maanantai 26. syyskuuta 2011

Siirappia ja juhlahattuja.

Viikonloppuna juhlittiin synttäreitä. Kyseessä ei kuitenkaan ollut Coran syntymäpäivä, vaikka otuksella onkin kuvassa synttärihattu päässään. Sankarina oli avomieheni ja koska hän ei halunnut isosti juhlia ("Riittää, että Coralla on partyhat!"), hänen toiveensa myös tahdoin toteuttaa.
Kyhäsin pienen synttärihatun ja koiraa vahingoittamatta kiusasin Coraa pienellä kuvaussessiolla. Väritulosteena yksi parhaimmista kuvista pääsi värikuvana kehyksiin ja miehelle "Coran lahjaksi".
"..lopeta jo, nolottaa.."
Synttärihattu teema jatkui synttärikorttiin asti. Coralla on siinä koirien omat hattubileet. Mies tykkäsi, se tykkää kaikista eläimistä, joille isketään mikä vaan hattu päähän. En tiä miksi. Hassu mies.
Synttärihattu-toive ei jäänyt kuitenkaan "ainoaksi lahjaksi". Ostin pullon kuohuvaa juomaa ja muutaman pienen lahjan (ihmeitä tapahtuu, kerrankin ostin lahjan itsetekemisen sijaan!).
Yksi ostetuista lahjoista oli hauska koiramuistikirja. Tämä oli kuulemma aikojen lahjoista paras!
Yhteiseen perinteeseemme kuuluu, että synttäriaamuina herkutellaan ja nautitaan iso herkkuaamupala. Kakkua ei kuulemma saanut leipoa, joten tein mielessä pyörineen amerikkalaisen aamupalan. Pekonia, munia ja amerikkalaisia pannukakkuja siirapilla. Tuhti aamuksi, mutta kerrankos sitä!
Amerikka-teema jatkui myös jenkkiläiseen omenapiirakkaan, jota tein ekaa kertaa elämässäni. Avomiehen mukaan ei kuulemma saa jäädä ensimmäiseksi ja viimeiseksi sillä se oli todella hyvää!
Kokonaisuudessaan piirakka näytti tältä: ei kovin kauniilta. Aloitin taikinakuoren hyvin, mutta sitten loppui kärsivällisyys ja lätkin loput taikinasuikaleet päällekkäin. Mitä väliä onko ne kaikki tiptop ristikkäin pujotettuna, eihän se maku siitä miksikään muutu..
Amerikkalainen omenapiirakka
200 g voita
6 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 dl sokeria
0,5 dl kylmää vettä
omenoita (itse käytin 4 kpl)

Ohje: Sekoita huoneenlämpöinen voi, jauhot, suola ja sokeri. Lisää murumaiseen taikinaan vesi. Vaivaa kiinteäksi ja laita pussissa jääkaappiin 1-2 tunniksi. Kuori ja kuutioi omenat. Painele 2/3 taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Kauli jäljelle jäävä taikina ja leikkaa suikaleiksi. Levitä omenat vuokaan ja asettele suikaleet päälle. Sivele reunat vedellä ja ripottele päälle sokeria. Paista 175 asteessa 40 min. Jos pinta tummuu, peitä foliolla ja alenna lämpöä. Tarjoile kermavaahdon kanssa.
Ja voi, että oli hyvää!
post signature

2 kommenttia:

  1. Helmi-Mummon mielestä tuo omenapiirakka on symppis :)) (ja pakko kokeilla)

    VastaaPoista
  2. Helmi-Mummo,
    jos kokeilet, toivottavasti pidät siitä vähintäänkin yhtä paljon ;)

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.