tiistai 17. elokuuta 2021

3 x ison purkin kierrätys

Purkki, pikkuämpäri vai suljettava muoviastia? Millä tuota nyt kutsuisi. Sanon nyt isoksi muovipurkiksi. 

Ja tämä on postaus erilaisista ideoista miten kierrättää vastaava purnukka! Kolme ideaa: viiden minuutin idea, vartin kierrätys ja noin puolen tunnin projekti! 

Lähtötilanne oli tässä. Kolme toistensa kaltaista muovista purkkia, joita en ole hennonnut heittää pois. Ehjiä ja hyviä säilytykseen. Mutta niiiiiin kovin rumia sellaisenaan. Ei mitään silmäniloja ei laisinkaan.

Purkin voisi päällystää hyvin erilaisin tavoin. Itse päätin, että käytän näihin nyt vain ja ainoastaan uusiokäyttöön lähteviä matskuja tai muista kässäprojekteista jääneitä jämiä. Eli toteutus täysin 100 % kierrättäen (kuumaliimaa mukaan laskematta).

Joten here-we-go, KOLME IDEAA:

3 x ison purkin kierrätys:
5 minuutin idea

Askartelubetonipurkki muuttui viidessä minuutissa pelkistetyn yksinkertaiseksi säilytyspurkiksi. Etiketti lähti ihanasti yhtenä kappaleena eikä jättänyt jälkeensä liimatahraa. Jäljelle jäi kiva harmaa pinta, joka ei mielestäni mitään päällystystä tarvinnut. Pienet valkoiset rivat kylkiin ja avot, valmista!

Näin sen tein:

"Porasin" ensin isojen saksien kärjillä reiän yläreunaan. Reikä on hyvä alku, josta saa leikattua reunan pois. Ensin kannattaa leikata laidasta niin, että jättää vielä 1 cm varaa tahdottuun leikkausrajaan. Kun saa paksumman reunuksen pois, muovi on joustavampaa ja sen helpompi leikata tasaisesti. Viivottimella ja kynällä kannataa merkata leikattava kohta, jotta purkin suusta ei tule vino.

Ripoja varten merkkasin ensin ison neulan kärjellä paikat. Sitten porasin pienillä, terävillä saksilla pyöreät reiät (isoilla olisi voinut lohjeta liiaksi). Työnsin nyörinpalat (uusiokäytettyä jämää ison lahjakassin kantohihnoista) reikiin ja tein solmut purkin sisäpuolelle. Nyöri oli muovia, joten päät pystyi vielä sytkärillä "sulattamaan" niin solmunpää eivät rispaannu.

Säilytyspurkki pääsi eteiseen. Naamioituu aika hyvin hyllytasolle, eikö? Siitä tuli koirankakkapussien paikka. Eivätpähän enää pyöri hyllytason reunalla ja siitä alas. 

Kahvipussikorit ovat mittatilaustyönä äidiltä. Niissä ovat paperinkeräys, kauppakassit, sateenvarjot ja muu eteisen sälä hyvässä järjestyksessä. Lattian muoviämpäri on koiran hihnan paikka. Se on myös itse tehty prodepurkista, ks. postaus tästä. On kyllä ollut kestävä kierrätys, se on ollut monessa paikkaa säilyttimenä!

3 x ison purkin kierrätys:
15 minuutin idea

Partaäijäpurkki eli lempeämmin turkkilaisen jogurtin purkki sai ylleen vähän enemmän vaivannäköä. Tuossahan ei ole etikettiä mitä ottaa pois, joten purkki oli päällystettävä jollain. Meinasin ensin kangastilkulla, mutta se ei jotenkin luonnistunut. Valitsinkin sen sijaan korkkia!

Näin sen tein:

Leikkasin yläreunan pois kuten edellä olevasta purkista. Sitten pätkin korkkiteipin suikaleita purkin pituisiksi paloiksi. Teippasin suikaleet purkin kylkeen vähän limittäin. Suikaleet olivat jostain kokeilusta ylijäämää, en edes muista mistä. Nyt sain ihanasti käytettyä ne johonkin järkevään ja kivaan projektiin. 

Lopuksi lisäsin pohjaan kuumaliimalla puuhelmet. Nekin olivat toisesta työstä irti vedettyjä ja koska niissä oli vanhaa liimaa kiinni, ei niitä ole voinut moneen muuhun käsityöhön käyttää. Tähän sopivat just loistavasti.

