tiistai 12. heinäkuuta 2016

Tee-se-itse: Ompele mekko osa 7.

Nyt viimeinen mekkomalli sarjaan kaavattomat mekko-tutoriaalit! Tässä tulee helppo piste pitkän iin päälle.

Ks. Tee-se-itse-sarjan mekot: 1: hiaton trikoomekko, 2: kaksiosainen trikoomekko levenevällä helmalla, 3: taskullinen trikoomekko, 4: spagettiolkaiminen viskoosimekko, 5: kuminauhavyötäröllinen kangasmekko ja 6: Hiallinen ns. kääntömekko.
Vaihe 1: Valitse kankaat. Valitse joustamaton helmaosa ja joustava yläosa (tai sitten tee kokonaan joustavasta).
Vaihe 2: Leikkaa kappaleet. Leikkaa yläosaksi neljä viistoon leikattua kappaletta (pituus olkapäältä vyötärölle/uumalle, alaleveys vyötärönympärys jaettuna neljällä plus saumanvarat, yläleveys tahdotun olkaimen leveys plus reunojen kääntövarat). Leikkaa nelinkertaisesti, ylhäällä voi olla taite tai jos ei ole, huomioi saumanvara olkasaumalle. Leikkaa helmaosa myös nelinkertaisesti (etu- ja takakappale). Huomioi reilut leveydet, jotta joustamattomankin kankaan saa puettua päälle.
Vaihe 3: Ompele yläosan kappaleet. Jos olkapään kohdalla ei ollut taitetta, aloita olkasauman ompelemisesta (1). Käännä ja ompele suorempien laitojen reunat nurjalle (2). Merkkaa korkeus olkapäältä kainalon alle ja käännä laitojen reunat nurjalle merkkiin asti (3). Ompele sivusaumaa merkista alaspäin (4). Muista käyttää joustavia ompeleita!
Vaihe 5: Kokoa mekko. Ompele ensin helmakappaleesta sivusaumat oikeat puolet vastakkain. Jaa yläreuna esim. neljään. Kohdista merkit yläosan kappaleiden kanssa. Nuppineulaa yhteen oikeat puolet vastakkain. Mittaa vyötärönmpäryksen verran kuminauhaa. Yhdistä nauhan päät. Jaa myös nauha neljään ja nuppineulaa se mukaan vyötärölle. Lisää tarvittaessa nuppineuloja tasaisin välimatkoin. Venytä kuminauhaa ja yläosaa helman leveyden mukaan ja ompele päältä joustavalla ompeleella. Vaihtoehtoisesti vyötärölle voi tehdä myös kuminauhakujan tai  jos helma on myös joustavasta kankaasta, voi yläosan yhdistää suoraan helmakappaleeseen ilman kuminauhaa.
Vaihe 6: Viimeistele. Sovita mekkoa ylle. Nosta tarvittaessa sivusaumoja (tarkista ettei rintsikat vilku rumasti) ja halutessasi ompele edestä kappaleita yhteen sopivaan korkeuteen asti (aina hyvä kesken tutoriaalin muuttaa mielensä ja tehdä hävyttömän syvään uurretusta pääntiestä sittenkin siveellisen tylsä normaali). Lopuksi ompele helmakäänne ja silitä mekko.
Ja valmista on! Samalla tuli käytettyä kahdet jämäkangaspalat pois. Niistä ei yksinään olisi ollut juuri mihinkään, mutta toisiinsa yhdistettynä aika jees kokonaisuus.
Ja niin, vaikka edestä tuli ommeltua pääntietä yhteen, takaahan mekko on täysin avonainen - eipä olekaan niin tylsä malli!

6 kommenttia:

 1. Tästä tuli aivan upea, todella juhlavan näköinen <3
  Ihanaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) juhlavuutta tosiaan lisää tuo satiinivyö.. :)

   Poista
 2. Ihana! Saat tuon näyttämään niin helpolta ja nopealta!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Totuus on kaukana nopeudesta ja helppoudesta, kun lisätään pakettiin valokuvaaminen ja työvaiheiden kanssa sählääminen :D

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.