maanantai 5. maaliskuuta 2012

Toive: tyllihame.

On taas aika toteuttaa yksi lukijan toive. Char toivoi tyllihameen ohjetta tulevia kevään juhlia varten.
Koska minulla on jo yksi hyvä juhlatyllihame, en ruvennut tekemään toista, vaan hyödynnän jo tehtyä hametta. Olette nähneet tämän hameen päälläni esimerkiksi tässä hääjuhla-asussa.
Tässä myös toinen esimerkki: satiinimekko (myös itse kaavoitettu ja ommeltu), jonka helma nousee ihanan kellohelmaiseksi pöyheän tyllihameen ansiosta. Kuvasta näette myös tyllihameen pituuden.
Tyllihameen voi tehdä eri tavoin, mutta minä tein sen alushameesta ja sen päälle kerroksittain kasvavasta tyllistä. Hameen voi tehdä ilman alushamettakin, jos karhean tyllin raapivuus ei haittaa. Seuraavaksi kökkö kuvatutoriaali ja pitkä selostus ompeluvaiheista. Kysy rohkeasti, jos et ymmärrä!
1-2. Tee alushame: mikä tahansa malli käy, voit tehdä a-linjaisen hameen, puolikellon tai täyskellohelmaisen hameen. Jälkimmäiseksi mainitun teet näin: piirrä hame, joka on periaatteessa kaksi ympyrän sädettä. Eli mittaa lantion ympäryys ja mitta kuinka pitkän hameen tarvitset tyllin alle. Lisää mittoihin muutama lisäsentti saumavaroja varten. Aseta esim. puuvilla- tai polyesterikangas kaksi kertaa keskeltä kahtia niin että kangas on neljä kertaa päällekkäin. Suorita matematiikkaa: jaa lantion ympäryksesi piillä ja jaa luku vielä kahdella niin saat pienemmän ympyrän säteen. Mittaa tämä säteen pituus kankaan keskeltä taitettua saumaa pitkin kaarevasti (B). Leikkaa kaaren mukaisesti kankaan pyöreä keskus pois. Mittaa nyt leikatusta laidasta helman pituus (A) ja leikkaa ylimääräinen kangas pois. (Leikkaamista helpottaa, kun nuppineulaat nelinkertaisen kankaan  päällittäin.) Leikattuna kangas on iso pyörylä, jonka keskellä on reikä. Sinun pitäisi mahtua helposti sujahtamaan reiän läpi. Käännä alushameen helma ja huolittele yläreuna valmiiksi.

3. Leikkaa tyllihameen osat. Tarvitset 2-4 metriä tylliä riippuen tyllihameen kokonaispituudesta ja tahtomastasi pöyhkeydestä. Leikkaa koko tyllikangas leveyssuunnassa suikaleiksi niin, että jokainen suikale on esimerkiksi 20cm x 150cm. (Taittele tyllikangas päällittäin, niin leikkaaminen nopeutuu.)
4. Rakenna tyllihame. Ompele kaistaleita alaspäin kasvaksi (ompele ensin ylhäältä alas kerrokset ja yhdistä sen jälkeen kerrokset päistään yhteen = takasauma). Saumurilla ompelu on helpointa, mutta tavallisellakin ompelukoneella onnistuu. Jos esimerkiksi aloitat yhdellä kaistaleella, rypytä sen alareunaan kaksi kaistaletta ja toisen kerroksen alareunaan kolme kaistaletta jne. Voit rypyttää (eli "työnnät" pitempää kaistaletta rypyille lyhyemmän päälle) samalla kuin ompelet. Rypytyksen ei tarvitse mennä 100% symmetrisesti. Jatka kunnes hameen pituus ja pöyhkeys on mielestäsi hyvä. Esimerkiksi näillä kaistelemitoilla kunnon fiftarityyliseen tyllihameeseen saa ujutettua jopa kahdeksan suikaletta alimmalle kerrokselle. Itsellä taisi mennä alimmas kolme tai neljä kaistaletta. Ylimmäs myös ompelin yhden kangaskaistaleen (ks. tyllihameen kuva), koska halusin tyllin alkavan ylhäältä vähän lempeämmin.
5-6. Kun kummatkin hamepuoliskot ovat valmiit, yhdistä ne yläreunoistaan toisiinsa. Rypytä tarvittaessa. Ompele reunat yhteen ja lisää vyötärönympäryksesi (tai lantion, jos haluat pitää hametta lantiolla) verran kuminauhaa. Ompele leveä kuminauha suoraan hameeseen päät yhdistettynä tai käännä hameeseen kuja, johon pujotat ohuemman kuminauhan.
7. Lopuksi viimeistele hame. Voit ommella tyllin reunaan kanttinauhaa, mutta koska kanttinauhaa tarvitsee tuhottoman paljon, voit myös vain kääntää tai saumuroida reunan.

