torstai 11. helmikuuta 2010

Sekalaisia lahjaideoita.Ystävänpäiväksi lahjavinkkeja osa 11:
Yksitoista Madam BC:n hyväksi koettua lahjavinkkiä
1. Mix-cd
Kerää kullalle levy lempibiiseistänne, tai kappaleista, joita kuuntelitte seurustelun alkuaikoina. Tai polta kaverille levy, jossa on ala-asteen nostalgisimmat disco-biisit.

Kuva yllä: kerran tein kaveriporukalle yhteisen levyn, johon skannasin kaikki porukalla otetut valokuvat luokkaretkistä ja yhteisistä bileistä lähtien. Nimesin levyn Le Nostalgie-levyksi ja kyllä järeimmätkin pojat heltyivät naurunkyyneliin kuvia katsoessa. Nostalgia toimii aina sitovana liimana.
2. Anna kukkia
Osta kimppu kukkia, tai vie ystävälle pieni kasvi (muista antaa mukaan kasteluohjeet).
3. Itsetehdyt leipomukset
Ota reseptikirja esiin ja tee muffinsseja, pikkuleipiä, piirakkaa, kääretorttua...Helppoja ja yksinkertaisia ohjeita on netti pulloillaan. Tai miten olisi, jos keräisit kasaan leivontatarvikkeet, menisit kaverin luo ja leipoisitte yhdessä?

Kuva: Omena-kaneli-muffinssit (ohjeen lisään pyydettäessä).Jos olet mielestäsi toivoton leipuri, osta leivontahyllyltä ready-to-make-leivontapakkaus. Valikoima on nykyisin laaja suklaakakuista paahtovanukkaisiin. Paketti sisältää kaikki kuivat ainekset valmiina. Tälläinen paketti voi myös olla kiva lahja vaikka pikkusiskolle, joka tahtoisi oppia leipomaan.
4. Kirpparilöydöt
Sovi kaverin kanssa, että jos muistatte toisianne, annatte käytetyt lahjat kirpputorilta. Suosittelen etsimään aina kirpuilla käydessä tutkailemaan kirjatarjonnat. Esimerkiksi tämä ihana Pikku Prinssi-klassikko löytyi kirpparilta parilla eurolla. Kukapa aikuiseksi jo kasvanut ei nauttisi lapsuudenajan parhaimmasta kirjasta?Kirjalahjan väliin voisi tehdä lisäksi vaikka origami sydän-kirjanmerkin. Ohje täällä.
5. Valokuvat
Kehystä mummille perhevalokuva. Tai koristele kaveripotretti suurin koristeellisin kehyksin esim. paljeteilla, helmillä ja tarroilla. Tee poikaystävälle valokuvakollaasikirja ja täytä kirja yhteisillä kuvilla, muistoilla, inside-jutuilla ja söpöyksillä. Googlaa sana skräppäys ja inspiroidu!
6. Illallinen
Tie miehen sydämeen käy vatsan kautta-sananlasku pitää paikkansa. Kata ystävänpäivänä pöytä kauniisti ja tee poikaystävälle kunnon ateria salaatteineen ja jälkiruokineen. Jos tuntuu, että romanttinen luksus-kynttiläillallinen olisi kiusallista, tee itse poikaystävän lempitäytteistä pizzaa ja linnottaudu olohuoneeseen leffan ääreen. Tai miten olisi illallinen koko kaveriporukan kesken? Hyväksi havaittu keino on tehdä porukalla ruokaa.
7. DIY-paketit
Lahjaa ei aina välttämättä tarvitse tehdä itse valmiiksi. Koko diy-tarvikkeet ja anna kaverin tehdä lahja valmiiksi. Koruntekijä arvostaa varmasti lahjapakkausta helmistä, korulukoista ja muista korunosista. Ompelutaitoja opettelevalle voit antaa kootun paketin lankoja, neuloja ja muita valmistustarvikkeita. Luova lapsi innostuu valkoisesta paidasta ja tekstiiliväreistä/-tusseista. Anna himokutojalle kerälankaa ja ohjevinkkejä. Tai anna materiaalit jonkin tietyn asusteen tekoon ja kirjoita/tulosta/piirrä ohjeet asusteen tekoon.

