maanantai 13. toukokuuta 2024

6 x Kasvitukikeppi - Viherkasvien kierrätysideoita osa 2

Kasvi-intoilija täällä taas! Multienvaihto on monella jo tehtynä varmasti, mutta kun kesää kohti ja kesällä viherkasvit intoutuvat kasvamaan niin tässä muutama idea miten annat isommille ja pienemmille kasveille kuten köynnöksille vähän tukea - kierrätysmatskuista tietenkin.

DIY: Kasvitukikeppi kierrättäen 1/6

Jos pientä ja väliaikaista tukea tarvitsee, homman hoitaa mikä vain puutikku. Grillitikku, jäätelötikku tai vaikka sushipuikko kuten vasemmalla. Helppoa, ei tarvitse edes tehdä itse tikulle mitään, tökkäät vain multaan.

DIY: Kasvitukikeppi kierrättäen 2/6

Periaatteessa sama, mutta metallista. Tässä joku randommetallitikku, jonka taivutin kaarevaksi. Toimii erittäin hyvin tuollaisten kasvien kanssa, joiden lehdet tuntuvat leviävän liian laajalle alueelle toisistaan. Koukkumaiseksi taivutettu metallitikku pitää varret kivasti supussa.

DIY: Kasvitukikeppi kierrättäen 3/6

Samma på svenska, mutta isommassa koossa! Jos ei ihan enää tikku riitä, vaan tarvitsisi ihan keppiä jo, niin tee se vaikka vanhasta, katkenneesta pesulahengarista. Isoilla leikkureilla toinen viisto laita pois ja toinen pihtien avulla mutkalle - siinäpä se, kasvitukikeppi on hetkessä valmis.

Näinviissiin, tältä se näyttää käytössä. 

Tykkään myös siitä, että pesulahengari on materiaalina suht näkymätön tukikeppi.

DIY: Kasvitukikeppi kierrättäen 4/6

Ja eihän sen tukikepin tosiaan suora tarvitse olla - kokeile myös kaarevaa tukikeppiä! Tässä tosin metallikaari on askartelumetallilankaa alunperin, mutta toki puretusta työstä (joten solahtaa kategoriaan kierrätetty). Keppi on vain u-muoto, päät tökätty ruukun reunoille multaan. 

Huomatkaa myös kasvin kiinnitys vanhalla hiusklipsillä! Nuo ovat ihan parhaita, eivät litistä kasvia, mutta pysyvät silti hyvin paikoillaan.

Sama kaari myös aiemmassa kasvissa vähän suuremmassa koossa. Vasemmalla lähtötilanne, oikealla tilanne vuoden jälkeen - lisää tähän vielä toinen kasvupuolikas niin köynnös oli jo sen näköinen, että kaarta näkynyt enää milliäkään.

Eli vähän järeämpää tukikeppiä tarvitsi tilalle! Ja näin tein sen kierrättäen:

DIY: Kasvitukikeppi kierrättäen 5/6

Isompi tukikeppi - se syntyy pahvista, paksua juuttinarua, muovipusseista (tai kelmusta) ja teipistä.

Mietin, että toimiiko, voiko onnistua ihan näin yksinkertaisista materiaaleista? Kokeillaan kuitenkin!

Niputin teipillä kolme kartonkikerrosta yhteen. Ei ollut valmiiksi paksumpaa ja tarpeeksi pitkää pahvia, joten kerroksilla mentiin. Toisen pään leikkasin v-muotoon. Muovitin pohjan teippaamalla ympärille kirkasta muovipussia. Sama se mitä muovia, kunhan on pahvi umpiossa eikä pääse kosteus läpi.

Sitten kierin juuttinarua yhtenä pötkönä pahvin ympärille. En käyttänyt mitään liimoja, ihan vain teipin pala alkuun ja loppuun. Voi sitten vaikka tarvittaessa purkaa ja käyttää köyden vielä johonkin muuhun.

 

Ja voila!

Pahvitukikeppi multaan ja kasvi ympärille. Tästähän tuli aika loistava, vaikka itse sanonkin. Edestä katsottuna tuki on leveä ja jättää osan kasvista varjoon. Pitää siis aina muistaa käännellä kasvia, jotta saa valoa tasapuolisesti.

Naurattaa muuten oma pohdinta, että voinko vain laittaa pahvin ympärille muovia - että kärsiikö kasvi siitä muovista jotenkin? Sitten muistin, että onhan niitä muoviruukkujakin, joten eihän se nyt mitään siitä kärsi.

DIY: Kasvitukikeppi kierrättäen 6/6

Ja jos haluaa pyöreää tukikeppiä niin senhän voi tehdä myös mistä vain pahviputkesta - ja jos ei ole pahviputkea niin vaikka sitten metalliputkesta. Tämä tässä on joku pyörään liittyvä tarpeeton metalliputki. En edes tiedä mikä se on ollut, mutta roskiin oli kuulemma menossa.

Paitsi, että ei mennyt roskiin vaan kukkapurkkiin!

Päällystin tämänkin ensin muovilla ja sitten korkkikontaktin ja -teipin jämäpaloilla. 

Tästä tuli aika kiva! Ylös putken päälle jätin pienen raon, johon saa kasvin pään hiusklipsillä paikoilleen.

Että kierrätyksellä mentiin, ensin olin menossa kaupoille ostamaan bambu- ja kookostukikeppejä, mutta enpäs sitten mennytkään. Nolla budjetilla kierrättäen tukikepit kaikissa mitoissa, kyllä onnistuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.