EDIT// Hame pysyy hyvänä, kun vältät pesua ja säilytät väljästi ripustettuna. Älä hätäänny, jos tyllihame ikään kuin painautuu kasaan käytössä. Pöyhimällä saa eloa takaisin!
Jotta toivetta ei nyt täytettäisi ihan vanhalla hameella, tein myös toisenlaisen "tylli"hameen pitsistä. Se on tarkoitettu itsellä arkikäyttöön pikkuhameitten alle, mutta miksei sama idea toimi juhlissakin!
Osta jämäkkää pitsiä sellaisenaan kangaskaupasta tai löydä kirpputorilta pilkkahintainen verhokappa.
Leikkaa verhosta kankaasta suorakulmio. Lyhyempi mitta on hameen pituus ja levempi mitta korreloi hameen pöyhkeyttä (esimerkiksi 2-3 kertaa lantion leveytesi). Ompele suorakulmio lyhyistä päistä toisiinsa ja liitä vyötärölle joko leveä kuminauha rypytettyyn reunaan tai tee kuminauhalle nauhakuja.
Verhon kierrätyksessä oli plussapuolena se, että hame valmistui hurjan nopeasti, kun alahelmaa ei tarvinnut huolitella lainkaan. Tarvitsi tehdä vain kaksi ommelta, takasauman ja nauhakujan.

EDIT// Idea: voit myös tehdä sellaisenaan pidettävän pitsihameen, kun liität sen alle alushameen.
Pitsi on mukavan jämäkkää, että se nostaa trikoisetkin hameet vähän pöyhkeämmäksi.
Pitsi toimii myös koristeellisena elementtinä, kun hameen laskee pilkottamaan päällyshelman yli.
Nyt on kaksi erilaista hametta buustaamaan helmoja. Jos joku mietityttää, kysy! Autan mielelläni.
post signature

18 kommenttia:

 1. Oi kiitos tästä! Mulla on ihan pian edessä hääpuvun ompelu ja sen alle tarvitsen tyllihamosen. Eiköhän se näillä ohjeilla onnistu!

  VastaaPoista
 2. Kirsikka,
  ole hyvä ja tsemppiä ompeluun! :) Jos tulee ajatuksia tai kysymyksiä niin eikun uutta kommenttia tulemaan ;)

  VastaaPoista
 3. Kiitos, kiitos, kiitos! :) Kyllä näillä ohjeilla jokin tyllihame tulee tehtyä!

  Char

  VastaaPoista
 4. ihan älyttömän ihania noi molemmat ! vois joskus kokeilla tehä tommonen :)

  VastaaPoista
 5. Hei! Huomasin juuri tyllihameiden ohjeet. Mun pitäis tehdä tyttärilleni juhlamekkojen alle tyllialushameet, mutta ongelmani on se etten ole juurikaan ommellut vaatteita peruskoulun käsityötuntien jälkeen. Eli kysymykseni kuuluu, miten tuon mustan hameen ohjeen saa sovellettua lasten kokoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuen tyttöjen iästä ja mekkojen mallista suosittelen seuraavaa ainakin alushameen suhteen: ota avuksi jo käytössä ollut, sopiva hame, jonka avulla leikkaat kaavat. Aseta hame kaksin kerroin olevan kankaan päälle, leikkaa sen mukaan isoilla sauma- ja kääntövaroilla. Helpompi siitä on pienemtää kuin suurentaa :) Voit myös vaihtoehtoisesti ommella tyllin alle jo käytössä olevan ohuen hameen. Tai tee pieni trikootuubi, "minari". Tai ota tyttäristäsi mitat ja ompele niiden mukaan "laatikkohameet" eli lantion ympärys + 4cm x hameen pituus + 4cm. Tyllien "pienentäminen" lasten kokoon käy varmaan vain käytännön kautta: leikkaa kapeammat suikaleet ja ala yhdistelemään kappaleita pöyhkeyden mukaan.

