perjantai 1. huhtikuuta 2022

DIY: Siivoussuihke + muita zero waste -vinkkejä

Tämä ei ole aprillia: nyt puhutaan siivoamisesta!

Siisti koti the best. Siivous on ärsyttävää, mutta silti niin kivaa. Ja siitäpä poiki huhtikuun eka postaus kaikille kevätsiivousta (ja ihan tavallistakin siivousta!) miettiville. Tässä tulee muutama ekologinen vinkki siivoukseen!

Vinkki nro. 1: Kirjallisuus

Kyllä, siivouksesta löytyy myös faktaa kansien välissä. Esimeriksi tämä uusi kirja ekosiivouksesta oli aikastas mainio. Paljon käytännön vinkkejä ihan aasta ööhön joka lähtöön. Kuvitus oli myös kiva. Tykkäsin.

Vinkki nro. 2: Tee itse siivousaineet

On kapitalismin tuotosta se, että jokaiseen asiaan pitäisi olla siivousaine. Miettikää kuinka montaa putsaria mainostetaan jo yksistään keittiöön! (Ihan sama kosmetiikassa: miksi ihmeessä on ujutettu ajatus, että pitäisi olla kosteusvoiteet vartalolle, käsille ja jaloille erikseen? Ihan samaa ihoa se on!) Ei se ole kuin rätti ja pari ainetta, sillä pärjää. 

Olen vuosikausia tehnyt siivousaineita itse. Joko niin, että ostanut tuhtia kamaa ja sitä laimentanut suihkepulloihin (esim. tiskiaineita voi hyvin vähän laimentaa, eipä tule sitä vaaraa että lorahtaa liikaa) tai ihan muista aineksista yhdistämällä. LISÄYS 12.4.// Itse tekemällä saa hyvin siivousaineita ihan kotoa löytyvistä aineista, joihin ei tule turhia lisättyjä kemikaaleja. Vähemmän on enemmän.

Etikka, vesi ja tiskiaine, se on putsareista paras.

Tämä on klassikko: 
2 dl etikkaa
3 dl vettä
muutama tippa tiskiainetta

Kaikki pulloon ja suudin suihkulle (jotta ruiskit kunnolla, hienojakoista etikkasuihketta ei ole kiva hengittää). Käyttää voi melkein kaikilla tasoilla. Sama ohje löytyy myös edellä mainitusta kirjasta, siinä se on nimeltään ikkunaputsi!

Tuoksu etikkamainen, mutta jos kestät sen hetken, se kyllä haihtuu pois. Ja kai sitä mieluummin haistelee ohikiitävän hetken etikkaa kuin huoneilmaan jäävää keinotekoisia siivousaineiden tuoksuja ja kemikaaleja, vai mitä? 

Vinkki nro. 3: Siivoa siivouskaappi

Jos ei ole välineet kunnossa, tuskin tulee niitä käytettyäkään. Eli siivoa myös välillä siivouskaappi.

Itse olen pyrkinyt karsimaan vuosia kestäneessä minimalismi-projektissani myös turhia siivousvälineitä ja -aineita. Se on ollut hidasta, koska olen halunnut osan käyttää kuitenkin loppuun. Osan aineista olen antanut muualle suoraan kiertoon - miksi säilyttää sellaista ainetta, josta tiedän etten sitä käytä (esim. liian vahvan tuoksun takia)?

Tässä siivouskaappini viimeisimmän siivouksen yhteydessä: ennen ja jälkeen. Kyllä sieltä taas karsiutu vaikka ja mitä! Selkeyttä myös siivouskaappiin. Mitä helpommin se imuri sieltä liikahtaa ulos niin sitä parempi. 

Vinkki nro. 4: Hyödynnä zero waste -mahdollisuudet

Minun siivouskaapistani löytyy myös roskia. Eikun ihan siivousjuttuja nekin! Kuten nämä: oivia zero waste -siivousvälineitä! 

Suuret koiranruokasäkit: erittäin hyviä isoja roskasäkkejä. Vanhat froteepyyhkeet ja -kangasjämät: erittäin hyviä, pestäviä jynssäysrättejä (esim. katso tästä postauksesta siivousapuri; vinkki nro 4). Pakkausnarut esim. kukkalähetyksistä: erittäin hyviä monenlaiseen sitomiseen (liittyy myös siivoamiseen, jos tekee esim. karsimisoperaatiota tai vastaavaa). Vanha pyöränlamppu (josta vastakappale meni rikki): erittäin hyvä taskulampun korvaaja (jostain olen oppinut, että jos siivouskaappi on eteisessä, siellä on hyvä olla aina varalta taskulamppu). Vanhat hammasharjat: erittäin hyviä pikkupaikkojen jynssäreitä monenlaiseen siivoamiseen, voi sitten heittää roskiin, kun harjakset menevät superällöttäviksi. 

Ja suosikkini: 
Reikäiset sukat: erittäin hyviä pikkuputsaajia sellaisiin paikkoihin, joissa on joko siivousaine tai siivottava kohde niin tuhtia tavaraa, että normisiivousrätti jäisi pesussakin likaiseksi. Sukasta on myös hyvä leikata pala, ei tarvitse käyttää koko sukka. Mutta toisaalta kokonainen sukka sujahtaa hyvin käteen ja sillä on helppo pyyhkiä vaikkapa kaihtimien välistä (koska nekin keräävät ihan superpaljon pölyä ja muuta skeidaa. Että sukka käteen ja jynssäämään! 

Jos sinulla on vastaavia zero waste -siivousvinkkejä, kuulisin mielelläni!  

2 kommenttia:

  1. Siivoaminen toden totta voi olla ihanan yksinkertaista. Soodaa ja etikkaa ei tosin kannata sekoittaa samaan reseptiin, sillä ne neutraloivat toisensa. Etikka tepsii parhaiten kalkkiin, sooda rasvalikaan.

    Usein näkee kirjoitettavan, että "kosmetiikkaa tai siivousaineita ilman kemikaaleja". Muistetaanpa se, että etikka, vesi ja soodakin ovat kemikaaleja. Turhia, petrokemian tai vaarallisia määriä kemikaaleja voi yrittää välttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Tämä onkin ollut mielessä, että pitäisi täsmentää asiaa - hyvä siis, kun kommentoit, koska nyt sen teen! :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.