keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Ompele itse mekkosi (Helpot mekko-ohjeet).

Joku aika sitten ajattelin tekeväni vaatetutoriaalin pitkästä aikaa. Mekkoa toivottiin ja siitä se sitten lähti. Ei yksi mekko, vaan kokonainen sarja mekkoja! Seitsemän mekkoa, kaikki ilman kaavoja ja apuna vain jo sopivat vaatteet sekä mittanauha.

Mutta mitä sitä opittiin mekko-ohjeista? Kerrataas vähän. Tee se itse - mekot, näin ompelet itse erilaisia mekkoja:
Ohje 1: Perusmekko. Se kaikista helpoin malli, vain kaksi kappaletta (etu- ja takakappaleet) ja neljä saumaa sekä huolittelut. Hiaton ja joustava malli, jota voi soveltaa moneksi. Voi myös ihan samoin tehdä tunikan tai topin. Ohje tässä postauksessa.

Ohje 2: Trikoomekko levenevällä helmalla. Ohje opettaa samalla kanttamaan/päärmäämään yläosan. Puolikellohelmalla voi tehdä myös pelkän hameen, jos ompelee vyötärölle lisäksi esim. kuminauhakujan. Ohje tässä postauksessa.
Ohje 3: Helppo kangasmekko kapeilla olkaimilla. Mekkoa voi soveltaa muuntautuvaan Le Sac-mekkoon, jonka voi pukea pitkien nauhojen avulla loputtomilla eri tavoilla. Ohje tässä postauksessa.
Ohje 4: Trikoomekko tai miksei myös tunikakin? Ohje opettaa samalla kuinka ommellaan sivusaumoihin taskut ja kuinka huolitellaan hihansuut ja pääntie päärmäystä leveämmillä kaitaleilla. Ohje tässä postauksessa.

Ohje 5: Kangasmekko, jossa selässä pieni selkähalkio. Ohje näyttää myös vinkit kuminauhavyötärön ompelemiseen (ei kujana vaan kiinteästi mekon sisäpuolelle). Ohje tässä postauksessa.
Ohje 6: Ns. kääntömekko, jossa on erilaiset pääntiet etu- ja takapuolilla - mekon voi pukea ylle kumminpäin vain! Ohje opettaa myös kuinka mekkoon (tai puseroon) leikataan ja ommellaan omilla mitoilla hihat (hihanpituus sovellettavissa). Ohje tässä postauksessa.

Ohje 7: Takaa avoin mekko, jossa joustava yläosa ja joustamaton helma. Välissä kuminauharypytys. Ohje tässä postauksessa.

Ja niin eikä siinä vielä kaikki. Koska tunnetusti en osaa lopettaa, tulihan päälle ommeltua vielä kaksi muuta mekkoa!
Ompelin joustavasta pitsistä selästä avonaisen mekon ja kivasta kuosillisesta viskoosista spagettiolkaimisen mekon.

Ja koska jäi näköjään työvaihe-kuvaus päälle, kerrataas vielä pikaisesti:
Sovelsin pitsimekkoon sarjan ensimmäistä tutoriaalia (se violetti hiaton). Tein muutoksia olkainten leveyteen, pääntiehen ja leikkasin helman vähän leveneväksi - muuten toteutushan on ihan sama: olkaimet, sivusaumat ja reunojen huolittelut.
Viskoosimekko on aika pitkälti mustavalkoisen kangasmekon tutoriaalilla. Tähän laskostin "pääntiet" edestä ja takaa. Olkaimet eivät siis ole nauhakujassa. Tämä on muhkea mekko, joka sopii niihinkin päiviin, kun jätskiä on syöty liikaa - mekko peittää hyvin pömppövatsan! Ja mikä parasta, yhdestä kangaspalasta ei jäänyt kuin pieni kourallinen leikkuusilppua. Oli aika zero-waste-pattern, näin se pitäisi aina mennä niin ei jäisi tilkkuja haitoiksi!

Kyllä sai ompeluputken ansiosta oma vaatekaappi kivasti uutta täydennystä ja kangaspino puolestaan vähennystä (vain kaksi kangasta ostin näitä mekkoja varten). Nyt on helmoja, joissa hulmuta! Mutta mitäs sitä sitten seuraavaksi ompelisi?

Jos käytät tutoriaaleja oppina tai inspiraationa, linkitäthän! Näen mielelläni teidän versioitanne.

14 kommenttia:

 1. Tulipa hauskaan saumaan. Mä just eilen kattelin mekkoja yhtiin tuleviin häihin eikä oikeen säväytä mikään. Netistä tilatessa kootkin on aina vähän arpapeliä ja moni mekko maksaa maltaita. Ajattelinkin et hitsi kun osaisi ommella vaatteita tai edes muokata jo olevia :D kiitti ohjeista, pitääpä pohtia tarkoin josko kokeilis ihan oikeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile! :) kangaskaupoissakin on sopivasti alemyynnit menossa :) jos päädyt itse tekemiseen, valitse helposti ommeltava kangas ja yksinkertainen malli, jonka voi koruilla ym. asustaa juhlavammaksi häihin :)

   Poista
  2. EI HIATON! VAAN HIHATON!!!!!!!!
   Upeita mekkoja muuten!

   T. Finnish language

   Poista
  3. Kiitos :) t. murteella puhuminen/kirjoittaminen lienee sallittu, nyttekin päälä hiaton paita ;)

   Poista
 2. Kivoja mekkoja ja malleja, värejä. Mutta mä en osaa ommella, en ole ikinä edes kokeillut.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) no ainahan sitä voi joskus kokeilla ja opetella, ei ole liian myöhäistä aloittaa ;)

   Poista
 3. Kauniita mekkoja. Ihailen kun joku osaa ommella, mulla on peukku keskellä kämmentä tuossa asiassa.

  VastaaPoista
 4. Mistä tuo ensimmäisen mekon kanssa kuvattu kaulakoru on? Teitkö itse? Todella kaunis! :)

  VastaaPoista
 5. Mistä tuo ensimmäisen mekon kanssa kuvattu kaulakoru on? Teitkö itse? Todella kaunis! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) se tosin ei ole tekemäni vaan on ostettu ihan vaan HM:ltä :)

   Poista
 6. Kiitos! Näitä vinkkejä yhdistelemällä tein itselleni ihanan taskullisen trikoomekon, hyvin toimi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja kiitos itsellesi, että vinkeistäni oli hyötyä ja sait ommeltua mekon! :) kivaa!

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.