keskiviikko 31. elokuuta 2016

Sormikudottu kaulakoru (tutoriaali).

Pikakorut - nopea tehdä, nopea pukea päälle. Eikö kuulostakin hyvältä? Tässä yksi sellainen nopeannopea arkeen sopiva kaulakoru. Jos tarvikkeet ovat valmiina, koru valmistuu varmasti jopa alle viidessä minuutissa!
1. Haali tarvikkeet. Tarvitset kaulakoruun kahta nyöriä, vähän ohuempaa ja pätkän paksumpaa. Pyöreät nyörit ovat parhaimpia. Valitse mieluisin oli se sitten kengännauhaa, kangasnyöriä, hyvin rullautunutta trikookudetta, ontelokudetta, ohutta köyttä tai vaikka jumbolankaa.  Ohuempaa tarvitsee 1-2m (itsellä n. 170 cm) ja paksumpaa puolisen metriä (itsellä n. 40 cm). Nyörien lisäksi tarvitsee kaksi isoa solmunpäätä, kalottia tai muuta vastaavaa rinkulaa, jotka pystyy sujauttamaan ja litistämään nyörien liitoskohdan päälle (itsellä nuo otettu talteen vanhasta laukusta). Ota hollille myös pätkä ompelulankaa ja neula. Plus sakset ja mahdollisesti myös pihdit.
2. Puno nyöristä pötkö. Virkkaa, neulo tai puno pidemmästä nyöristä esim. 20 cm pitkä pötkö. Itse käytin klassista kahden sormen neulontatekniikkaa - nopeaa ja helppoa. Alla pikatutoriaali sormikutomiseen, jos se sattuu olemaan jollekin vieras. Apuna opetteluun löytyy paljon esim. youtube-videoita (etsi: "finger knitting icord").
Tee sormikudottu osuus näin: 1. Aseta nyörin pää peukalon ja etusormen väliin. 2. Kierrä nyöri etusormen yli ja keskisormen ali. 3. Vie nyöri etusormen ali. 4. Toista edelliset (2-3). 5. Nosta alempi mutka ylemmän yli kummastakin sormesta. Älä päästä liikoja löystymään. 6. Jäljelle jää yhdet "lenkit" sormiin. 7. Kierrä nyöri uudelleen etusormen yli, keskisormen ali ja sieltä takaisin "ylöspäin" kuten alussa. 8. Vedä aina alimmat lenkit yli, kierrä ja vedä yli. Toista samaa kunnes tavoitat halutun pituuden. 9. Vedä lopuksi pää viimeisten lenkkien läpi ja kiristä.
3. Yhdistä nyörit. Pujota koristeet paksumpaan nyöriin. Ompele nyörien päät vastatusten. Litistä pihdeillä metallikoristeet liitoskohdan päälle. Vaihtoehtoisesti ne voi myös liimata kiinni. Ja sitten koru onkin valmis!
Helppoa eikö? Vastaavaan voisi tehdä monia muunnoksia eri makuun soveltuvaksi. Voisi pujottaa mukaan helmiä tai koruketjua, koristella maalein tai yhdistää nyörejä kerroksittain. Muokkausvaihtoehtoja kyllä riittää.
Pituutta voi myös säätää tällaisesta lyhyestä pään yli vedettävästä mallista hyvinkin pitkään kaulakorumalliin.
Tästä tuli mieluinen. Helppo pitää, helppo pukea, kevyt "kantaa" yllä. Just sopiva kaulakoru tavalliseen arkeen.

6 kommenttia:

 1. Kyllä tuli tosi kaunis. Näytti toi tekeminen vaikealta, ainakin mulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Monivaiheinen kuva voi näyttää vaikealta, mutta ei se sitä ole :)

   Poista
 2. Mulle tuli heti mielikuva valkoisesta t-paidasta ja tummista farkuista, sitten vain tämä koru kaulaan. Näyttää todella kivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) aivan, simppeliin farkku+t-paita asuun sopis just hyvin :)

   Poista
 3. Kaunis koru ja punominen on kyl aina kivaa. Sit kun tekniikan oppii, siihen tulee hauska flow. On parempi olla ajattelematta: sormet oppivat nopeammin kuin pää... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) hyvin sanottu! Ei ne kädet ja pää halua aina toimia kovinkaan hyvin yhteistyössä :D

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.