sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Vappupallon kierrättäminen

Hyvää vappupäivää!

Se on muuten toukokuu - eikö olekin hullua? Olen vielä sisäisesti ehkä maaliskuussa. Ja ehkä vielä väärässä vuodessakin. Tämä vuosi ja kevät on kulunut niin hurjalla temmolla, ettei mukana pysy.

Vappu tuli ja meni - mitä jäi jäljelle? 
Vappupallot.

Tiesitkö muuten, että helium on uusiutumaton luonnonvara? 

Joku voisi puolustella Ylen uutisen perusteella heliumpalloja, että niiden heliumhan on kierrätty. Mutta se on vähän virheellinen kuvaus, koska helium on ylijäämää, sivutuotetta, joten ei terminologisesti oikein uusiokäytettyä.. Toivoisin, että palloihin menevälle heliumille löytyisi jotain muuta hyödyllisempää käyttöä (heliumihan käytetään mm. lääketieteessä ja teknologiateollisuudessa), kun kyseessä on kuitenkin todella arvokas jalokaasu ja käyttökohteena niin lyhytikäinen ja kerttistuote kuin pallo narun päässä, jonka tarkoitus on tuoda vain hetken iloa.

En muista, että minulla olisi koskaan ollut lapsena foliopalloa. Eikä ole ollut aikuisenakaan. Tämä pallo tupsahti töihin ja kun perjantaina poistuin vikana toimistolta, nappasin pallon mukaani. Ajattelin, että parempi ilo siitä on, kun pöllin sen mukaani kuin, että jätän sen pyörimään yksin tyhjään toimistoon.

Tuulinen pyörämatka teki pallolle vähän runtua ja sehän aloitti hitaan tyhjentymisen. Kotona en jaksanut kauaa pallon kitumista katsoa, vaan tuikkasin sitä neulalla - koska en tiennyt uskaltaako sitä suoraan saksilla leikata pohjasta (nauratti vähän ylivarovaisuuteni, mutta parempi niin). Mutta tyhjentyvänä yksilönä se ei ainakaan poksahdellut tai tyhjentynyt tavallisen ilmapallon tavoin.

Tyhjensin pallon kokonaan. Otin narun ja kuunsirpin muotoisen painon talteen. Näkisin, että muovisirpistä voisi tulla joskus vaikka maalattuna ja koristeltuna kiva kuusenkoriste?

Olen kuullut, että jotkut tyhjentävät pallon niin, että seuraavana vuonna voivat pillin avulla puhaltaa palloon uudet ilmat. Se on kyllä hieno tapa! Mutta, jos ei halua säilyttää palloa uudelleentäytön vuoksi niin...

..miten foliopallon voisi uusiokäyttää?

Muodosta ja koosta riippuen, pallon voi kääntää nurin ja..
- käyttää lahjapaketoinnissa paperin korvikkeena
- pienet palat sopivat kortti- ja muuhun askarteluun 
- entäpä, jos muovin päällystäisi ja käyttäisi karkkipapereiden tapaan vaikkapa toilettilaukuksi?
- tai kukkaruukun koristeruukuksi?
- hahmopalloissa on usein kapeita ulokkeita, nehän voi vaikka leikata silpuksi ja käyttää kierrätettynä confettina, jos sellaisia tarvitsee johonkin juhliin? (Ja juhlan jälkeen confettisilpun voi myös hyvin käyttää uudelleen seuraavissa juhlissa!)
- muodosta riippuen voisi toimia myös roskapussina - vain aukko kylkeen ja käyttöön?

Ja tiesithän, että foliopallot kuuluvat sekajätteeseen? Vaikka on foliopallo, ei se kuulu metallinkeräykseen, koska siinä on niin paljon muovia. Mutta ei myöskään riittävästi, jotta sitä voisi muovinkeräykseen laittaa.

Itse taittelin pallon nyt jemmaan. Taiteltuna meni tosi pieneen ja litteään tilaan. Jää vielä mietintään päättyykö tämä pallomateriaali joskus paketointiin vaiko johonkin askarteluun. Aika saa näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.