Tästä ei tullut säilytyspurkki vaan kukkaruukun suoja. Sisälle solahti ruma kukkaruukku ja mököttävä* muratti. Lämminhenkinen korkkipinta, mukavat puuhelmet ja pieni vihreys saa tuoda eloa tuohon kovin kylmään elektroniikan täytteiseen kulmaan.

*Mököttövä siksi, että sen kaikki muut kaverit kuoli. Yritin pelastaa muratin kasvattamalla pistokkaaseen juuret ja istuttamalla sen uudestaan. Katsotaan elpyykö. Murattia mainostettiin minulle helppona kasvina, mutta my ass. Sehän heittää veivit, kun vain kävelee sen ohi väärällä tavalla.

3 x ison purkin kierrätys:
30 minuutin idea

Sitten työläin muodonmuutos! Jos edelliset olivat melko pelkistettyjä ja minimalistisia muodonmuutoksia, tämä on sitten vähän enemmän boho. Ehkä ei ihan puoleen tuntiin ehtinyt, mutta aika lähelle kuitenkin. 

Näin sen tein:

Yläosa veks kuten edellä ja sitten kuumaliima käteen. Aloitin pohjasta ja kierritin ympärille paksua juuttinarua (jämää virkatusta juuttikorista, ks. postaus), sitten jämäpuutikkuja (osassa myös jotain liimatuhrua valmiiksi, mutta sehän ei haittaa, kun jäävät piiloon) ympärille ja muovireunan ylle pujottelin ohuempaa juuttinarua (sekin jämää em. juuttikorista).

Lopuksi pätkäsin ylimääräiset pituudet puutikuista pois, kun en halunnutkaan korista niin korkeaa. Liimalla lukitsin reunaan vielä viimeistelyksi valkoista makrameejämää. Pisteeksi iin päälle, jämien jämistä tein ison tasselin purkin eteen.

Säilytyskoriksi sekin pääsi laukkujen alle. Vaihdan välillä tiheäänkin laukkua ja niiden sisältöjä. Tähän koriin on nyt hyvä tipauttaa laukusta turha kyydistä pois. Eivät jää eteistasolle pyörimään vaan pysyisivät koordinoidusti tästä yhdestä korista.

Mistä muodonmuutoksesta tykkäsit eniten? 

10 kommenttia:

 1. Alin ehdottomasti, koska sen aion toteuttaakin (vöhennän narukerän kokoa ja saan kivan roskiksen ompelupöydälle)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiva! Vastaava sopisikin kyllä tosi hyvin ompelupöydän roskikseksi! :)

   Poista
 2. Ensimmäinen. Helposti ihan kaunista.

  VastaaPoista
 3. Kaikki oli hienoja toteutuksia. Itsekin säilytän pieniä sankoja/ purkkeja nyt niille tuli käyttöä . Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä - kiva, jos tykkäsit vinkeistä! :)

   Poista
 4. Itse tein vanhasta ämpäristä ja ämpärin pohjalle nurinpäin mahtuvasta muovipurnukasta altakasteluruukun. Altakasteluruukuissa yleensä on keskikohdassa syvennys, jossa on pystysuuntaisia aukkoja mahdollistamassa syvennyksessä olevan mullan kostumisen ja tasainen kohta reunoilla. Saman asian ajaa, jos multa on astian reunoilla ja tasainen kohokohta jää keskelle. Purnukkaan leikkelin reunoihin pystysuuntaisia aukkoja, ja pohjaan reijän vesitilan täyttöputkelle. Sen voi tehdä mistä tahansa kovemmasta rullalle taipuvasta muovista, joka ei painu helposti kasaan. Täyttöputken työntää purnukkaan tehtyyn reikään. Täyttää ämpärin mullalla ja istuttaa kasvit.

  Tässä virityksessäni on kasvanut tänä kesänä parvekkeellani erittäin hyvin kärhö ja basilika. :)

  Saman voi tehdä pienimuotoisemminkin sisällä oleville ruukuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Altakasteluruukku kuulostaa kyllä hyvältä! :) pidänpä ideasi muistissa, jos tulisi joskus sopivat ämpärit tai muut vastaan :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.