lauantai 17. lokakuuta 2015

DIY: sanabanneri.

OMM Design / Make your own banner
Sanabannerit. Ja niistä varmaan suosituin on OMM Designin banneri, vaikka toki muitakin hienoja versioita on. Ihastelin juurikin tätä Make your own banner-boxia Helsingissä Zicco-lastenvaateliikkeessä (siellä on myös paljon kaikkea ihanan leikkisää pikkusisustussälää!) ja kivan myyjän kanssa siellä puhuin bannerin materiaalista, sen värivaihtoehtoista ja kiinnityksestä.. kunnes myyjä ihan suoraan ehdotti, että ihan hyvinhän bannerin voisi tehdä myös itse. No niimpä. Ja niinhän minä tein.
Superhelppoon tee-se-itse-sana-banneriin tarvitset: haaraniittejä, rei'ittimen, sakset ja pahvia tai ohutta muovia muutamia arkkeja (määrä riippuu kirjainten määrästä ja koosta).

Vinkki: valitse kirjainten väriksi ihan mikä vain, myös haaraniittejä on myytävänä esim. pastelinvärisinä!
Vaihe 1: Leikkaa kirjaimet. Leikkaa suoraan tai käytä mallina tulostettuja kirjaimia. Lisää ylös leveimmän kirjaimen mukaan mitoitettu palkki - ilman yläpalkkia kirjaimet puuroutuu yhteen kuten yläkuvassa vasemmalla. Tulosteisiin ei tarvitse leikata erikseen palkkia, voit pitää vain yhtä mallina, jonka keskelle asetat leikattavan kirjaimen.
Vaihe 2: Tee reiät päihin. Tähtää palkin keskelle ettei kirjaimista tule yhdistettyinä vinkkuroita. Pyöristä päät rei'ittämisen jälkeen niin palkit sulautuvat yhteen paremmin (ilman pyöristämistä terävät kulmat törröttäisivät).
Vaihe 3: Jos käytät kartonkia vahvempaa materiaalia kuten minä, eikä kirjainten aukkoja voi ns. puhkomalla leikata, on jostain kantilta leikattava kirjaimen läpi. Teippaa nämä leikkuujäljet piiloon (teipit tietty kirjainten taustapuolelle).
Vaihe 4: Toista vaiheet 1-3 jokaisen aakkosen kohdalla. Tuplasti. (Tämä oli hidasta, leikkelin muovia useana iltana..)
Vaihe 4: Huomaa, että sanojen koostamista helpottaa, jos leikkaa sanojen väliin pikkupaloja. 
(Vinkki: välipaloihin voi tehdä myös jonkin tietyn kuvion kuten alkuperäisessä sanabannerissa, ks. postauksen eka kuva).
Vaihe 5: Yhdistä haaraniiteillä kirjaimet toisiinsa! Yeah, valmista!
Tässä minun kirjaimet. Lähes kaikki tuplana, osa vokaaleista triplana. Joitakin silti vielä puuttuu, pitää leikata lisää.
Ja on muuten helppo ja nopea yhdistellä mitä vain sanoja! Hyvin koukuttavaa!

Tee-se-itse-versio on muuten hyvä myös siinä mielessä, jos ei tarvitse/halua koko kirjainkavalkaadia, vaan vaikka yhden tietyn sanan yksittäiseen tilaisuuteen/tilaan. Esimerkiksi synttäreihin "onnea"-bannerin tekemiseen ei kauaa menisi aikaa eikä vaivaa!
Ja vaikka tekisi kaikki kirjaimet triplana, eivät ne vie säilöttynäkään pientä laatikkoa enempää tilaa. Tietyt sanat voi myös "kiertää läjään" haaraniittien kanssa, jos ei jaksa purkaa kirjaimia toisistaan.
Oli kivaa, nyt heippa! 

4 kommenttia:

 1. Kiva, kun jätit blogiini kommentin, niin löysisn tieni tänne. Täällä taitaa olln minulle enemmänkin luettavaa, sillä tykkään tuunailla ja tehdä itse. Iso ilo tulee siitä, kun vanha esine saa tuunailun jälkeen uuden mahdollisuuden:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tulit vierailemaan :) tervetuloa myös jatkossa mukaan! Blogissani valtaosa jutuista on vanhan kierrättämistä uudeksi tavalla tai toisella :) siitä se suurin ilo minullekin tulee :)

   Poista
 2. Aika mainio idea, heti alkoi pyöriä mielessä mikä voisi olla kiva teksti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) sehän voisi olla ihan mikä vain ihan millä kielellä vain! ;)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.