tiistai 15. huhtikuuta 2014

Operaatio minimalismi osa kolme.

Otetaan välissä askel taaksepäin ja palataan tavoitteena minimalistisuus-projektiin (ks. projektin osa 1 ja osa 2). Vuoden vaihteessa tein ison listan. Siinä oli numerot yhdestä sataan ja listan kärjessä oli otsikko "Siivoa sata asiaa". Alkuun se näytti loputtomalta listalta, etenkin kun päätin raivata listaa ihan ajan kanssa. Mutta nyt, neljä kuukautta myöhemmin on lista lähes tuhottu, osin jopa kahdesti - on se kumma kuinka joku käy aina salaa pyöräyttämässä kaappien sisällöt ympäri ja taas on siivottavaa, ku eihä täst taas mittää mistää löyä.

Eli listasin sata eri kokonaisuutta, joiden läpikäynti auttaisi tavaramäärän karsimisessa. Erittelin listaan osin isoja siivousprojekteja, kuten pakastimen sekä varaston ja myös pieniä kokonaisuuksia, jotka jaksaisi nopsasti järjestellä pitkänkin päivän päätteeksi. Tällaisia oli esimerkiksi kynsilakat, työkalupakki, maalaustarvikkeet, urheilutavarat, lääkekaappi..

Ja jotta raivaustyötä on todistettavasti myös tehty eikä vain selostettu niin näytetäänpäs kuvia ennen ja jälkeen:
Keittiö on ollut yksi haastavimpia raivauksia, se kun pysyy siistinä yleensäkin ehkä noin kolme varttia. Yksi nopeiten eläviä kokonaisuuksia on meidän "kuivaruokakaappi" - se tässä kuvassa ennen (apua nytte te näätte mitä me syyään).
Ja tässä jälkeen siivouksen. Vähän turhan monta vanhentunutta, tyhjää tai muuten vain unohtunutta tuotetta löytyi - tämä on asia, jossa saisi kyllä vähän skarpata! Ja jotta edes hitusen järjestys pysyisi jatkossa kasassa, lisäsin kaappiin pienet korit pikkutuotteille kuten teepusseille ja ns. kuivasnackseille.

PSST! Otan aasinsillan taas vinkata noiden pyykkipoikien käytöstä pussinsulkijoina. Näppäriä, pyssyy jauhot pussisa.
Ja tässä on keittiön nurkassa häpeävä romukaappi. Voitte uskoa, ettei tuolta löytänyt yhtää mittään. Hyvä, kun ovea uskalsi avata sen pelossa, että kohta joku lasikupponen kopsahtaa varpaille. Vähän piti pähkäillä, siirrellä ja järjestellä ja tehdä muutama riipaisevakin poisto, mutta oikealla näette siivouksen tuloksen - joka on muuten huikeasti pysynyt yllä nyt jo toista kuukautta! Ennätys! Enää kaappi ei ole kaiken kasaava romunurkka vaan ihan oikeasti toimiva säilytyskaappi, josta löytää heti etsimänsä.
Ja kaappiakin konkreettisempi siivouksen lopputulos näkyy meidän kirjahyllyssä. Tässä on ennen-kuva lähtökohdasta, kun siitä on jo muuton aikana ja muuton jälkeen toistamiseen karsittu turhuuksia pois. Oikeasti, edellisessä kämpässä kaikki kodin kirjat eivät edes mahtuneet tähän hökötykseen vaan kirjoja oli myös keittiössä, makuuhuoneessa..
Ja jotta karsiminen tuli tehtyä kunnolla, oli hylly ensin tyhjennettävä. Lajittelin kirjahyllyn sisällön osiin: kirjat, cd-levyt, dvd-levyt, pelit, albumit - ja näistä jokainen osio näistä vielä kahteen pinoon: minun tavarat ja avomiehen tavarat. Ja sitten vain lokkasimme pinojamme läpi. Kun jokaista piti siirtää ihan omin kätösin, tuli ainakin mietittyä jokaisen tavaran kohdalla mitä fiiliksiä se herättää. Säilöön? Ehdottomasti säilöön! Ehkä talteen? Eikun ehdottomasti pois (eli kierrätyskeskukseen, kirpparikasaan, paperinkeräykseen, roskiin tai annetaan kaverille-laatikkoon)!
Ja arvaatteko mitä? Poistettin yllättävän kylmästi kirjoja. Luovuimme myös kaikista(!!) leffoista ja dvd-boxeista. Pelit, joita ei koskaan pelattu, joutivat myös pois. Tulimme tulokseen, että olisi ollut sama heittää koko kirjahylly pois tai ainakin vaihtaa pienempään. Mutta emme sitä vielä tehneet, onhan tuo hyllykkö aika näppärä, kun siihen mahtuu nuo kitaratkin lattiatasoa viemästä. Ja nyt kun tuli monta hyllytasoa tyhjäksi, saihan siihen sitten taas siirrettyä muualta roinaa eikun aivan hirmuisen tuikitärkeitä tavaroita.