   Tai jos tuntuu, ettei homma lähde käyntiin, voit myös harkita tyllihameen versiota, jossa ei tarvitse ommella, vaan sidot tyllikaistaleita vyötärökuminauhan ympärille. Ymmärtäneeksi tämä on aika suosittu etenkin lasten tyllihameina :) http://www.cutoutandkeep.net/projects/how_to_make_a_tutu_2
   http://www.cutoutandkeep.net/projects/no_sew_tutu_2

   Tsemppiä ompeluun mikäli siihen päädyt! :)

   Poista
 6. Kiitos kovasti vastauksesta. Eiköhän näillä ohjeilla onnistu. Aikaakin on elokuulle asti, joten ei haittaa vaikka eka tekele ei onnistuisikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, on kiva auttaa, jos vain sen pystyy tekemään :)

   Poista
 7. Kauhee kun sun blogi on inspiroiva! alkaa kaikenlaisia ajatuksia muhimaan päässä ja varmaan kohta täytyy kaivella kangasarkkua. Pahastutko jos lainaan ideaasi muuttaa mummoverhot hameeksi? Tässä olen pohdiskellut mistä ja miten toteuttaisin täydellisen hörhöhameen, muttei sitten oo leikannu niin paljon pääkopassa että oisin nuo pitsiverhot ja liinat tajunnu, aivan täydelliset tuon reunan ja normitylliä kiinnostavamman kuvioinnin kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) En todellakaan pahastu, inspiroitumista vartenhan blogini täällä on :) Kunhan muistaa linkittää oikein alkuperäisiin postauksiin niin olen tyytyväinen :)

   Poista
 8. Moi,

  Löysin blogiisi sattumalta etsiessäni tyllihameen ohjetta. Jäin sitten lueskelemaan muutenkin ja ai kuinka inspiroivia ideoita! Pakko kehua ja kiittää tyllihameen ohjeesta. Sait juuri uuden lukijan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista ja siitä, että jäit tutustumaan enemmänkin. Tervetuloa mukaan myös jatkossa lueskelemaan ideoita! :)

   Poista
 9. hei kysyisin että oletko ne tyllit vaan ommelleut toisiinsa kiinni vai onko niiden välissä jotain? kun kangas kaupassa neuvottiin ompelemaan ne siihen alushameeseen kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ompelin tyllikappaleet (=kerrokset) vain toisiinsa ja sitten siitä se ylin kerros vain kankaaseen. Tapoja on monia, jotku tekee jopa kokonaan ilman alushametta :)

   Poista
 10. Mahtava blogi. Mun olis tarkoitus tehdä oikeasti muhkea tyllialushame pinup/rockabilly tyylisen hameen alle, oli noin 10m tylliä, josta nyt sitten ajattelin sen väkästää, mutta siis voiko tuon tehdä useampaan päälekkäiseen kerrokseen, siis esim. Kolme kerrosta tylliä, joissa jokaisessa kolme-neljä kerrosta rypytettynä? En ole eläissäni tylliä ommellut, tai siihen sen kummemmin tutustunut.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirta :) Varmasti voi tehdä, jos oikein nostoa tahtoo! Luulen, että reippaalla rypytyksellä kaksi kerrosta riittää, kolmesta voi tulla jo melkoinen ballerina-tyllihame ;) tylli on helppoa ommella, pääset jyvälle varmasti helposti. Muista vain säätää tikki hyvän pituiseksi niin ommel kestää paremmin :) yksi vinkki suuren tyllimäärän käsittelyyn on myös se, että varaa kunnolla työskentelytilaa. Tylli on aika jämäkkää tavaraa alkuun ennen kuin pehmenee. On helpompi työstää tylliä, jos on kunnolla pöytätilaa (huom: pöytätilaa, ei lattiatilaa, josta tylli kerää tehokkaasti kaiken pölyn, karvat ja hiukset itseensä - tyllistä roskien poisto ei käy yhtä helposti kuin monesta muusta tekstiilistä). Tsemppiä hameen ompeluun! :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.