torstai 26. elokuuta 2021

Kosmetiikan kierrätystä osa 3

Kosmetiikan kierrätysideoista osa kolme! 

Tämä jatko-osan jatko-osa keskittyy kosmetiikan koteloihin, pulloihin ja pakkauksiin - mitäs niistä sais irti ja mihin niitä voisi uusiokäyttää jo ihan myös sellaisenaan? Seuraa paljon putsaamista ja pesemistä - koska se on a ja o, sen jälkeen kaikki on mahdollista.

Ks. postaussarjan osa 1 & osa 2

Kosmetiikan kierrätystä: Meikkikotelot

Tämä on vähän toistoa edellisiin, mutta kertaus on opintojen äiti: pese ja kuivaa. Kaikki kotelot saa kyllä tyhjäksi tavarasta. Jos se on ehjä, kuten luomivärikotelo, käy se myös vaikkapa matkakäyttöön. Pistä siihen päiväreissun verran nokareet kasvovoidetta. Tai tyhjennä siihen huulirasvahylsyn lopusta jämät. Tai yhdistä useamman huulipunan jämät yhteen koteloon, yksi väri jokaiseen nurkkaan. Siinä on vaikka käsilaukkuun monet huulipunasävyt mukana kompaktissa koossa.

Kosmetiikan kierrätystä: Muoviset pikkurasiat

Kaikki muoviset pienet purnukat ovat parhaista parhaimmat matka- tai jämäkäyttöön! Käsirasvaa käsilaukkuun? Oi, jes, tursaus koteloon ja menoksi. XL-kokoisesta shampoopullosta vain vähän mukaan yökylään? Oi, kyllä vain se onnistuu! 

Eli tässäkin toistan: pese ja puhdista. Pyyhi paperilla rasvajämät, pese tiskiaineella ja kuivaa. Helppoa! 

Kosmetiikan kierrätystä: Lasiset voiderasiat

Jos voit uutta ostaessa valita kahdesta materiaalista niin valitse aina lasi. Se on aina parempi valinta mitä muovinen. Ehkä raskaampi, ehkä helpommin rikkoontuva. Mutta kopsahtaa se muovinenkin halki, tai hapertuu ajan myötä. Ja pieni rasia ei lasinakaan paljoa paina. Lasisessa on se hyvä puoli, että se on helpompi puhdistaa. Voit vaikka laittaa tiskikoneeseen. Itse pesen usein rasioita myös kattilassa. Siinä samalla hoituu samalla kaikkien pöpöjen sterilointi helposti ja nopeasti.

Tässä (vanhassa) kuvassa on itse tehtyä (ja jo aikoja sitten loppunutta) kehäkukkavoidetta. Tein sen yrttivoidekurssilla ja siellä erityisesti vinkattiin, että kosmetiikkasäilytyksessä on aina lasi muovia parempi valinta. Lasipurkki on kasvovoide, jonka sain lukio-ikäisenä. Eli ihan jäätävän kauan sitten. Edelleen ehjä ja edelleen käytössä, vaikka kansi onkin jo vähän rupsahtanut vanhetessaan.

Kosmetiikan kierrätystä: Isommat muovipurkit

Vastaavat kooltaan isommat muovipurkit siirtyvät helposti pesun jälkeen mihin vain pientavarasäilytykseen. Voi toki laittaa muovinkeräykseenkin, mutta löytyisikö uusiokäyttöä vaikkapa käsityötarvikkeille? Jos ei muuta niin muovipurkissa on ainakin hyvä sekoittaa maaleja, liimaseoksia (eli liiman ohentamista vedellä) tai levitettäviä massoja. Aina on hyvä olla hollilla sellaista käyttöä varten purkki tai pari.

Kosmetiikan kierrätystä: Muovipullot

Oli se sitten shampoo- tai misellivesipullo, voi senkin tiskata puhtaaksi! Etiketti pois ja pullo on valmis uusiokäyttöön. Pulloa ei tietenkään voi käyttää mihinkään elintarvikkeisiin liittyvään, mutta siihen voi vaikkapa laimentaa vahvaa siivoustiivistettä tai laittaa etikkaa (esim. pyykkietikka). 

