perjantai 17. maaliskuuta 2023

DIY: Muotoiltu matkatyyny kierrättäen

Nyt tulee ehkä vähän erikoisempi postaus..

..mutta tämä voi kolahtaa jokaiselle, joka käyttää muotoiltua niskaa tukevaa tyynyä nukkuessaan. 

Olen käyttänyt muotoiltua tyynyä varmaan jo vuosikymmenen. En voi reissussa sietää mitään kahisevia ilmavia tyynyjä, saan niistä vain niskan jumiin ja seuraavaksi päiväksi migreenin. Joten olen jo vuosikausia kuljettanut aina, kun on ollut mahdollista omaa tyynyä mukana. Siitä on jo tullut vähän vitsi, minä ja tyynykassini. 

Ja nyt kun oli aika vaihtaa tyyny uuteen (aina välillä on ostettava uusi), päätin et kierrätän vanhan tyynyn kooltaan vähän pienemmäksi matkatyynyksi! Pienempi tyyny, helpompi kuljettaa mukana.

Tyynyhän on yhtä vaahtomuovimassaa, se on helppo leikata lyhyemmäksi. Vähän makoilin tyynyllä ja mittailin mikä on minimi, että pää pysyy tyynyllä. Kyllä siitä aika hyvän siivun pystyi ottamaan pois.

Tyynyn leikkaamisen jälkeen lyhensin myös suojakankaan ja sitten ompelin päädyn umpeen.

Ja matkatyynyllehän on tehtävä myös matkatyynyn kokoinen matkatyynynpäällinen!

Sopivasti pyykistä tuli puhki kulunut Marimekon tyynyliina. Se ihan repesi alaosasta! Koskaan ei ole käynyt näin, kyllä ei ole laadulla pilattuja.. Mutta kun ei tuosta normityynyliinaksi ollut, sai se kelvata matkatyynylle.

Leikkasin tyynynpäällisestä pitkät sivut auki ja tein taskullinen tyynyliinan poikkiteloin eli toiseen suuntaan mitä se oikeasti on. Kankaan Kaivo-kuviointi on nyt väärinpäin, mutta kankaan kääntämällä tyynyn vähiten kulunut osa eli tyynyn takapuoli pääsi vielä käyttöön. 

Ja eikä siinä vielä kaikki! Kun kerrankin istuin ompelukoneen ääreen (sitä ei paljoa kuluneena vuonna ole tapahtunut), ompelin tyynylle vielä mittojen mukaan sopivan suoja- ja kantokassin.

Tein kassin vedenkestävästä ns. satikkakankaasta. Liukasta kuin mitä, mutta ilmaakin kevyempää. Tyyny sujahtaa just hyvin kassiin ja tyynyn päällekin mahtuu vielä jotain, jos olalla kassia kantaa. Ja jos reissussa olisi niin suojakassi toimii myös hyvänä varakassina. 

Olen ihan innoissani tästä matkatyynystä. Ei sillä, että tässä olisi pitkiin aikoihin mitään reissattu tai matkustusta muutenkaan aloittamassa, mutta jo yhden yön reissuissa tämä alentaa sitä stressiä, että pelkää nukkuvansa huonosti ja saavansa ennen kotiinpääsyä hirveän niskajumin ja migreenin huonosta tyynystä. Plus matkatyyny vähentää myös sitä stressiä, että enää ei tarvitse pelätä oman tyynyn unohtamista! Joskus ajatellut, että kamala, jos unohtaisi tyynyn johonkin hotelliin tai junan hattuhyllylle. Milläs sitä sitten kotona nukuttaisiin? Nyt on tuokin uhka deletoitu.

Yksi pieni, helppo homma ja sain vanhalle tyynylle uuden tarkoituksen ja samalla vanhan tyynyliinan vielä käyttöön. Käsiin jäi vain tilkkupala ja tyynyn pois leikattu kappale. Sekin varmasti joskus jonkun käytön löytää.

Vinkki! Sama idea toimii myös tavallisille tyynyille! Voit hyvin pienentää tyynyn ja kierrättää koristetyynyn sisustyynyksi. Toinen vaihtoehto on käyttää tyynyn sisus missä vain missä tarvitset vanutäytettä kuten vaikkapa pehmoleluissa.

Pitihän sitä myös testata: sohvalla pienet iltapäiväpäikyt.

Hyvin toimi, vaikka oli jo littaan nukuttu tyyny, silti satakertaa parempi kuin moni mössötyyny. Jos kierähtää, kyllähän se leveys loppuu ja pää tippuu tyynyltä, mutta maksan sen hinnan siitä, että saan helpommin kooltaan pienemmän tyynyn reissuun kuin reissuun mukaan. Tämä on niin näppärän kokoinen, että menee isompaan laukkuun tai vetolaukkuunkin, jos ei ole hirveästi muuta pakattavaa. 

Kuvassa myös vanha viilentävä naamio! Käytössä edelleen! Ks. postaus: DIY rentouttava silmänaamio

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.