tiistai 3. lokakuuta 2023

Kolme tapaa tehdä pieni kukkaro (Ompele tilkuista osa 1)

Viime viikkoisen pitkäpiimäisen sairastelun jälkeen istahdin vihdoin ompelukoneen ääreen. Päätin ottaa tilkkuhommat alle - ihan itsen ja ehkäpä teidän lukijoidenkin inspiraatioksi.

Seuraa ideoita ajatukseen: mitä tehdä yhdestä tilkkupalasta?

Poimin nämä palat kierrätyskeskuksen saa ottaa -laarista. Ovat jotain huonekalujen verhoilun näytepaloja. Paksumpaa ja ohuempaa, keskimäärin noin 25 cm paloja eli eivät kovin suuria.

Mitä kaikkea kivaa näistä voikaan tehdä, jos pääosin käyttää ideaan vain yhden tilkun eikä lisää muuta kangasta?

Tässä ideaksi kolme tapaa tehdä pieni kukkaro!

Pussukat, penaalit, kukkarot - hyvin yleisiä valintoja tilkku-ompeluihin. Ja tässä kolme aika perinteistä mallia pikkupussukaksi: HELPPO pussukka, vielä HELPOMPI pussukka ja ihan kaikista HELPOIN, superhelppo pikkukukkaro!

Kolme tapaa tehdä pieni kukkaro 1/3
Helppo kukkaro tarranauhakiinnityksellä

Tämä oli vähän kuin keinonahkaa. Leikkasin 19x25 cm palan kahtia, pyöristin reunan, leikkasin toisesta laidasta lenkin, ompelin tarranauhapalat paikoilleen ja sitten sivusaumat. Lenkkiin lisäsin klipsin.

Myös tarranauha ja klipsi lähtivät nyt puretuista jutuista uusiokäyttöön.

Kolme tapaa tehdä pieni kukkaro 2/3
Helppo kukkaro nyörikiinnityksellä

Klassinen, ehkä nykyisin vähemmän käytetty malli: pyöreä pussukka kiristysnyöreillä. Leikkasin 19 x 27 cm palan kahtia, pyöristin alareunat, ompelin yläreunoihin käänteen, ompelin sivusaumat, pujotin nyörin. Kaksi nyöripätkää kulkee vastakkaisiin suuntiin. Kun pätkät solmii päistään yhteen, pussukka kiristyy päistä vetämällä.

Myös nyöri on uusiokäytössä, taisi olla joskus pienessä amppelivirityksessä.

Tämä kangas on kyllä aika hauska, jotenkin tulee joku 1800-luvu mieleen. Vähän kuin tikkikangas, mutta ei kuitenkaan. Ja kaksipuolinen! Yritin kovasti tutkia kumpi on oikea ja kumpi nurja puoli, mutta ei kyllä selvinnyt, olivat niin samanlaisia.

Kolme tapaa tehdä pieni kukkaro 3/3
Helppo kukkaro vetoketjulla

Ja ei kukkaroita ilman vetoketjupussukkaa! Kuin leopardin täplät, tästä tuli veikeä! Malli on ihan perus, nurkkasaumoilla ja tavallisella vetoketjulla.

Myös vetoketju uusiokäytössä, myös vetoketjun tupsu jämälangoista.

Tästä tuli melko söpö! Pysyy myös pystyssä myös ihan tyhjänä, yllättävän jämäkkää materiaalia tuo kangas, vaikka on muuten hyvin pehmeää. 

Ja huomaatteko pussukassa yhden erikoisen pienen yksityiskohdan?

Tein vetoketjulle ns. sivustopparit mistä muustakaan kuin ylimääräisestä pätkästä vetoketjua! Roskiin olisi mennyt ylimääräinen pätkä, mutta teinkin niistä stopparit. Kierrätystä parhaimmillaan viimeistä palaa myöten.

Kolme kukkaroa, monta tilkkua jäljellä.

Voitte siis arvata, että tästä tulee pieni postaussarja! Lisää on luvassa!

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.