Ja koska aika ajoin toivotaan perusvinkkejä ompeluun, nyt niitä tulee. Toisin sanoen: vinkit kuinka pienentää trikoovaate omaan kokoon? Miten otetaan vaatteesta sivusaumoista sisään? Se on helppoa! (Huom: vinkit eivät ole ainoita oikeita tapoja, on myös muita keinoja riippuen vaatteesta, materiaalista..)
1. Mittaa ja leikkaa.
Pue vaate nurinpäin päälle. Mittaa sivusaumoihin nuppineuloin uusien saumojen kohdat. Huomioi nyt jo saumanvara mukaan niin ei varmasti tule pienennettyä liikaa. Neulaa merkit kumpaankin sivusaumaan silmämääräisesti. Ota tarvittaessa sisään myös olkasaumoista, jos pääntietä tai kainaloita tarvitsee "nostaa" ylemmäs. Riisu varovasti paita pois ja aseta vaate kaksinkerroin. Mittaa ja korjaa merkit niin, että kummaltakin puolelta tulee pienennettyä saman verran. Leikkaa ylimääräinen kangas pois. (Mutta vain jos sitä on reippaasti. Jos pienennät vain vähän, ompele ensin ja leikkaa lopuksi ylimääräinen pois. Se helpottaa etenkin joustavien kankaiden kanssa.) Nuppineulaa leikatut saumat oikeat puolet vastakkain.
2. Valmistele.
Vaihda oikeanväriset langat ompelukoneseesi ja säädä ompelukoneeseen joustava ommel. Jos et tiedä mistä sen saa, joudut katsomaan käyttöohjetta. Riippuen ommeltavasta materiaalista, vaihda koneeseesi pallokärkinen (jersey) ompelukoneen neula. Jersey-ompelukoneen neuloissa on pyöristetty kärki, niin se ei riko tekstiilinpintaa.
3. Ompele
Ompele ensin suoralla joustavalla ompeleella. Älä venytä trikoota ettei reunat rullaannu. Jos olet varannut reippaat saumanvarat, se helpottaa joustavien reunojen ompelua. Tarvittaessa ota toinen kierros ja huolittele reunat joustavalla siksak-ompeleella. Tai jos koneessasi on näiden yhdistelmä, ompele suoraan sillä. Itse joudun usein ompelemaan kahdesti, jotta joustavista pitkistä saumoista tulee varmasti myös käyttöä kestävä.
TAI käytä saumuria ja ompele uudet sivusaumat kaksi kertaa nopeammin. Ja jos saumurissa on väärän väriset langat, voi sauman vierestä ommella vielä ompelukoneella väärän värisen tikin piiloon. (Ja näin ainakin tulee superkestävä sauma!)
4. Viimeistele
Tätä ei ole pakko tehdä, mutta jos haluaa olla tarkka, voi sivusauman päätellä muutamalla pistolla piiloon. Leveähkösti tehdyt sivusaumat jäävät usein etenkin helmasta vilkkumaan. Kun jaksaa parilla tikillä käsin kiinnittää sauman, ei tarvitse heti olla korjausompelemassa irvistävää helmaa.
Ja näin on suuri koko kutistettu oikeaksi. Ei roiku enää päällä, vaan just hyvänkokoinen on!
Hei! Osaisitko neuvoa, voiko liian isoja bikineitä pienentää mitenkään? (Tai varmasti voi, mutta niin että näyttää vielä hyvältä)
VastaaPoistaHmm. Alaosaa pienentää helposti (saumoista vaan sisään), mutta oletan että kyse taitaa olla yläosasta. Vaikea sanoa ilman, että tietää millaisesta mallista puhutaan. Pystyiskö laidoista ottamaan sisään? Jos on hakaset, niitähän voi ottaa lähemmäs. Jos taas kuppi on liian iso, voisiko (ei-topatusta) mallista rypytyksillä tai pienellä laskoksella auttaa asiaa? Jos ei muuta, ns. kalanfileet voi ujuttaa biksuihin (tee sisäpuolelle viilto ja siirrä fileet vaikka toisista rintseistä), jolloin kokoa voi saada istuvammaksi. En tiedä olinkohan nyt yhtään avuksi? Tuossa kuitenkin muutama idea, joiden avulla voi mallista riippuen löytyä ratkaisu :)
PoistaYläosa on siis tuollainen perus kolmionmallinen lappulärpäke. Koko näissä on 42 ja ite olen 36, mutta ajattelin muutama vuosi sitten, että helpostihan nuo tuunaa sopiviksi, kuosi oli ihana ja alennushinta, niin en voinut vastustaa. Ylläripylläri löysin nuo biksun tässä yksi päivä kaapista ja mietin, että jokohan olisi aika kokeilla tehdä niille jotain :D Kokeilen näillä vinkeillä, kiitos!
PoistaLuulisin, etää lappulärpäkkeet ovat malleista helpoimpia. Joten eikun ota biksut vielä esiin etteivät unohdu taas ensi kesään.. :) pidän peukkuja onnistuneelle lopputulokselle! Maltilla ja hyvillä mitoilla sekä tuplatarkistuksella, niillä onnistut :)
PoistaOlet mielestäni muistanut ne tärkeimmät asiat, joilla homma tulee tehtyä ilman niitä perusvirheitä jotka itse on tehnyt. Edelleenkin kyllä leikkaan saumanvaran pois vasta ompelun jälkeen, trikoota on minusta helpompi ommella kun tukea on molemmin puolin.
VastaaPoistaOlen uusimassa "Mitä kaikkea saa rikkinäisestä sateenvarjosta" -postaustani ja huomasin, että olet tehnyt sateenvarjosta repunsuojan. Saan varmaankin lisätä kuvan postaukseen, siellä on jo ennestään kuvasi Coralle tehdystä takista? Laitan tietty linkin postaukseesi, jossa on ohje.
Saat toki lisätä sen :) ja jos vain hyötyä on, joukkoon voi yhdistää myös reppusuojaa aikaisemman postauksen sateenvarjon purkamisesta :)
PoistaNo tämäpä oli hyödyllinen meille ompelukonetta pelkääville! Olen kyllä kaikenlaista yrittänyt ommella, mutta ompelu on ollut niin harvinaislaatuista, etten ole virheistäni ikinä mitään oppinut. Ensinnäkään en ole tutustunut ompelukoneeni joustavaan ompeleeseen - tämä voisi selittää sen, että lähes kaikki trikoon ompeluyritykseni ovat menneet pieleen. Muuten olen kyllä yrittänyt ronklata säätöjä, mutta se on ollut sattumanvaraista. Toisekseen en ollut tullut ajatelleeksi, että tuollaisia tylppäpäisiä neulojakin on! Eri paksuiset sentään tunnen.
VastaaPoistaUskon, että en tosiaan ole ainoa, joka hyötyi tästä postauksesta - kiitos, että jaksoit tehdä sen! :)
Joustamattomalla ompeleella joustavan kankaan kuulostaa kyllä siltä, että sen jälkeen en minäkään uskaltaisi ommella.. :D Vaikka kuinka tylsää se onkin, sitä ohjekirjaa kannattaa vilkaista (itsekin opin siitä edelleen joka kerta uutta!). Kyllä ne säädöt, ompeleet ja neulat siitä sitten muistiin latautuu :) kiva kuulla, että postauksesta oli hyötyä. Ole hyvä, oli kiva olla avuksi :)
Poista