Loppuun voisin vielä vinkata, että ihan materian lisäksi listallani oli myös sähköistä siivottavaa kuten kovalevyn sisältö, digikuvat, selaimen kirjanmerkit.. tehokkaasti tulee kyllä säilöttyä niin tietokoneelle kuin puhelimeenkin kaikkea turhaa. Suosittelenkin harkitsemaan josko kävisit vaikka heti läpi kännykkäsi turhat puhelinnumerot, facebookin albumit, pinterestin boardit, instagramin seurattavat.. siitä se siivous, helpompi ja minimalistisempi elämä starttaa ja kohta puunaat pakastinta ihan pinkopoikeena!

Mites teillä muilla kodin raivaukset etenevät?

17 kommenttia:

 1. No ei nyt suju! Yritys on kuitenkin päällä koko ajan - työpäivän jälkeen ei vaan oikein hotsita :-) Kankaita olen vähän järkännyt eli resorit ja tukikankaat omissa laatikoissa. Niin ja kuteita ahdettu yhteen laatikkoon, niin ja tuunattavia vaatekasoja kierrätykseen. Olenhan jotain tehnytkin:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa aivan hyvältä, siitä se lähtee. Urakka vie aikaa ja välillä ei vain suju. Eikun tsemppiä, vapaapäivinä taas raivaushommiin! ;)

   Poista
 2. Aivan ihana blogi:)

  VastaaPoista
 3. AAAH! Tuu meille tekee toi sama. Oon miettiny kaappien siivoamista siitä asti kun olen kamat sinne sikin sokin heittänyt mutta nyt kun kaman määrä on VALTAVA, ei edes huvita aloittaa. Annoit vähän inspiraatiota!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos palkasta sovitaan, I'll be there ;D Aloittaminen onkin kyllä se vaikein osuus. Sitten, kun saa hommaa vähän alulle, karsimiseen voi jopa jäädä koukkuun! :)

   Poista
 4. Tää on ihan huippu tää sun projekti! Olenkin innolla seurannut sen etenemistä ja samalla saanut inspiraatiota (ja muistutusta) omaan siivousprojektiini. Mulla on tulossa tästä viikosta ihan kunnon tehosiivousviikko, joka sisältää mahdollisimman paljon kaikkea varaston inventaariosta lähtien. Suurin kiire johtuu siitä, että aloitan työharjoittelun ensi viikolla ja odotan innolla sitä, kun arki toimii sutjakasti ja työpäivän päätteeksi saa tulla siistiin kotiin, kun tavaroille on omat paikkansa :) Kivaa viikkoa sinulle!

  - Eppu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisella tehosiivousviikon minäkin tarvitsisin (tai -kuukauden!). Kiva, että olet saanut inspiraatiota! Tsemppiä sutjakampaan arkeen ja työharjoitteluun :)

   Poista
 5. Ei vitsi tehdään ihan samaa. Oon aika varma että mies ei ihan ymmärrä koneen ja papereiden siivoamisen olevan tärkeää mutta Kylläpä se tuntui hyvälle! Ainoa mikä hiukan harmittaa on se että saunallinen on vielä myytävää tavaraa, saunallinen myyty ja saunallinen heitetty pois. Niin yhtään rahaa ei ole säästetty! Tuommosesta määrästä. Mihinkähän se on menny. . Mahan kasvattamiseen varmaankin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi! Nyt tuli kyllä sellainen kommentti, jonka olisin aivan hyvin voinut sanasta sanaan kirjoittaa itse :D Olen huomannut myös, että vaikka tavara liikkuu ja myyntiä tekee niin silti ne rahat vaan katoaa, se on kumma juttu! Pitäisiköhän hankkia pankkipossu?