Kosmetiikan kierrätystä: Pipettipullot

Nämä ovat kinkkisempiä pulloja kierrättää. Mutta kunnon pesu ja sen jälkeen voi tahtomalleen tökötille testata: onko koostumus oikea, jotta sen saa imastua pipettiin ja puserrettua pipetistä ulos? Tällä pullolle ei tällä erää löytynyt käyttöä, mutta jätän varalta talteen.

Kosmetiikan kierrätystä: Dödöt

Olen alkanut siirtymään ei-muovisiin-dödöpakkauksiin, mutta mies käyttää perinteistä dödöä ja näiden muovikos se kovasti harmittaa. Tajusin kuitenkin (nyt vasta!), että saahan tuonkin auki!

Pienten saksien kärki reunan ja pallon väliin ja PLOP. Dödöpallo lähtee yllättävän helposti pois. Samalla voi muuten järkyttyä: dödö ei koskaan ole niin lopussa mitä luulee - sisällä on aina vielä vähän jäljellä!

Mutta mitäs tehdä sitten poistetulle pallolle ja pestylle dödöhylsylle?

Pallon voi kierrättää. Olen nähnyt dödöpalloja kuusenkoristeiksi muutettuna. Jos kerää paljon palloja, kukapa estää niistä (valo)pallonauhan tekemistä? Hyväntuoksuinen dödö pallo toimii jo itsessään jonkin aikaa tuoksupallona. Tuo pallo on muuten yllättävän kova, kävisiköhän se myös pingispallona tai muussa pikkupallopelissä?

Ja entäpä hylsy?

Se kuuluu joko muovinkeräykseen tai sitten..

..entäpä jos laittaisitkin sisälle jotain uutta, työnnät pallon kiinni ja otat uusiokäyttöön? Mietin toimisko? 
Ja sehän toimii! Laitoin sisällä kylmägeeliä. On muuten helppo levittää, eipähän tarvitse sotkea käsiä ja saada hölmöläisenä kylmägeeliä silmään (kohtalontovereita? Kauhea kokemus!). Pallo myös hieroo kivasti, joten plussaa sekin. Toimisin muuten varmaan siis myös ihan matkakokoisena hieromavälineenä (ja sisälle hierontaöljyä?).

Loppuun kevennys..

Kun kaikki ei mene kuten luulisi! Kuten aiemmin mainitsin, pesen usein kerralla pieniä kosmetiikkapurnukoita ja laitan ne kattilaan kevyen tiskauksen jälkeen, jotta lähtee kaikki mahdolliset pöpöalut ja hajut pois. Kaikki muovipullot ja -purkit eivät aina selviä kattilapesusta vaan ne kutistuvat. Näiden koosta lähti noin puolet pois. Oikealla suihkeosa, jonka olisi pitänyt mahtua sisään, mutta piloille meni.

Mutta onneksi se ei ihan hirveästi haitannut! Säilytin suihkeosan ja kas, ei mennyt kauaa siihen, kun huomasin yhden toisen osan sopivan siihen. Kierteet olivat just hyvät, suihkeen putkilonpituutta piti vain saksilla lyhentää. Tuli tosi kiva, pieni matkasuihkepullo!

Eli postauksen pointti tiivistettynä: älä heitä roskiin, vaan puhdista ja uusiokäytä.

Jos sinulla on aiheeseen sopiva vinkki niin kommenttiosasta on vapaa, kuulisin vinkin mielelläni!
 

2 kommenttia:

 1. Nerokas tuo dödöpulloniksi! :) Eipä ole tullut mielenkään, että sitä voisi käyttää uudestaan jonkin muun tuotteen kanssa.
  Kyllä niistä aiemmista nikseistäsikin on jäänyt jotain mieleen, kun jokin aika sitten otin uusiokäyttöön juuri tyhjentyneen pienen pumppupullon. Itse pullo olikin sitten halki, mutta onneksi muistin, että pelkän pumpun voisi ehkä yhdistää toiseen pulloon ja se olikin just eikä melkein sopiva pieneen pulloon, jossa säilytämme tiskiainetta (koska isosta pullosta tulee aina ihan liikaa kerralla). Nyt sitä saa kätevästi tipan kerrallaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö! Itsekään ennen ole hoksannut, että senhän voi uusiokäyttää. Mahtavaa, että niksejä on jäänyt mieleen ja tullut sitä kautta hoksausta käyttöön :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.