kylkiäisinä!
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 5: Muovipakkaukset

Nämä on niitä kauheimpia, mutta välttääkään ei voi, kun 90 % kaikesta on valmiiksi sinetöity mitä kummallisimpiin muovipakkauksiin. Tässä mallina kaksi erilaista muovihökötystä. Toinen on tois kovaa muovia, toinen pehmeää ja ohutta.
Ja silti ne vois leikata vaikka tälleen. Reunat veks ja jäljellä on niin sanotusti kuppiosat. Näitä aina vastaan tullessa leikkelen ja otan talteen. Helppo käyttää, kun tarttee sekoittaa maaleja, liimalakkaa tai muuta seosta pieni määrä. Ei tarvitse tuhlata mitään parempaa astiaa ja miettiä minkä kipon uhraa, jos ei seos sitten puhdistukaan pois.

Oliko joukossa uusia vinkkejä? Mitä pöhköä kierrätyskohdetta sinä olet keksinyt? Jaa ideasi muillekin!

14 kommenttia:

 1. Hammaslanka kotelon ja metallisten renkuloiden uusiokäyttöideat oli loistavia.
  Ihanaa naistenpäivää ❤️

  VastaaPoista
 2. Leikkelen tuollaisesta kirkkaasta muovista neliskanttisia paloja ja kieputan washiteippiä ympärille. Kätsy ottaa mukaan koristelua varten tai lähettää eteenpäin ,kun on littanampi kuin teippirulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oij, tuohan oli aika kätevä idea! Kiitos idean jakamisesta :)

   Poista
 3. Ei mitään niin pöhköä, etteikö jotain kivaa ideaa:)
  Noita vaatteiden etikettejä leikkailen talteen, ajattelin korukorttina käyttää. Esim korviksille.
  Ja niitä paitojen ja puserojen ohuita ripustusnauhoja(henkaria varten) leikkelen talteen, voi askarrella vaikka rusetteja koruihin tai koristeluun. Nämä nyt yhtäkkiä tuli mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ripustusnauhat, kyllä! Ne on valtaosassa niin turhia! Mutta kierrättäjälle hyviä ;) Voi hyödyntää korteissa, koruissa ja monessa muussa.

   Poista
 4. Olipa hyviä ideoita. Noita tekstiilien pahvisia lappuja olen säästänyt ja käyttänyt niitä pakettikortteina.

  VastaaPoista
 5. Ei ole pöhköjä ideoita! Hammaslankarasiasta espanjalainen miniatyristi on keksinyt tehdä vinyylisoittimen: http://mimundodeminiatura.blogspot.fi/2014/04/a-bailar.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kiitti linkistä! Kaikkea sitä voi luova mieli keksiä!:)

   Poista
 6. Kiitos hauskoista kierrätysvinkeistäsi. Metalliset renkulat istuvat tekemääsi koruun täydellisesti, eikä todellakaan voisi arvata, että ne ovat taatelipakkauksesta! Ystäväni tekee paljon huonekaluja kierrätetyistä materiaaleista, joihin hän käyttää erilaisia huonekaluputkia, esimerkiksi neliön muotoista ja pyöreää. http://verkkokauppa.lapinmetallikierratys.fi/tuote-osasto/huonekaluputki-nelio/

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.