   Poista
 6. Mä olen saanut sen verran aikaiseksi, että varasin kirpputoripöydän ja pääsen jo lauantaina viemään tarpeettomia juttuja sinne. :) Vaatehuoneesta lähti pelkästään kaatopaikalle iso musta jätesäkillinen roinaa ja vähintään samanverran lähtee lauantaina kirpputorille myyntiin. Keittiön kaapit on osittain jo tsekattu, sekä vaatehuoneen kaapit. Seuraavaksi suuntaan kellarikomeroon. Ja kirjahylly/ dvd-hylly pitää muistaa myös käydä läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tehokkaalta vauhdilta! :) Muista kirppistelyssä realistiset hinnat ja se, ettei täytä pöytä liian täyteen. Ja mitä ahkerammin käy järjestelemässä pöytää, sitä helpommin ihmiset pysähtyy kurkkimaan pöydän aarteita. Hyvää myyntiä! :)

   Poista
  2. Kiitos kiitos! Mä olen aina pyrkinyt miettimään sellaiset hinnat jotka olisin myös itse valmis ostamaan nimenomaa kirpparilta. Pääasiana on päästä tarpeettomista jutuista eroon, eikä sen niin väliä, että mitä siitä itselleen rahallisesti jää käteen. Kun nyt pöytävuokran verran niin olen tyytyväinen. :) Hinnat kirpputoreilla ovat kyllä nousseet tuntuvasti vuosien varrella. Monesti törmää ihan käsittämättömiin hintapyynteihin.

   Poista
 7. Nämä ennen- ja jälkeen-kuvat on kivoja. Pitäis itsekin kuvata enemmän lähtötilanteita eikä pelkästään lopputuloksia. Mutta joskus lähtötilanteen kuvaaminen puhumattakaan kuvan julkaisemisesta on liian noloa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti ota kuvia, eihän niitä välttämättä tarvitse kelleen näyttää. Riittää, että itse voi katsoa lähtötilanteen ja lopputuloksen eron :) En se minäkään aivan kaikkea kehtaa julkaista ;)

   Poista
 8. Mulla on ollut ihan samanlaisia ajatuksia, mutten ole millään saanut aikaiseksi. Sentään Dymon olen hankkinut, että saisi tehdä purkkeihin tekstilappuja :D. Mua ärsyttää välillä, että meillä on oikeastaan yksi kaappi kuiva-aineille ja itse en oo kovin pitkä, osa tavaroista on todella korkealla. Kaappi on ahdettu ihan täyteen ja esimerkiksi ylhäällä perimmäisessä nurkassa saattaa olla todella vanhoja juttuja. Sitten jos vähennän kaapista jotain, niin mies alkaa selittää että kyllä sitä voi vielä käyttää.

  Osa leivontajutuissa on yhdessä laatikossa, makaroonit toisessa. Sitten meillä on keittiön yksi pöytä/laskutaso täynnä mausteita ja osa kuiva-aineista on myös siinä. Keskellä pöytää on meidän tän vuoden kasvatusyritykset, chilit ja muut ja toisessa päässä pöytää on tällä hetkellä mm. tehosekoitin, mehulinko + leivät. Mua niin ärsyttää ettei pöydän pintaa edes näy kunnolla, mutta kun ei niitä voi muka oikein muuallekaan laittaa :D.

  Sitten on tosi vielä astiat erikseen, niitä onkin sitten monessa kaapissa. Osa on sellaisia mitä ei edes koskaan käytetä. Ne on jotain mitä on saatu perinnöksi tai muuten vaan sukulaisilta. Vihaan muutenkin meidän keittiötä, sen kaappeja ja sitä pöytää. Se on niin ikivanha, ovet on väriltään paskanruskeat :D.

  Mies aina välillä sanoo, että pitäis remontoida keittiö. Sitten, kun kysyy että koska meinasit alottaa niin on aina liian kiire, se maksaa niin paljon ja kaikkea muuta :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän täysin! :D Entä jos yrittäisi pienen budjetin kunnostuksia keittiöön? Esim. sisustuskontaktilla saa uuden värin iltapäivässä ilman maalia tai ovien vaihtoa. Korkeita hyllylevyjä voi laskea, osan esillä olevasta voi siirtää piiloon tilaa viemästä ja hei, kyllä välillä vanhoja juttuja voi luovuttaa biojätteeksi ;) nyt kevään kunniaksi ottakaa yhdessä pieni keittiön minimalisiointi! tsemppiä!

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.