lauantai 17. helmikuuta 2018

Muunneltava reppu.

Tein vuosi sitten repun. Kyllä, luit oikein: vuosi sitten. Tammikuussa 2017 yhtenä päivänä tein sen, istuin ompelukoneella ja sain valmiiksi yhdeltä istuimalta. Paitsi, etten. Yhtä työvaihetta vaille valmiiksi se jäi.
Ja nyt kolmetoista kuukautta myöhemmin se on valmis! Toiset rakentaa talonkin nopeammin kuin minä viimeistelen repun..
Syy miksi viimeistely otti aikansa oli tämä yksi klipsu (perhananperhana). Yksi meni rikki ennen kuin sain repun selkään. Oikeasti! Reppu valmis ja huomaan, että kahdesta klipsusta toinen hajosi. Kävin kaikki paikalliset liikkeet läpi, eikä löytynyt samanmuotoista, kokoista tai väristä klipsua. Ei korvaavia verkkokaupoista (no tein vain satunnaisia hakuja, ehkä jostain olisi voinut löytyä). Itsepäisyys ei antanut periksi laittaa toisenlaista klipsua tilalle. En myöskään jaksanut purkaa sivusaumoja vaihtaakseni kaikki metalliosat toisenlaisiksi. Siihen se sitten jäi, kokonaiseksi vuodeksi.

Kunnes nyt sen sitten tajusin: eihän se reppu kaipaa sitä yhtä klipsua! Mennään ilman!
Ja se miksi edes se yksi ehjä klipsu on tämän repun juttu, on tämä (Pirkko näyttää mallia): repun saa klipsun ansiosta lähes lennosta muunnettua myös olkalaukuksi! Whoa, eikö ole nerokasta!
Katsotaas lähemmin: aluksi hihnan piti olla irrallinen (jotta reppua olisi voinut käyttää myös kassina ilman hihnaa), mutta nyt hihna on vasemmalta laidalta kiinteä. Olkalaukkuna hihnan toista päätä kuljetetaan yläsivujen d-renkaiden läpi, reppuna taas vain yläreunan renkaasta.
Idea malliin tuli silloin viime vuonna Suuri Käsityö -lehdestä (eli mitä todennäköisimmin SK 1/17). Ohjetta en katsonut, tein itse repun omalla tyylilläni, mutta lisäsin hihnasysteemin lehden repun mallilla.
Muunneltavassa repussa on plussaa myös tekemäni yksityiskohdat. Pinkki vetoketju, pilkullinen sisävuori ja lyhyet kantokahvat. Lisäksi edessä että sisällä on pikkutasku.

Materiaalina on sama vedenpitävä ja UV-suojattu polyester pvc, jota käytin myös viime jouluna miehen repussa (ks. minimalistinen reppu tästä postauksesta). PVC on hyvä, sillä se on veden- ja säänkestävä. Sitä käytetään esimerkiksi suojapeitekankaina (ja oli paikallisessa kangaskaupassa edullista 9,90 e/m). Tykkään myös "kankaan" sormitunnusta ja himmestä kiillosta. Se sopii hyvin reppuihin ja laukkuihin.
Joten nyt, vuotta myöhemmin reppu selässä kohti uusia projekteja! Joskus viimeistely todella ottaa aikansa.

4 kommenttia:

 1. Minulla on ollut tämän tyylinen laukku tai reppu tekeillä jo pidemmän aikaa. Kankaankin olen ostanut ja vilkuillut tuota ihan samaa Suuren käsityön ohjetta! :D
  En vaan vielä osannut päättää teenkö laukun vai repun (koska kummallekkin olis käyttöä), mutta tämähän olisikin loistava idea. Molemmat samassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kas, siellä ollaan samoilla ajatuksilla :D Molempi parempi, tee myös reppu-laukku niin saat kankaat toteutukseen ja käyttöön! :)

   Poista
 2. Oi, ai tällaiseen olisi ollut ohjekin! Ostin just Marimekon Eppu-repun, joka on vähän saman tyylinen, mutta olisinhan voinut kokeilla ohjeilla ihan itsekin. Ois säästänyt sievoisen summan...Hmmm... voisinhan mä kokeilla silti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee vaikka testiksi itse ja jos tulee hyvä niin laita Eppu myyntiin, saat siitä hyvän summan takaisin, jos ei ole käytönjälkiä :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.