sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Mitä kuuluu minimalismille?

Minulla oli tällä viikolla loma. Ihan oikea lomaviikko! Oli ihanaa. Toisaalta en tehnyt yhtään mitään ja toisaalta tein ihan kaiken. Moni muu olisi kuluttanut sohvan pintaa ja vaan relannut, mutta..joskus se ei riitä. Olen niitä hulluja ihmisiä, jotka kokevat toisinaan siivoamisen ja järjestelemisen rentouttavana. Ihan ennalta odotin lomaviikkoa, jotta pääsen siivoamaan! Oikein suunnittelin mitä ja miten aion siivota. Koko kodin. Lattiasta kattoon. Huone/tila per päivä. Hullua. Mutta niin ihanaa.
Loman eli siivoamisen tavoitteena oli jatkaa tauolla ollutta minimalismi-projektiani. Ennen siivoamisviikon alkua päätin, että otan hollille pienen ihmisen kokoisen pahvilaatikon ja kerään siihen kaiken mikä saa luvan poistua kodistamme. Laatikko oli motivaationa. Se on saatava täyteen!
Silti epäilin saanko karsittua tavaraa enää näillä kierroksilla kokonaista laatikollista.. Kierros kierrokselta karsiminen käy vaikeammaksi, kun määrä vähänee. On vaikea kysyä: mikä näistä on turhin, jos tykkää kaikista? Mutta armottomalla lajittelulla syntyi päivä päivältä tuloksia. Syntyi pinoja ja kasoja. Kasseja ja laatikoita. Vaatteet, keittiötavarat, hygieniatuotteet.. kaikki on käyty läpi. Välillä suututti. Uuvutti. Mistä sitä tavaraa aina riittää?
Ja siivoamisviikon lopputulos? Pahvilaatikko on täytetty. Ja tyhjennetty. Ja täytetty uudelleen! Olen ylpeä itsestäni. Kaksi pahvilaatikollista tavaraa poistoon! Plus kolme erillistä muovikassillista kierrätykseen, kaksi kassia roskiin (ja ne todella olivat roskia, voitte arvata, että minulla on tarkka roska-seula), kaksi kassia paperinkierrätykseen ja yksi kassi SER-kierrätykseen. Huh ja huhhuh.
Koti ja kaapit ovat taas hallinnassa ja uuden viikon voi aloittaa hyvillä mielin. Mielestäni hyvin käytetty lomaviikko. Apulainenkin kiittää, etenkin kun lattiataso on taas vapaa. Ei tarvitse koirankaan sukkuloida tavarapinojen välissä.

Mites menee teillä muilla, jotka olette tavaraa karsineet samanaikaisesti minimalismi-projektini kanssa?

14 kommenttia:

 1. Oi kun pääsisikin tuohon tasolle! Pikkuhiljaa jotain pientä laitan kiertoon. Vaatekaapeistä lähti yhteensä kaksi kassillista lumppua h&m:n kierrätykseen (sieltä saa -15% lapun/kassi). Vielä pitäisi jatkaa! Mutta olen niin pihi, että haluaisin edes jotain saada tavaroista rahaa, joten ne jää helposti pyörimään tuonne kirpparikasaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkusen kerrallaan on sekin jotain, parempi kuin ei mitään milloinkaan :) HM:n tekstiilikierrätykseen minäkin olen aikaisemmin muutamia kasseja vienyt. Vähän vain epäilyttää se mihin ja miten ne jätteen käsittelee (jos joku tietää, jakakoon tiedon muillekin:)!)

   Poista
 2. Aloitin homman omasta kaapistani, saldona 2 kassia kierrätykseen. Kengät on myös käyty läpi ja tytär ratsasi oman kaappinsa. Pojan kaapista vain kaksi vaatetta meni roskiin loput meni siskon pojalle. Mies on siitä viisas, että käyttää vaatteen yleensä sellaiseen kuntoon, että sen voi suoraan heittää roskiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa editystä :) Hienoa, että mies käyttää vaatteet loppuun asti! Vielä, kun saataisiin tekstiilijätteelle oma lajittelu ja uudelleenkäyttö jotenkin niin eivät olisi sekajätteen tukkeena kaatopaikkoja kasvattamassa..

   Poista
 3. Minun pitäisi ehdottomasti tehdä suursiivo lumppulaatikossani. Niin valtavasti on tullut kerättyä tavaraa siihen lootaan ja tuunaaminen on välillä todella hakusessa. Saisi varmasti ison määrän tavaraa pois kotoa pyörimästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa käydä läpi. Mitä niitä älyttömästi kerämään, kuormittaa vain tekemisen intoa pidemmän päälle. Nimimerkillä kokemusta on! :D

   Poista
 4. Kuulostaa aivan toteutus kelpoiselta projektilta! Tuo huone per päivä taktiikka vois toimia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se todella toimi! Siinäkin mielessä ettei tarvinnut siivota kaikkea yhdessä päivässä, jolloin helposti fuskaa ("käyn tuon kaapin läpi sitten ensi kerralla"). Huone/tila päivässä antaa kivasti aikaa toteuttaa karsiminen kunnolla :)

   Poista
 5. Hiljaa hyvää tulee, tai sitten ei! Tavarapaljoutta en ole saanut kovinkaan paljoa karsittua, harmi. Joitakin huonekaluja pitkällä myyntiajalla poistunut uusiin koteihin. Rompetta on vaan liikaa. Nyt pitäisi tuota kangasmateriaalia vähentää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee, tulee! :) Huonekalutkin on hyvää edistystä, moni pääsee helposti hilpetöörästä eroon, mutta ei jaksa keskittyä niiden isoimpien tuotteiden eli huonekalujen karsimiseen :)

   Poista
 6. Tää ois niin mun projekti! Tavaraa on aivan liikaa suhteessa asunnon kokoon. Joka ikinen taso ja tyhjä tila on täynnä. Ahdistaa! ja sitten on niitä pieniä säläosastoon kuuluvia epämääräisyyksiä joita kerätään purkkeihin ja koreihin. Aargh. Ja itse oon meillä se pahin kasailija. Taidan heivata itseni kierrätykseen kohta. ;) Hatunnosto sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Feel you! Ahdistus on merkki, joka ei kyllä lähde pois, kun sillä siivoamisella ja karsimisella. Kiitos ja tsemppiä sulle tavarapaljouden kanssa!

   Poista
 7. Vau! Kaksi laatikollista. Minulla menee niin hienosti, että ostin kirppikseltä ison pussillisen kivoja nauhanpätkiä. Kun niitä nauhojahan ei ole vielä ennestään tarpeeksi... Mutta kyllä sitä joskus onnistuu poiskin laittamaan. Vein kaikki nukkekotitarvikkeet kirppikselle, kun ei ole nukkekotiakaan. Totesin, että en tule tehneeksi nukkekotijuttuja, vaikka ajatuksena se kiva onkin. Nykyään vaatteiden määrä pysyy hallinnassa, kun aina kun ostan tai ompelen uuden vaatteen, yksi vastaava vaate saa lähteä. Joko kirppikselle tai roskiin, riippuu kunnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta ihan hienoltahan tuokin kuulostaa :) yks tulee, toinen lähtee. Jos roinan määrä pysyy vakiona, sekin on parempi kuin, että sitä vaan tulisi lisää :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.