8. Lahjakortit
Hemmottelu- ja leffalahjakortit tiedetään ja kauppoihin käytettävät lahjakortit ovat toisaalta hyvin persoonattomia. Miten olisi lupaus-lahjakortit? Voit luvata saajalle tekeväsi jotain, mitä toinen toivosi (vie tämä reissuun, lupaa hoitaa siivous, pyykit ja tiskit kuukauden ajan, lupaa opetella tämän toivomuksesta jotain, lupaa hieroa häntä joka viikko tms.) Voit myös tehdä kenelle vain illallislahjakortin. Jokaiselle tulee ennemmin tai myöhemmin nälkä ja mikäs parempaa kuin ystävän kotitekoinen sapuska?

9. Lapsenmielisyys
Käytä mielikuvitusta. Piilota pieni ylläri ja anna saajalle kartta, jonka avulla hän löytää yllätyksen. Laita näkösälle lappu "katso jääkaappiin" ja jääkaappiin lappu "katso sängyn alle" ja sängyn alle "katso komeroon" ja lopulta komeroon ylläri. Tee arvoituksia, älypähkinöitä, tehtäviä, joita saajan pitää ratkoa saadakseen lahjansa. Kaikki tekeminen, aivonsa käyttäminen ja pieni jännitys on kivaa oli ikä mikä tahansa. Sisäiset lapset nauttivat aarrekartoista ja sen tuomasta leikkimielisyydestä.

Olen kerran piilottanut pieniä lahjoja ympäri kämppää ja poikaystävän piti ne sokkona etsiä. Kerran tein aarrekartan pienine mysteeritehtävineen pienelle pojalle, joka merirosvohattu päässä ratkoi mysteerejä. Kerran vein lahjan puuhun ja äidin kulkea ulkona rataa, joka lopulta vei puun luokse. Keinoja on siis monia ja voin taata, että saaja tykkää, niin kuivaa ja henkisesti vanhaa ihmistä ei olekaan joka tällaisista vaivannäöistä ei tykkäisi.

10. Toisenlainen lahja
Vieraile täällä ja tee lahjan antamisen sijaan hyväntekeväisyyttä. Lahjoja on viidestä eurosta ylöspäin. Tykkäsin, kun saimme porukalla lahjan "Teidän nimissänne on lahjoitettu viisi sikaa." Kyllä siinä sydäntä lämmintää, kun tietää että lahjalla on varmistettu monen perheen toimeentulo. Suosittelen.

11. Puuhapurkki
Koristele purkki ja laita purkki täyteen taiteltuja paperilappuja, joihin olet kirjoittanut erilaisia tehtäviä, pikku puuhia tms. Samalla idealla voi tehdä myös kehupurkin, jonka täytät positiivisilla lausahduksilla ja kehuilla. Kirjoita kehupurkin kylkeen "Aina, kun mieli on apea, ota yksi kehu." Lapsille voi tehdä karkkipurkin: täytä purkki karkeilla ja kylkeen ohje "Saa ottaa, aina kun oppii uuden asian/ aina kun on ollut kiltti/ aina kun on auttanut äitiä ja isää."

Esim. puuhapurkin puuhista:
mene luontoon ja leiki luontovalokuvaajaa - istu puistossa/kahvilassa ja tarkkaile ympäristöä - ole viikko ilman jotain johon olet riippuvainen - aloita keskustelu tuntemattoman kanssa - kirjoita spontaani, juoneton tarina - revi tenttipaperi palasiin ja tee sanoista runo - mene yksin leffaan - anna kaikki 5c keräyksiin - tuunaa vaate uudeksi - lähde eväsretkelle - ota yhteyttä kaveriin, jonka kanssa ystävyys on ollut tauolla - opettele viikon ajan joka päivä uusi sana - lainaa kirjastosta joogakirja ja opettele rentoutumaan - soita anonyymipuhelu, sano jotain mukavaa, toivota hyvää päivän jatkot ja sulje puhelin - käy bussilla uudessa paikassa ja leiki turistia - tee kynttiläillallinen vain ja ainoastaan yksin itsellesi - tee peilin avulla omakuva jne...

4 kommenttia:

 1. Mukavia vinkkejä on ollut nää kaikki ^^ kiitos niistä!

  VastaaPoista
 2. Tosi kivoja vinkkejä! :) Eiköhän näillä aineksilla lahjat löydy!

  VastaaPoista
 3. christina,
  kiitos. niin sitä ainakin luulisi et löytys ;)

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.