maanantai 10. maaliskuuta 2014

Helpoin neuletakki

Saanen esitellä: maailman helpoin neulostakki-tutoriaali. Helppo, nopea ja aloittelevalle ompelijallekin sopiva.
Se on kuulkaa vain parin sauman juttu, pallon leikkaus ja hihat reikiin - hitaallakin alle tunnissa valmista!
Tarvitset n.1,5m verran kangasta. Voit valita trikoota, neulosta tai melkeinpä mitä vain mikä tuntuu hyvältä. Suosittelen ottamaan pituudesta riippuen ainakin sen puoltatoista metriä, itse ostin syvemmin miettimättä vain metrin ja virhe-arvio kostautu hihojen suhteen, kun kangaspala jäikin vähän liian naftiksi.
Tee näin: 1. Mieti kuinka ison takista tahdot: kuinka pitkän ja kuinka runsaan tahdot niska- ja etuosasta. Mitat määrittävät kuinka ison kappaleen leikkaat ja onko se pallo tai ovaali tai vaikka kulmistaan suora. Itse taitoin metrin kappaleen kaksinkerroin ja mittasin pituuden olkapäiltä toivottuun helmaan + parikytä centtiä yläosaan.

2. Mittaa selkäsi leveys ja jaa se kahdella. Mitan avulla leikkaa hiha-aukot. Älä leikkaa suoraan liian isoa reikää - tee vaikka ensin pieni halkio ja suurenna tarvittaessa. Voit myös ottaa mallia aukon koosta vertailemalla sitä johonkin valmiiseen vaatteeseesi. 3. Avuttuna kappale näyttää nyt tältä. Sovita ylle, että hiha-aukot ja pituus ovat hyvät. Mieti kuinka pyöristetyn helman tahdot. 4. Taittele nelinkerroin ja pyöristä kulmat.

5. Leikkaa hihat: mittaa käsivartesi pituus ja paksuin ympärys. Leikkaa kaksi suorakulmiota (itse jouduin leikkaamaan neljästä kappaleesta, joten hihaan tuli ylimääräisenä nolot päälisaumat, hmpf.). Ompele sivusauma oikeat puolet vastakkain. Muista jousto-ommel kankaan mukaan. 6. Kokeile hihaa ja kavenna hihansuuta mielesi mukaan. 7. Ujuta leveämmät päät hiha-aukkoon oikeat puolet vastakkain, sivusauma alaspäin. 8. Nuppineulaa ja ompele. 9. Toista sama toiselle hihalle.
Oma työni tyssäsi tähän vaiheeseen ompelukoneen jurratessa yhtä sylttyä. Hermo meni ja päätin, että jatkan hamassa tulevaisuudessa. Että eikö ole kiva, että toinen tekee tutoriaalia jättäen sen sitten tyngäksi? Mutta peruspointti varmasti tulee selville, tekemättä jäin vain huolittelu eli reunojen huolittelu ja hihasuiden kääntö. Onhan sentään esillä aikaisemmin tekemäni ja paljon jo pidetty ruskea versio.

Vaihtoehtoisia ideoita: hiaton versio tämän liivini mukaan (ohje no-sew-versio), liitä eteen nappi/hakanen/vyö, tee hihat eri väristä tai materiaalista (kierrätä vaikka vanhan neuletakin hihat, ompele villapaidasta villahihat, tee nahasta rouheat nahkahihat..) tai leikkaa kaavat vaikka vanhasta viltistä - kyllä sellanen ois lämmin! Ideoita kyllä löytyy, kun alkaa pyörittelemään vaihtoehtoja. Itselle jäi ainakin nyt päähän muhimaan idea hyvin pitkästä helmamallista 3/4 hihoilla... mutta ensin on saatava tämä viimeisteltyä.

2 kommenttia:

  1. Voi kun kiva ohje. Näyttäisi tuo "kaulus" (kai niin voi sanoa, vaikkei erillistä kaulusta olekaan) asettuvan kauniisti niskan taakse. Mukava ajatus myös tuo materiaalien sekoittaminen. Sitä näkyy aika paljon valmisvaatteissakin, mutta kivempi tehdä tietenkin itse. Kiitos taas hyvästä mielestä, jota minulle (ja varmaan monelle muullekin) tuotat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kivasta kommentista, sait minulle hyvän mielen! :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.