torstai 28. huhtikuuta 2022

Viherkasvit: kierrätysideoita osa 1

Oho, tuli vähän blogitaukoa. Oli vähän käsitöistä ylipäätään taukoa. Ei ole huvitellut tehdä. Sen sijaan olen huseerannut viherkasvien kanssa. On tullut ja mennyt kasveja. Yritelmiä, viritelmiä. Ja kun tuossa aiemmin keväällä suoritin lähes kolmen tunnin ruukkujen ja multien vaihto-operaation viherkasveilleni, tuumasin, että viherkasvienkin kanssa kyllä voi tehdä monenlaista käsityötä ja kierrätystä. 

Päätin tuoda tätä uudehkoa viherkasvi rakkausharrastusta myös niiden teemojen kautta enemmän esille blogiin - ja ensimmäisenä siitä ajatuksesta nostan esiin ideoita mitä voi kierrättää kasviharrastukseen tavalla tai toisella. Ekana vuorossa viisi vinkkiä pakkaushävikki-teemalla! Mitä kotitalouden yleisiä pakkausjuttuja voi hyödyntää kasvien kasvatuksessa? 

Kierrätysvinkki kasviharrastukseen 1/5 
Munankennot

Klassikkokierrätystä jo syntyessään ja siitä on hyvä aloittaa: munankennot, hyviä taimipotteja eli kasvatusalustoja. Tässä kuvan yritelmässä tosin ei itänyt loppupeleissä yhtään mikään muu kuin home, mutta olen aikaisemmin useita kertoja onnistunut laittamaan muovialustalle muovikennon alaosan, koloihin multaa, siemenet kyytiin ja jonkinlainen huppu päälle kosteustasapainon ylläpidoksi. Kun siemenet itävät ja kasvia pukkaa, voi alut poimia käsin tai kuopassa vaikka lusikalla multineen isompaan ruukkuun. Tämä tosin pitää hoksata tehdä ennen kuin juurilla loppuu tila, kennojen syvennyksiin kun ei paljoa multaa mahdu. Munankennojen sijaan voi käyttää myös toisesta päästä taiteltuja vessapaperihylsyjä, mutta ainakin munankennon kanssa välttyy hylsyjen taittelulta.

Kierrätysvinkki kasviharrastukseen 1/5 
Ei-pantilliset muovipullot

Pesty soijakastikepullo, kas - siinäpä hyvä huppu miniruukun (tai isomman ruukun suoraan kasvin alun päälle multaan töpättynä) päälle! Saman ajaa mikä vain pestävä, läpinäkyvä muovipullo. Suositus tietenkin, että ei leikota pantillisia vaan pantittomia pulloja. Pullon voi isolla veitsellä/puukolla halkaista ja pohjakappaleen huuhtelun jälkeen "pullohuppu" on käyttövalmis.

Kierrätysvinkki kasviharrastukseen 3/5 
Kukkien vesisäiliöt (ja muut vastaavat umpinaiset putket)

"Aika tavaran kaupittee" on äitini hokema ja näin kävi myös näiden muovisten vesisäiliöiden osalta! Olen ihan varma, että vanhimmat putket ovat vähintäänkin ylioppilasjuhlista - ja niistä juhlista on piiiiitkä aika.

Pussillinen näitä on ja nyt ovat olleet tehokkaassa käytössä, koska olen alkanut tuuheuttamaan tiettyja kasveja aina nappasemmalla pätkän kasvia ja pitämällä sitä vedessä (vesi vaihdettava aika ajoin) kunnes kasvin varteen puskee juuria ja kunnes kasvinpätkä näyttää siltä, että se on valmis multaan laitettavaksi.

Todella käteviä nämä putket! Niitä on vielä useammassa pituudessa ja paksuudessa, jokaiselle kasville löytyy sopiva putki. Toki saman voi tehdä kapeassa lasissa, mutta minulla ei juuri ole sopivia sellaisia laseja.

Kierrätysvinkki kasviharrastukseen 4/5 + 5/5

Maito- ja mehutölkkien korkit
Deodoranttipallot

Jos suojaruukku on liian syvä tai siihen tarvitsee vain vähän sisälle koroketta (jotta ilma kiertää paremmin), voi suojaruukun pohjalle laittaa tölkkien muovikorkkeja! Erittäin helppo kierrätysniksi.

Toinen erikosempi koroke syvään ruukkuun on dödöpallot! Olen näitä alkanut keräämään talteen (pallot tulee muovihylsystä tosi helposti irti, saksen kärki vain pallon ja muovireunan väliin ja PLOP, pallo on ulkona! Huuhtelu ja pallo on käyttövalmis mihin vain!) ja nyt löysin hyvän käyttötarkoituksen! Palloja useampi pohjalle ja ruukku päälle. Pallot kestävät hyvin kasvin painoa ja ne on helppo tarvittaessa huuhdella puhtaaksi.

Lue Kosmetiikan kierrätystä -postauksesta lisää dödöpallojen kierrätyksestä.

Extravinkki:
Hedelmäpussit

Näitä yritän välttää, mutta kyllä niitä silti joskus aina ja jatkuvasti tulee kotiin. Yritän käyttää aina kaikki uusiksi. Jos ei koirankakkapusseina niin sitten kasvien elvytyshuppuina tai uusien alkujen alkusuojana. Monesti ohjeissa kehotetaan käyttämään kelmua (reiät pisteltyinä), mutta en mielellään kertakäyttöistä muovikelmua halua käyttää, etenkin kun hedelmäpussi ajaa ihan saman asian. Läpi ei näe yhtä helposti, mutta se onkin aina kiva jännitys, kun avaa muovitusta ruukun ympäriltä - se on kuin pientä lahjaa avaisi, kun ei koskaan tiedä mikäs tilanne se siellä muovin alla on!

Näillä fiiliksillä uusi kasvikokeiluja (ja kierrätyksiä) kohti!

Tästä löydät kaikki kasvi-aiheiset postaukset. 

2 kommenttia:

  1. Mä oon joskus kuullut, että joku on vienyt juhlien jälkeen noita kukkien putkiloita kukkakauppaan takaisin. Ovat kuulema ottaneet mielissään vastaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin hyvä idea tarjota putkilot takaisin oikeaan tarkoitukseensa :) varmasti moni kukkakauppias ottaa mielellään käyttöön! :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.